Varusteet

Eniten käytetyt luottovarusteeni retkeillessä

Mitkä varusteistani ovat niitä, jotka vuosien jälkeenkin aina eksyvät käteen, kun pakkaan reissukamppeita? Käytän aika laajalla skaalalla eri varusteita, teen paljon testejä ja tutkin erilaisia toiminnallisuuksia. Mutta silti usein repussa kulkevat myös tietyt toistuvat varusteet. Ne olen listannut ja esitellyt alla. Mikäli tuote on saatu blogiyhteistyön kautta, olen merkannut sen erikseen.

10-15 vuotta sitten hankitut

Tällöin, 2004-2009, olin vielä opiskelija, ja nämä hankinnat tekivät ison viillon budjettiin. Näiden tavaroiden hankkimista en ole silti päivääkään katunut.

Joutsen Ruka -untuvamakuupussi (2004)

Tämän makuupussin extreme-arvoksi on ilmoitettu -34 astetta, mutta se on ajalta ennen EU-standardeja. Luultavasti oikea arvo lähempänä -27-28:aa. Joka tapauksessa, se on ollut mulla käytössä syksystä 2004 lähtien, jolloin ostin testikäytössä olleen pussin suoraan Joutsenen edustajalta. Se on minulle hieman iso, mutta välillä käytän sittemmin hankkimmaani Cumuluksen untuvapeittoa sen sisäpuolella tuomassa lisälämmikettä. Harmi kyllä, Suomen Höyhen lopetti Joutsen-merkkisten makuupussien valmistamisen kokonaan joitakin vuosia sitten.

fromholtz-1070-2

Meillä oli ystäväni kanssa samanlaiset Ruka-pussit, mutta ne oli ostettu peräkkäisinä vuosina – ja värit olivat toisinpäin. Siispä niiden erottamisessa toisistaan ei ollut ongelmaa. Kuvassa pussit ovat jo viitisen vuotta vanhoja, olemme Kolilla laavulla kevättalvella 2009.

Meindl Island Pro -vaelluskengät (2005)

Nämä olivat toiset vaelluskenkäni. Ensimmäiset olivat vuonna 2003 hankitut Hanwag Alaskat, mutta ne osoittautuivat käytössä nopeasti liian pieniksi. Nämä ostin sitten suoraan kokoa 43, etteivät jäisi pieneksi. Eivät jääneet! Neljäntoista vuoden ja yli tuhannen vaelluskilometrin jälkeen ne ovat edelleen ihan hyvät, ja käytössä puolisollani. Itse olen siirtynyt kevyempiin vaelluskenkiin.

kenia_dsc_0952_1

Meindlit Mt. Kenian huiputuksen jälkeen vuonna 2013. Olivat siinä kohtaa siis jo 8 vuotta käytetyt.

Hilleberg Nallo 2GT (2006)

Siihen aikaan tämä hankinta tuntui suurinpiirtein samalta, kuin toissa vuonna tekemämme asuntokaupat. Investointi tuntui järjettömän kokoiselta, mutta niin vain se tehtiin, ja teltta reissannut kanssani ympäri maailmaa. Se on kyllästetty kerran Granger’sin telttakyllästeellä, muuta huoltoa en ole tehnyt, paitsi kuivattanut tietysti huolellisesti jokaisen reissun jälkeen.

Mongolian vaellus

Kuvassa 11-vuotias Nallo ulkoilee Mongoliassa vuonna 2016.

Thermarest ProLite Regular Women (2007)

Tämän hankin talvikäyttöä varten, olivathan sen lämpöarvot siihen aikaan suurimpia mitä markkinoilta löytyi. Käytän sitä edelleen kaksoisalustana puhallettavan alustan alla tai päällä, sekä riippumatossa nukkuessani. Sen kunto on edelleen aivan priimaa, mitä nyt olen parit kahvit kaatanut päällikankaaseen.

ce811313-e093-4230-8030-f7e0f14bf1b1

Thermarest ProLite prinsessapedin päällimmäisenä patjana viime kesänä Hetta-Pallas -polkujuoksukisan aikaan, kun majoituimme Lauran kanssa teltassa.

Haglöfs Down Mitten (2007)

Nämä olivat erinomainen hankinta. Näissä on Windstopper kalvo, nahkainen rukkasosa, ja untuvatäyte. Ne ovat edeelleen käytössä laskureissuilla keskitalvella, ja lämmittävät enemmän kuin mitkään muut rukkaseni, vaikka untuva onkin hieman lässähtänyt. Näissä ulottuu varsi melkein kyynärtaipeeseen ja sisälle mahtuu hyvin paksu power stretch -hansikas.

Hiihtovaelluksen varusteet 2015

Vasemmassa alakulmassa Haglöfsin Down Mittenit lähdössä mukaan talviretkelle vuonna 2015.

Osprey Aether 65-75 (2007)

Tämän rinkan sain palkintona johonkin Partioaitan koulutukseen osallistumisesta. Rinkka istui selkääni erinomaisesti ja kulki kanssani erämaat napapiirin pohjoispuolella, seikkailut päiväntasajaan eteläpuolella ja reilireissut Euroopassa. Aivan idioottimaisesti kuitenkin myin sen ystävälleni Lauralle (en vieläkään tiedä miksi), ja sittemmin rinkka on reissannut hänen kanssaan maailmalla – onneksi usein samoilla matkoilla kuin minäkin, joten olen voinut seurata sen vaiheita näin jälkikäteen.

m_dsc_0509

Ospreyn kanssa Liesjärvellä syksyllä 2015.

Black Diamond Expedition -teleskooppisauvat (2007)

Taipuu vaan ei taitu! Nämä sauvat ovat kestäneet uskomattoman pitkään suhteellisen heviä käyttöä. Laskukausi toisensa jälkeen nämä kolmiosaiset Expeditionit vain kestävät. Kolme vuotta sitten ystäväni kaatui toisen sauvan päälle, ja jouduin vaihtamaan alimmaisen pätkän toisesta sauvasta. Kiinnitin somman sen jälkeen jeesusteipillä – siis keväällä 2016, ja siinä se on pysynyt hyvin kiinni.

Viime tammikuussa käytiin Nuuksiossa retkeilemässä ja tekemässä Ylen metsäradioon juttua talviretkeilystä. Samaan kuvaan on sattuneet paitsi nämä BD:n sauvat, myös seuraavan kohdan The North Face -toppikset kuin myös edellä mainitut Haglöfsin untuvarukkaset.

The North Face Primaloft -taukohousut (2008)

Nämä pyysin joululahjaksi vuonna 2008. Settiin kuului myös takki, jota käytin myös aikanaan paljon, mutta ainoastaan housut jäivät ylivuosikymmeniseen talviretkikäyttöön (takki on hieman lyhyt). Ne ovat kevyet, niistä saa koko sivuvetoketjun auki siten, että ne saa puettua kenkien päältä. Primaloft -matsku on tiivistä, ja se pitää hyvin tuulta. Pintakangas tuntuu kestävän lähes mitä tahansa – 11-vuoden aikana niihin ei ole tullut yhtään reikää. Koko on miesten M, eli ne mahtuvat isoimpienkin kuorihousujen päälle, kun hiihtovaelluksella pysähtyy vaikkapa tauolle.

dsc_9413

Näistä oli kuva jo edellisessä kohdassa, mutta laitetaan toinen, koska nämä ovat niin hyvät housut.

5-10 vuotta sitten hankitut

Nämä ovat varusteita, joita hankin työelämään siirryttyä, vuosina 2009-2014. Silloin varusteiden hankkiminen alkoi olla helpompaa, kun tilille kolahti joka kuukausi tietty sortin summa rahaa.

Thermarest NeoAir (2011)

Ostin tämän heti sen tultua markkinoille. Olinhan jo omistanut itsestääntäyttyvän ThermaRest ProLiten, ja tiesin, että laatu olisi taattu. NeoAir oli uusi innovaatio, jossa puhallettavan alustan sisään oli tehty useita eri lokeroita, millä siitä saatiin riittävän eristävä talvikäyttöön ilman varsinaista täytettä. Alustasta tuli näin aivan minimaaliseen kokoon pakkautuva, pehmeä nukkua ja samalla eristävä. Tämä versio, ensimmäinen, oli 3-vuodenajan malli. Nykyisin myynnissä olevaa neljän vuodenajan versiota ei vielä ollut. Alusta on edelleen aivan priimakunnossa.

Lofootit elokuu 2016

Taivasalla Lofooteilla 2016.

MSR XGK Ex -monipolttoainekeitin (2011)

Olin tähän mennessä omistanut vain kaksi keitintä: perinteisen trangian sekä pikkuruisen, todella huonon kaasukeittimen. Vaikka olin ollut Partioaitassa töissä useaan otteeseen vuosien 2003-2007 aikana, en ollut osannut päättää, minkä keittimen hankkisin. Lopulta vuonna 2011 päätin lopulta, että investoisin kerralla keittimeen, joka kestäisi aikaa ja keittäisi minulle kahvit missä maailmankolkassa tahansa. Valitsin MSR:n hevimmän expedition -mallin, joka toimisi myös esimerkiksi dieselillä, jos niikseen tulisi. MSR XGK Ex osoittautui oivaksi valinnaksi. Se toimii talviretkillä pakkasessa kuin pakkasessa, ja Mongoliassa poltimme siinä kymmnenen päivää dieseliä, minkä jälkeen se oli hinkattava puhtaaksi. Juuri muuta huoltoa sille ei ole tehty.

2949b5ac-9cac-4b58-9831-b76ba65719a4

Tämän keittimen ainoa miinus on järjettömän kova ääni, joka säikyttää paitsi eläimet, usein myös muut retkeilijät.

Light My Fire – taittomuki (2013)

Pieni, mutta erittäin kätevä taittomuki, jossa juoma pysyy lämpimämä talviretkilläkin. Tämä on hieman kiikkerä, mutta sen kanssa olen vuosien saatossa oppinut elämään.

Mongolian vaellus

Mukin kannen nurjalla puolella on tietysti myös mietelause: ”Think wild, eat civilized.”. Kuvasta näkyy hyvin, miten mukin silikoninen pohja taittuu mukin sisään kätevästi.

2-5 vuotta sitten hankitut / saadut

2015 perustin tämän blogin, ja aloin kirjoittaa reissuistani sekä niihin liittyvistä varusteista. Suurin osa tämän jälkeen saaduista varusteista olen saanut blogin kautta testattavaksi tai esiteltäviksi, mutta paljon hankintoja olen edelleen tehnyt myös itse. Olen varusteiden suhteen aika kranttu – usein haluan juuri jonkin tietyn merkin ja mallin, jota ei vaikkapa edes ole Suomessa saatavilla. Silloin mieluummin maksan siitä itse.

Jetboil MicroMo -keitin (2015)

Saatu blogia varten

Vaikka MSR:n monipolttoainekeitin on kätevä, ja kulkee edelleen mukana vaativimmilla reissuilla, huomasin, että kevyemmille ja lyhyemmille retkille voisi sopia kompaktimpi keitin, joka olisi nopea ja yksinkertainen käyttää.  Jetboil on onkin omiaan pikaisille pyrähdyksille, pyöräretkille ja lyhyille retkille, jolloin kattilalla ei tarvitse kokata, vaan lämmittää ainoastaan vettä. Se kiehuu tällä ennen, kuin ehtii silmää räpäyttää.

Lokakuun vaellus UKK-puistossa

Cumulus Quilt 450 -untuvapeitto (2016)

Hankin tämän peiton kevään, kesän ja syksyn reissuja varten. Tämä menee uskomattoman pieneen tilaan ja painaa alle 600grammaa. Vanhaan kolmen vuodenajanpussiini verrattuna siis noin puolet vähemmän!

Porkkalanniemi

Cumulus quilt 450 vasemmalla, Rabin talvipussi oikealla. Porkkalanniemiessä talviretkellä 2018.

Patagonia Down Sweater (2016)

Tämän löysin Mayrhofenista ollessamme talven ajan Zillertalissa laskemassa. Se on täydellinen lämmike kuoritakin alle, ei purista, kiristä, eikä ahdista. Kesäisin käytän sitä myös takkina. Tämä on varmaan ollut mukana about jokaisella reissulla kesät talvet, minkä olen vuoden 2016 jälkeen tehnyt.

Zillertal 2016

Tässä vielä tuore takki Zillertalissa hüttereissulla 2016.

Hiidenportin kansallispuisto

Hiidenportin kansallispuistossa kesällä 2016.

Processed with VSCO with kp8 preset

Nuts Karhunkierroksella viime keväänä. Kuvassa myös alla erikseen mainittavat Merrellin kengät.

Ortovox Avabag 28 -reppu (2016)

Saatu blogia varten

Tämän repun sain blogia varten käyttööni kaudelle 16/17. Edellinen paukkureppuni, Ortovoxin Freerider ABS oli sinänsä ihan hyvä, mutta pieni sekä painava. Kun näin nämä ensi kerran messuilla, tajusin, että Avabag oli kuin minulle suunniteltu. Itse paukkurepun osio on pieni ja kevyt – ja tilaa jää kaikelle muulle: kameratarvikkeille, yöpymisvarusteille, taukovaatteille jne. Vaikka reppu on nimellisesti 28 litraa, se tuntuu moninkertaisesti tilavammalta.

dsc_2403

dsc_2422

 

Merrell Bare Access (2017)

Saatu blogia varten

Nämä sain käyttööni ensimmäisen kerran syksyllä 2017, ja ihastuin heti. Ne istuvat jalkaa kuin sukat, ovat helppo käyttää myös slip-on kenkinä, kun työntää kannan vain sisään, eivät paina mitään ja niillä voi matkoilla tarvittaessa juosta myös juoksulenkin. Omistan näitä kahdet, ja molemmat olen pessyt pesukoneessa vaikka kuinka moneen kertaan – aina niistä tulee kuin uudet! Reissuilla nämä ovat melkein aina mukana kakkoskenkinä. Jos tarkkoja ollaan, niin tämä Bare Access on itse asiassa Merrellin kenkäsarja, ja siitä on monenlaista eri mallia. Kannattaa metsästää niitä kevyimpiä versioita, jos haluaa ne samantyyppiseen käyttöön kuin nämä minun.

Kuvissa näkyy hyvin, että käytän niitä käytännössä aina slip-on kenkinä, paitsi jos lähden kunnolla kävelemään. Vaikka olen tallannut molemmissa kengissä tuota kantaa vaikka kuinka, ei se ole siitä moksiskaan. Vasemmassa kuvassa se on leirikenkänä Kuuskajaskarissa 2018, oikealla Kalymnoksen kiipeilyreissulla all-around -kenkänä niin ikään vuonna 2018.

Millet Ubic 40 -reppu (2017)

Saatu blogia varten

Tämän repun sain testiin ja kuvauksia varten käyttööni keväällä 2017. Nyt – pari vuotta reppua käytettyäni voin käsi sydämellä sanoa sen olevan paras käsimatkatavarakokoinen reppu monipuoliseen käyttöön mihin olen koskaan törmännyt. Siinä on erillinen alalokero, jonka saa joko yhdistettyä isoon taskuun tai kiristettyä remmeillä kokonaan pois, jos haluaakin ”pienemmän repun”. Isoon sivutaskuun mahtuu loputtomasti tavaraa, ja varsinainen päätasku tuntuu välillä pohjattomalta. Olen käyttänyt tätä niin reissuissa kuin esimerkiksi vaelluksilla (Halti sekä UKK).

dsc_4714

Painavimmillaan reppu on painanut minulla jotain 16-17 kiloa, mutta ollut silti vielä ihan menettelevä kantaa. Aivan niin täyteen sitä ei tietenkään kannattaisi ladata.

Alle 2 vuotta sitten hankitut / saadut

Norrona Lyngen Parka Down Jkt (2017)

Tämän löysin Rukalla Aste-kaupan mallikappalerekistä. Olin pohtinut jo pidempään koteloidun untuvatakin hankintaa, mutta en ollut törmännut mihinkään sovitettaviin kappaleisiin. Halusin, että takki olisi riittävän iso, ja sitä on vaikea hahmottaa verkkokaupasta ostaessa. Tämä virheän värinen muhkea untuvatakki kiinnitti kaupassa huomioni, ja kun tajusin millaisesta aarteesta oli kyse, en voinut jättää sitä enää rekkiin. Epäilen, että tämä malli ei Norronalla mennyt koskaan tuotantoon, sillä tämä ei vastaa Norronan normaalia Lyngen-takkia, jonka untuvalokerot eivät (käsittääkseni?) ole koteloitu. Koko on miesten S.

img_2777

Tämä takki saattaa olla yksi ihannimmista omistamistani asioista koskaan. Kazakstanissa jurttareissulla vuonna 2018. Kuvassa muuten myös jälleen nuo Haglöfsin untuvarukkaset!

Buff -tuulenpitävä panta (2018)

Saatu blogia varten

Tuuli alkaa helposti särkeä mulla korvia, ja siksi olenkin tuulenpitävien pantojen suuri ystävä. Niitä vain myydään tosi vähän! Yhteistyökumppanillani Buffilla on onneksi kaksi Windstopper-mallia, jotka sopivat minulle kuin nenä päähän. Ennen niitä käytin Asicsin pantaa, joka kiinnitettiin takaa tarralla, mutta tarra jäi aina kiinni kaulukseen ja milloin mihinkäkin, joten tämä on moninkerroin parempi malli. Käytän tätä pyöräilykypärän alla, pipojen alla, tavallisten buffien alla, laskettelukypärän alla… you name it!

 

Huh! Tulipa tästä aikamoinen maraton-postaus. Hyviä varusteita olikin yllättävän paljon, ja useita jäi mainitsemattakin, mutta johonkin oli vedettävä raja. Nämä ainakin ovat kaikki 100% varmuudella asioita, jotka ovat niin hyviä, että saavat minut aina hyvälle tuulelle. Koska minä tulen iloiseksi hyvin suunnitelluista ja kestävistä varusteista ❤

 

 

 

 

 

 

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: