Kotimaanmatkailu Retkeily Sapattivapaa

Liesjärven kansallispuistossa: luksusretkeily eli glamping

Viime vuonna opin, että "luksusretkeilylle" on oma terminsä: glamping. Meille se tarkoittaa, että mukana voi olla ylimääräinen retkikieitin ainoastaan kahvinkeittoa varten, varta vasten jauhetut kahvipavut, inkiväärit, valkosipulit, keitetyt kananmunat ja vihreää leivän päälle.

Syksyn kirpeät aamut, pimeät illat ja matalalta paistava aurinko saa joka vuosi retkivarpaan kutisemaan. Herätäpä teltasta viileään aamuun, joka nopeasti lämpenee ihanaksi syyspäiväksi.

”Mutta mitä te sitten teette siellä metsässä, kun olette siellä?”, kysyi avopuolisoni kun perjantaina pakkasin rinkkaa vuotuista syysretkeä varten.

Hyvä kysymys. Aikaisemmin kirjoitin, että pidän vaeltamisesta, koska erämaassa saa kävellä niin paljon, että ajatukset katoavat päästä ja kavereille kerrottavat jututkin loppuvat. Mutta viikonlopun telttaretki eroaa siitä kuin Kanarian-loma reppureissusta. Kohtuullisen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta ei löydy satojen kilometrien erämaita.

Viikonloppuretkilläkin kävellään, mutta jo kahdenkymmenen kilometrin ympyräreitin etsimiseksi on käytettävä luovuutta. Viikonloppuretkillä parasta on tähtitaivaan tarkastelu, jonka melkein unohtaa arkisin kaupungin valojen keskellä. Ja tietysti nukkuminen sekä syöminen. Siihen se kaikki aika myös kuluu: viikonloppuretkelle voi varustautua monimutkaisin illallisreseptein, toisin kuin pitkälle vaellukselle. Pullo kuohuviiniä kulkee viikonloppuna kevyesti mukana.

Viime vuonna opin, että ”luksusretkeilylle” on oma terminsä: glamping. Meille se tarkoittaa, että mukana voi olla ylimääräinen retkikeitin ainoastaan kahvinkeittoa varten, varta vasten jauhetut kahvipavut, inkiväärit, valkosipulit, keitetyt kananmunat ja vihreää leivän päälle.

Viikonloppuretkillä perjantai näyttää yleensä tältä: Leiripaikalle on saavuttu pimeällä, ja otsalamppujen valokeilat hohkaavat teltan sisältä. On aina yhtä jännittävää odottaa päivänvaloa, ja nähdä, millaisessa paikassa sitä ollaankaan!
Viikonloppuretkillä perjantai näyttää yleensä tältä: Leiripaikalle on saavuttu pimeällä, ja otsalamppujen valokeilat hohkaavat teltan sisältä. On aina yhtä jännittävää odottaa päivänvaloa, jotta näkee, millaisessa paikassa sitä ollaankaan.
Viime perjantaina pakenimme suosiolla Valio-myrskyltä suojaan teltan eteiseen. Mikäs siellä skumppaa ja jallutotia juodessa!
Viime perjantaina pakenimme suosiolla Valio-myrskyltä suojaan teltan eteiseen. Mikäs siellä skumppaa ja jallutotia juodessa!
Aamuyöllä tuuli tyyntyi. Savilahden leiripaikka Liesjärven kansallispuistossa näytti parhaat puolensa syysauringossa.
Aamuyöllä tuuli tyyntyi. Savilahden leiripaikka Liesjärven kansallispuistossa näytti parhaat puolensa auringon noustessa myrskyn jälkeen.
Aamupuuro maistuu parhaimmalta, kun sen keittää retkikeittimellä ja lusikoi vuonna -94 lahjaksi saadusta Trangian retkipakista.
Aamupuuro maistuu parhaimmalta, kun sen keittää retkikeittimellä ja lusikoi naamaan vuonna -94 lahjaksi saadusta Trangian pakista. Taustalla glamping-retken varustusta levällään.
Melkein tekisi mieli ottaa päiväunet pehmeällä jäkälämättäällä.
Melkein tekisi mieli ottaa päiväunet pehmeällä jäkälämättäällä.
Pienellä siksakilla Liesjärven kansallispuistossa sai aikaan mukavan 13 kilometrin lauantaipatikan leiripaikalta toiselle.
Pienellä siksakilla Liesjärven kansallispuistossa sai aikaan mukavan 13 kilometrin lauantaipatikan leiripaikalta toiselle.
Paras hetki: päivän samoilut on samottu, ilta-aurinko ja mukillinen retkiviiniä. Nykyään muovipulloissa löytyy mukavasti valinnanvaraa.
Paras hetki: päivän samoilut on samottu, ilta-aurinko ja maistiaiset retkiviiniä. Nykyään muoviviinipulloissa löytyy jo valinnanvaraakin.
Pimeän tultua alkaa glamping-retken olennainen osa: kokkaus. Yksi pilkkoo, toinen keittää riisiä, kolmas kastiketta.
Pimeän tultua alkaa glamping-retken olennainen osa: kokkaus. Yksi pilkkoo, toinen keittää riisiä, kolmas kastiketta. Tässä meneillään pikariisipussien kiehutus.
Yksi parhaista gluteenittomista ja lihattomista retkiruokaresepteistä: inkivääri-tomaatti-kiinankaali-halloumikastike ja riisiä.
Lihaton lokakuu alkoi juuri sopivasti retkemme aattona. Tässä yksi parhaista gluteenittomista ja lihattomista retkiruokaresepteistä: Kiinankaalia inkivääri-halloumi-kastikkeessa! Kvinoan voi retkiolosuhteissa korvata riisillä.
Jotta glamping-retkellä näkee kokata, tarvitaan valoa. Sain retkelle testattavaksi Petzlin Tikka Rxp-valaisimen, joka on reaktiivinen eli valoteho säätyy automaattisesti sen mukaan katsonko kaukana vai lähellä olevaa kohdetta. Olen ollut reaktiivisten lamppujen suhteen hieman epäilevä, mutta myönnettävä on: kätevää. Erityisesti pidin siitä, että lamppu tajuaa, kun tulen metsän pimeydestä ihmisten pariin ja heikentää valotehoa automaattisesti ilman että kaverit häikäistyvät. -Ja mikä parasta, värit sopivat kynsilakkaan!
Jotta glamping-retkellä näkee kokata, tarvitaan valoa. Sain retkelle testattavaksi Petzlin Tikka Rxp-valaisimen, joka on reaktiivinen eli valoteho säätyy automaattisesti sen mukaan katsonko kaukana vai lähellä olevaa kohdetta. Olen ollut reaktiivisten lamppujen suhteen hieman epäileväinen, mutta myönnettävä on: kätevää. Vertaisin fiilistä siihen, kun ajaa ensimmäistä kertaa automaattivaihteista autoa. Hajamielinen retkeilijä pitää erityisesti siitä, että lamppu tajuaa, kun tulen metsän pimeydestä ihmisten pariin ja heikentää valotehoa automaattisesti ilman että kaverit häikäistyvät. Ja mikä parasta, värit sopivat kynsilakkaan!
MItä vanhemmaksi tulee, sitä vakavampi asia aamukahvi on. Retkiolosuhteissa vaihtoehtoja on monia: perinteinen pannukahvi, pikakahvi - ja tietysti glamping-versio: kaasukeittimeen sopiva pressopannu! Taustalla on meneillään Berocca-annostelu eli parin vuoden takainen retki-innovaatiomme. Mukillinen Beroccaa ajaa mukavasti mehun asian retkibrunssilla.
Mitä vanhemmaksi tulee, sitä vakavampi asia aamukahvi on. Retkiolosuhteissa vaihtoehtoja on monia: perinteinen pannukahvi, pikakahvi – ja tietysti glamping-versio: kaasukeittimeen sopiva pressopannu! Taustalla on meneillään Berocca-annostelu eli parin vuoden takainen retki-innovaatiomme. Mukillinen Beroccaa ajaa mukavasti mehun asian retkibrunssilla.
Jokainen retkiaamu alkaa puuronkeitolla.
Jokainen retkiaamu alkaa puuronkeitolla. Glamping-retkellä sen tekoon tarvitaan vähintään naparetkikuntatasoinen bensakeitin. Ja kokoon taitettava puurokauha, tietenkin.
Puuron päälle laitetaan itse tehtyä hilloa. Nam!
Puuron päälle laitetaan itse tehtyä hilloa. Nam!
Glampin-retken brunssiin kuuluu myös maukkaat sämpylät, joiden päälle laitetaan tuoreita vihanneksia.
Glamping-brunssiin kuuluvat myös maukkaat sämpylät, joiden päälle laitetaan tuoreita vihanneksia.
Retki-innovaatio jo useamman vuoden takaa: Aamupuuron keittämisen jälkeen kiehautetaan tiskivesi samoilla
Retki-innovaatio jo useamman vuoden takaa: Aamupuuron keittämisen jälkeen kiehautetaan tiskivesi samoilla ”tulilla” ja laitetaan termospulloon odottamaan, että aamiainen on syöty. Näin keitin jäähtyy aamiaisen ajan ja sen saa pakattua pois.
Sunnuntaibrunssin jälkeen täytyy enää löytää tie takaisin parkkipaikalle.
Sunnuntaibrunssin jälkeen täytyy enää löytää tie takaisin parkkipaikalle.
Liesjärven kansallipuistossa portaat ovat vähän lyhyempiä kuin Lapissa.
Liesjärven kansallipuisto sopii mainiosti syksyisen glamping-retken kohteeksi.
Viikonlopun retken jälkeen on vaikea olla hymyilemättä.
Viikonlopun retken jälkeen on vaikea olla hymyilemättä.

Varusteet:

Kaasukeitin: Jetboil MiniMo + Jetboil Grande Coffee Press*

Otsalamppu: Petzl Tikka RXP*

Puukko: Mora Companion*

*Vandernet Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: