Kotimaanmatkailu Vaellus

Ensimmäinen vaellukseni: UKK-puistossa vuonna 2003

Kyllä, siitä on jo 16 vuotta aikaa. Olin 19-vuotias, ja olimme päättäneet en-niin-hyvin tuntemani työkaverin (Partioaitasta) kanssa lähteä yhdessä vaeltamaan Lappiin, koska lomamme kesätyön päättymisen ja opiskelun aloittamisen välissä osuivat sopivasti yhteen.

Asuin silloin vielä kotona, ja muistan, että menimme äidin kanssa reissua edeltävinä päivinä Itäkeskukseen ostamaan jotain kunnollisia housuja, koska en omistanut mitään tuulta pitävää. No, jostain alennusmyynnistä löytyi parinkympin tuulihousut. Tuulitakki sentään löytyi jo omasta takaa. Kuorivaatteita en ollut vielä raaskinut ostaa, vaikka olinkin ollut Partioaitassa kesätöissä jo pari kuukautta. Ainoa hankintani olivat olleet Hanwagin Alaska-vaelluskengät, jotka komeilevatkin vaelluksen valokuvissa (jotka muuten otettiin filmikameralla!).

Rinkkana oli partiorinkkani, Savotan 75-litrainen putkimalli. Makuupussiksi otin faijan arkistoista löytyneen Jouten Lappi puoliuntuvan, joka painoi varmaan 3 kiloa ja vei puolet rinkastani. Lisäksi mukana olivat tietysti vanhat kunnot Rukkan sadevaatteet. Retkikeittimenä oli kaverini jostain lainaama Trangia.

Enpä silloin osannut aavistaa, että vaeltamisesta ja ulkoilusta syntyisi elämääni syvä juonne, ja että palaisin UKK-puistoon lukemattomia kertoja eri vuodenaikoina.

Ukk-vaellus 2003

20 vuotta, tsih.

Ukk-vaellus 2003

Ensimmäinen päiväetappi kohti Suomunruoktua. En oikein muista mitä silloin mietin. Innoissamme ainakin oltiin!

Ukk-vaellus 2003

Tämä kuva on ehkä joku vahinko-otos, mutta ollaan tauolla jossain siellä ylempänä ennen laskeutumista Suomunruoktulle päin.

Ukk-vaellus 2003

Maisemat ei ole juuri muuttuneet, vaikka vuosia kuluu.

Ukk-vaellus 2003

Seuraavat päivät vaelluksella satoi, ja Rukkan sadevaatteet pääsivät käyttöön. Sika hienot nuo minun keltaiset sadehousut!

Ukk-vaellus 2003

Ylittämässä Luirojokea. Luiron isompi tupa oli täynnä, joten veimme kamppeemme taaimmaiselle vanhalle tuvalle. Myöhään illalla tuvalle paukkasi kuitenkin paikallinen mieskaksikko tukevassa humalassa, ja korkkasi samantien auki muutamat kantamastaan korillisesta olutta. Olivat kuulemma soutaneet Luirojokea ylös. Ystävän kanssa mietittiin, että tämä ei varmaankaan pääty hyvin. Menimme kuitenkin nukkumaan, kun miehet olivat saunomassa ja toivoimme parasta. Ei mennyt aikaakaan, kun kaksikko palasi saunomasta. Korillinen kaljaa oli tyhjennetty, ja meno sen kuin paheni. Keskellä yötä havahduin siihen, että toinen miehistä nuokkui kamiinan edessä sammuneena, hiiltynyt makkaratikku ja makkara palavassa kamiinassa. Herätin ystäväni, ja yksissä tuumin päätimme kerätä tavaramme ja siirtyä saunalle nukkumaan, ennen kuin koko tupa olisi tuhannen päreinä.

Luirojärvestä jäikin minulle tämän episodin jälkeen hyvin epämieluisa mielikuva, ja vaikka olen yöpynyt siellä useasti monilla seuraavilla vaelluksilla, se ei edelleenkään kuulu lempipaikkoihini UKK-puistossa.

Ukk-vaellus 2003

Seuraavina päivinä vaelsimme Luirolta Lankojärvelle ja sieltä takaisin Kiilopäälle.

Ukk-vaellus 2003

Vettä tuli aika paljon. Onneksi oli Rukkaa mukana!

Ukk-vaellus 2003

Tämä on jostain huipulta siitä matkan varrelta, tunnistaako joku? Sokostilla ei käyty.

Ukk-vaellus 2003

Tänä kesänä palanut Rautulammen päivätupa.

Ukk-vaellus 2003

En varsinaisesti näytä tuossa kuvassa siltä, että vaelluksesta tuli sittemmin yksi mun lempiharrastuksista!

Ukk-vaellus 2003

Vaeltajat lähdössä kotimatkalle Rovaniemen sittemmin kovin tutuksi käyneellä rautatieasemalla (tässä siellä elämäni ensimmäistä kertaa). Istumapaikoilla yöjunaan tietysti, kuten opiskelijan kuuluu.

 

5 kommenttia

  1. Ihania kuvia! Tuolta portilta aloitin itsekin ensimmäisen Lapin vaellukseni kaksi vuotta sinua myöhemmin (piti oikein tarkistaa, luulin että siitä olisi ollut enemmän aikaa). Kaikkein vahvimpana muistona on jäänyt mieleen kuinka portinpielessä ollut lämpömittari näytti heinäkuisena lähtöpäivänämme +6C. Yöllä kasasin kaikki vaatteet päälleni makuupussissa ja silti palelin.

    Tykkää

  2. Tuo tunturi jonka laella seisot kivikasojen vieressä on mahdollisesti Pikkutunturi…Tuiskurun liepeillä.

    Tykkää

  3. Nousin itse ko kivikasojen viereen ekan kerran vuonna 1999. Vaelsin silloin yksin Kemihaarasta mutkien kautta Saariselälle…noin 130 km. Silloin UKK kolahti ekan kerran kunnolla. Vielä yli 60-vuotiaanakin vaellus kuuluu vakiolajeihin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: