Varusteet

Testissä: Garmin Fenix 7x Sapphire Solar

Lue myös:

Testissä Garmin Enduro 2 -urheilukello poskettomalla akunkestolla

Testissä Garmin Fenix 6x Pro -kello

Sain Fenix-sarjan lippulaivatuotteen, Fenix 7x Sapphire Solarin testiin Garminilta helmikuussa 2022. Kahdeksan kuukauden jälkeen on aika kirjoittaa ylös kokemuksia.

Käytin tätä ennen parin vuoden ajan Garminin Fenix 6x Prota, josta olin – vaatimattomasti – sitä mieltä, että se oli minulle paras mahdollinen outdoor-gps kello. Luonnollisesti, kun Fenix 7x Sapphire Solar tuli markkinoille sisältäen kaikki 6x Pron hyväksi todetut ominaisuudet ja toi niiden päälle lisää hyvää, odotukset menivät niin sanotusti katosta läpi.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Lyhyesti:

Garmin 7x Sapphire Solar on äärimmäisen hyvä raskaan sarjan outdoor-rannetietokone ja navigaattori, jossa akku kestää kuten kellossa kuuluukin.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Kenelle sopii:

Henkilöt, jotka haluavat seurata monipuolisesti ja kattavasti ulkona harrastamistaan.

Kaikki, jotka tarvitsevat karttapohjaista navigaatiota liikkuessaan jalan (tai suksilla/pyörällä) haastavissa olosuhteissa.

Henkilöt, jotka haluavat seurata omaa kehitystään useiden eri lajien parissa.

Garmin Fenix 7x:ssa ei ole tingitty oikeastaan mistään, eikä mitään ominaisuuksia ei ole karsittu, päinvastoin. Tämä sopii sinulle, jos seikkailusi suuntautuvat useammin syvälle metsään kuin lähimmälle pururadalle, kestävät mieluummin tunteja kuin minuutteja tai vietät liikkuessasi enemmän aikaa katvealueella kuin 5g:ssä.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Kellon näytöt ovat vapaasti muokattavissa Garminin ConnectIq -applikaatiolla. Näytölläni ylärivillä näkyy mm. kolmen seuraavan päivän sää ja alarivillä kuluvan päivän sää.

Uudet ominaisuudet

(perusominaisuudet alempana)

Fenix 7x Sapphire Solariin tuli useita uusia ominaisuuksia aikaisempaan ”lippulaivaan”, Fenix 6x Prohon nähden.

Kosketusnäyttö. Jouhevoittaa kellon käyttöä ja erityisesti kartan selailua.

Real-time Stamina. Tämä toiminnallisuus laskee eri muuttujiin perustuen suhteelliset voimavarat, ja arvion kauan voimavarat riittävät ylläpitämään nykyistä vauhtia. Tämä auttaa vauhdinjakamisessa esimerkiksi kilpailuissa tai pitkillä lenkeillä.

Staminaa pystyy tarkastelemaan applikaation kautta myös jälkikäteen, ja siihen saa yhdistettyä muita muuttujia – esimerkiksi maastopyöräilyn spesiaalitiedot, kuten Flow (tästä lisää alempana). Tuosta näkyy hyvin, että Saariselän MTB-kisan ensimmäisen päivän alussa oli hyvä flow, joka myös kulutti energiaa. Loppureitti mentiin ns. höyryillä, ja flow oli kadoksissa.
Tässä Saariselkä MTB:n toinen päivä – valkoinen viiva on stamina ja vihreä alue korkeuskäyrät. Voimienjako onnistui huomattavasti paremmin ja oli oikeastaan aika optimaalinen.

Aurinkolataus. Kellon näytön reunoilla on aurinkopaneeli, joka lataa kelloa, kun se on suoraan auringossa. Kesän kuukauden pyöräreissulla Kroatiassa, Sloveniassa ja Itävallassa kelloa ei tarvinnut montaa kertaa ladata sähkövirralla, vaikka gps-träkkäys oli päällä päivittäin 5-7 tuntia.

Led-”taskulamppu”. Kellon vasemmassa reunassa on valo, jota voi käyttää taskulamppuna tarvittaessa. Lisäksi se on mahdollista ajastaa vilkkumaan auringon laskiessa harjoituksen ollessa päällä. Tämä on käytännöllinen toiminto pyöräillessä.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Perusominaisuudet

Navigointi: Oikeaa karttapohjaa hyödyntävä gps-pohjainen navigointitoiminnallisuus on vertaansa vailla. Ilmaiseksi mukana tulee kelpo kartat, muun muassa hiihtokeskusten alueelta, mutta lisäksi kelloon saa Suomen alueelta ladattua valtion maastokarttadatan, jonka helpottaa reitin seuraamista.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Reittisuunnittelu: Garminin applikaatiolla on mahdollista suunnitella helposti reittejä maastoon. Esimerkiksi polkujuoksureittitoiminnallisuus löytää automaattisesti polun lähes huipulle kuin huipulle Euroopassa, jonka jälkeen korkeuskäyrän seuraaminen auttaa oman voimanjaon optimoinnissa, kun näkee missä kohdin nousua tai laskua mennään.

Optimoituja reittejä eri lajeille, kuten gravel- ja maantiepyöräilylle. Tässä kuitenkin aloittelevien gravelistien (kuulun itse tähän ryhmään) kannattaa olla hieman varuillaan, sillä gravel-reitit menevät paikoin haastavista paikoista.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Etukäteen suunniteltu reitti näyttää kellossa korkeuskäyrän ja oman etenemisen sillä. Tämä on vertikaalilajien ystäville kerrassaan mahtava tieto.

Harjoittelun tuki: Garmin seuraa sykevälivaihtelua sekä palautumissykkeitä ja kertoo aina kulloisenkin treenin vaikutuksen sekä harjoittelun tilan. Nämä ovat ainakin minulla linjassa Ouran tuottaman datan kanssa ja mätsäävät myös fiilikseen. Mutta monesti Garmin tietää esimerkiksi alkavan liian korkean rasitustilan ennen minua: vaikka lenkki olisi vielä kulkenut kohtuullisesti, kello ilmoittaa treenitilan olevan tuottamaton, ja parin päivän päästä huomaan sen yleensä sitten muusta fiiliksestä. Kello auttaa siis välttämään pahimmat aallonpohjat.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Harjoitteluohjelmat: Pidän siitä, että vaikka minulla ei olisi meneillään olevaa harjoitusohjelmaa, kello ehdottaa minulle, että lepopäivä voisi olla paikallaan, tai että tänään voisi olla hyvä hetki reippaamalle treenille. Lisäksi Garminin applikaatiossa voi joko suunnitella itse omat harjoitusohjelmat tai ottaa käyttöön Garminin valmiin juoksuohjelman, jonka automatiikka säätää omien vauhtien ja tavoitteiden mukaisesti.

PacePro -tahtitoiminto, joka mahdollistaa ennalta määritetyn tahdin seuraamisen esimerkiksi juoksukilpailussa. Garminin applikaatio auttaa määrittelemään automaattisesti eri reitin osa-alueille tavoitevauhdit nousumetrien mukaan.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
PacePro käytössä Nuts Karhunkierroksella. Kuvan vasemmassa reunassa kello näyttää vaiheen tavoitevauhdin ja totetutuneen vauhdin (nämä vaiheet Garmin joko luo maaston mukaan automaattisesti gpx-reitin pohjalta, tai niitä voi itse säätää).

Akunkesto: Fenix 7x Sapphire Solarin alunkesto on vain parantunut edeltäjästään Fenix 6x Prosta. Aurinkolatausmahdollisuuden ansiosta puhutaan jopa yli viikon akunkestosta, vaikka gps-nauhoitusta käyttäisi päivittäin pitkiä pätkiä. On siis selvää, että akunkesto on aivan omaa luokkaansa älykellojen kategoriassa, eikä monistakaan muista malleista voi puhua edes samassa lauseessa. Poikkeuksen tekee Garminin oma ultramalli Enduro, jossa akunkeston osalta puhutaan jopa yli kuukaudesta optimaalisimmissa olosuhteissa.

MTB Dynamics. Garminin maastopyöräilyspesifit muuttujat Fenix-sarjassa ovat Grit sekä Flow. Grit kertoo maaston haastavuudesta ylä- ja alamäkitietojen sekä käännöskulmien perusteella. Flow puolestaan yhdistää tämän tiedon vauhtiin: mitä paremmin saa pidettyä vauhtia haastavammassa maastossa, sen parempi flow.

Yllä Saariselkä MTB:n Grit-kaaviot yhdistettynä stamina-tietoihin. Kuten näkyy, ensimmäisenä päivänä voimat kuluivat haastavan maaston kohdissa Kulmakurun reitillä.

Harjoituksen träkkääminen, lajitiedot yms: Nämä perusominaisuudet ovat hyvin katettu. Nopeudet, matkat, reitin jäljellä olevat ajat sekä kulutetun energian saa kaiken luonnollisesti näkyviin harjoitusnäytölle, ja itselleen sopivalla tavoin konfiguroituna. Vaihtoehtoja informaation visualisointiin on runsaasti.

Käytettävyys: Kosketusnäyttö tuo valtavan lisän kellon käytettävyyteen. Valikoiden selailu onnistuu luontevammin, mutta huomaan käyttäväni edelleen paljon myös painikkeita. Asun talvet Pohjois-Suomessa, ja useimmiten kelloa käyttäessä on hanskat kädessä. Olen sen takia iloinen, että Garmin säilytti kosketusnäytöstä huolimatta tukevan 5-nappulajärjestelmän, jota on helppo käyttää hanskat kädessä.

Kellossa lähes kaikkia näkymiä voi muokata haluamakseen, ja jokaisesta näkymästä pääsee moneen eri paikkaan eri painikkeilla. Tämän toinen puoli on se, että kellon kaikkien ominaisuuksien käyttöönotto vaatii jonkin verran perehtymistä ja opettelua.

Mobiiliapplikaatio on hyvin intuitiivinen ja vakaa – synkronoinnissa ei ole ollut juurikaan ongelmia koko kolmen vuoden aikana, kun olen Garminia käyttänyt.

Muuta: tämä jäi nyt viimeiseksi ihan suotta, koska kyseessä on toiminnallisuus, jota käytän päivittäin: Etsi puhelin! Tästä painamalla puhelimessa soi hälytysääni. Toimii myös toisinpäin, puhelimen applikaatiolla voi etsiä kellon, jos sitä ei löydy.

Lisäksi jäi tässä mainitsematta, mutta Garminin sivuilta voit lukea lisää rannesykemittauksesta ja vaikka LiveTrack -toiminnosta, jolla kello tunnistaa kolarin ja lähettää hätäkontaktille sijaintitiedot tekstiviestinä.

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar

Yritysvastuu

Tästä tuli yleisökysymys! Jotta tästä ei tulisi romaania, linkkaan tässä suoraan Garminin omaan vastuullisuusmateriaaliin.

Lyhyesti: Vastuullisuuden nelijalasta (ympäristö-, sosiaalinen-, yhteiskunta-, ja taloudellinen vastuu) Garminin selkeä fokusalue näyttää materiaalin perusteella olevan sosiaalinen vastuu, koskien erityisesti yrityksen työntekijöitä (20 000 maailmanlaajuisesti). Tässä keskeinen syy on varmasti se, että Garmin operoi itse tuotantolaitoksiaan.

Ympäristövastuun osalta korostuvat materiaalikiertoon liittyvät asiat, jotka ovat yksi teknologiateollisuuden keskeisistä haasteista, sekä pakkausten osalta tehdyt kehitystoimenpiteet. Tässäkin kierron tehostamista helpottanee se, että tuotantolaitokset ovat omia.

Yhdysvalloissa, jossa ei käsittääkseni ole vastaavaa valtakunnallista tuottajavastuujärjestelmää tai kiertotalouden ohjelmaa, kuten Suomessa, näyttäisi olevan mahdollista postittaa oma vanha laite takaisin Garminille kierrätystä varten. Suomessa pienen elektroniikkalaitteen voi kierrättää joko myymälään tai Sorttiin, ja elektroniikkavalmistajat (tai maahantuovat tahot) maksavat osuutensa järjestelmän kustannuksista.

Mutta; olisipa mielenkiintoista, jos tulevaisuudessa vaatteiden tapaan saataisiin kelloja, joissa on x-määrä kierrätettyä materiaalia, kuten vaikkapa vaatteissa tai muovituotteissa!

Tietoturva:

Tästäkin tuli teiltä kysymys. En ole aiemmin kirjoittanut asiasta, mutta tätä oli itse asiassa mielenkiintoista pohtia.

Garminin tietoturvasta kerrotaan täällä. (Huomaa myös linkit eteenpäin mm. GarminConnectin osalta, sekä erillinen evästekäytäntö). Useimmiten tietoturva-asiat mietityttävät kellon seuraamien harjoitustietojen ja niiden käytön osalta, eli tämä tarkoittaa nimenomaan Garmin Connect-palvelun tietosuojaa. Tässä tulee mieleen pari eri kulmaa: kuinka turvallisesti tiedot säilytetään esim varkauksien varalta ja miten yritys itse hyödyntää tietoja.

Mitä tulee tietojen säilyttämisen turvaan, voitaisi ajatella, että mitä suurempi yritys, sitä paremmalla tolalla ovat turvalliset käytännöt ja hälytysjärjestelmät, joiden avulla esimerkiksi mahdolliset häiriöt havaitaan. Nykymaailmassa kun 100% turvallista tietojen säilytyspaikkaa ei ole, kenelläkään.

Yrityksen oma tietojen käyttö: Itse lähden siitä, että EU:n alueella toimivien ulkomaisten yritysten on lain mukaan noudatettava EU:n tietosuoja-asetusta, joissa oikeudellinen peruste tietojen käsittelyyn perustuu kuluttajan itse antamaan lupaan – jonka voi halutessaan peruuttaa, jos yrityksen tietoturvapolitiikassa tapahtuu sellaisia muutoksia, joita ei ole valmis hyväksymään.

Nämä tietosuojaan liittyvät tulkinnat ovat tietysti henkilökohtaisia – ja ne voivat olla vaikeitakin kysymyksiä, koska pohjimmiltaan tulkinta perustuu luottamukseen. Luottamukseen oikeusjärjestelmiä, yhteiskuntia ja jopa yksittäisiä omistajatahoja kohtaan. Minä olen päättänyt, että harkitsen eri alustojen käytön aina tapauskohtaisesti. Yhdysvaltalaisten yritysten osalta (tämä koskee myös Applea, Googlea ja Facebookia, joilla on minusta runsaasti enemmän tietoja kuin millään muulla yrityksellä) vallitsevissa olosuhteissa toistaiseksi luotan kansainväliseen säätelyyn sekä Euroopan oikeusjärjestelmään, ja siihen, että EU:n ulkopuoleltakin tulevilla kansainvälisesti etabloituneilla yrityksillä on intressi toimia tällä markkinalla sen sääntöjen mukaisesti.

Kuvia

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Lasketellessa näkyy aina kulloisenkin mäen kesto ja alaspäin lasketut vertikaalit, sekä tietysti maksimivauhdit.
Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Skitour-lajissa kello näyttää relevantteja tietoja riippuen siitä, mennäänkl ylös vai alas. Tässä ylöspäin.
Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Lajinäytöt saa myös konfiguroitua täysin. Omilla reissuilla (usein talvisin) auringonlaskutieto on tärkeä, lisäksi tietysti kellonaika sekä korkeus.
Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Enää vähän! Kuvassa kello on pyörätelineen avulla kiinni fillarissa. Ja ollaan melkein topissa. Näitä käyriä sitä tulee tuijotettua aika paljon.
Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Kaikenlaista sitä on kahdeksassa kuukaudessa ehtinyt tällä kellolla nauhoittaa!

3 kommenttia

 1. Hommasin itse pienikokoisemman Fenix 7s -mallin, lähinnä jotta se mahtuu helpommin hihan alle talvella ja on mukavampi pitää nukkuessa. Voin kyllä suositella kelloa – treeniominaisuudet ovat monipuoliset, akku kestää hyvin ja kaiken saa mukautettua sopivasti. Erityisesti olen tykännyt unen mittauksesta – tällä on ollut konkreettista vaikutusta, ja riittävään uneen tulee käytettyä enemmän huomiota. Karttaominaisuus on hyvä, joskin kartat ovat vähän simppeleitä ja enemmän käytössä kun haluaa varmistaa oman sijainnin nopeasti.

  Tykkää

 2. Hei!

  Minkä kokoinen ranne sinulla on esim ympärysmitaltaan? Onko kookas kello sopiva, vaikka ei olisikaan kuulantyöntäjän rannetta?

  Tykkää

 3. Hei, pahoittelut, tämä kysymys oli mennyt minulta ohi. En ole varmaan koskaan mitannut rannettani, mutta hansikkaissa koko on 8 – 9, joten varmaankin keskimääräistä paksumpi ranne minulla naiseksi on. Kellon remmi menee minulla neljänneksi pienempään reikään

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: