Matkat

Näitä minä luen – retkeily- ja vuoriaiheisia blogivinkkejä

Kansikuva: Sampsa Sulonen

Mietin aika usein, millainen on hyvä blogi. Haluaisin tietysti kehittää omaa blogiani sellaiseksi, että siitä olisi lukijoille inspiraatiota, iloa, hyötyä ja miksei nyt hupiakin.

Olen yrittänyt miettiä asiaa sitä kautta, millaisia blogeja itse tykkään lukea. Yksi punainen lanka blogeissa, joista pidän on henkilökohtaisuus. Ne kertovat oikeista ihmisistä kaikkine hyveineen, vikoineen, lahjoineen ja kykyineen. Hyvä esimerkki tästä on ystäväni Heidin Elämäntapana elämä -blogi, jossa on kuluneen vuoden aikana reissattu Etelä-Amerikassa, ja jossa muuten kerrotaan juoksusta, ulkoilusta ja kiipeilystä juuri niin elämänmakuisesti kuin pitääkin. Nämä jutut klikkaan auki yleensä heti kun on sopiva hetki.

Olen – kenties toimittajataustani takia – aika kriittinen lukija. Oikein kirjoitettu kieli ei silti ole kaikista tärkeintä (varsinkaan kun en itsekään tuota sellaista), mutta tykkään oivaltavista havainnoista. En karsasta pitkiäkään juttuja, mutta niissä pitää olla silloin asiaa. Tykkään Liisa Peltosen Revontulia-blogista, sillä hänen juttunsa kiipeilykohteista ympäri maailmaa ovat yksityiskohtaisia ja informatiivisia unohtamatta kuitenkaan edellisessä kohdassa mainittua henkilökohtaisuutta. Myös Terhin Endorfiininmetsästäjä-blogista on löytynyt niin vinkkejä äitini nilkan kuntoutukseen kuin kisatarinoita swim&run -kisoista.

Niin. Ne kisaraportit. Ne ovatkin sitten ihan oma kategoriansa. Olen toistaiseksi lueskellut lähinnä polkujuoksukisojen raportteja, joista mieleen ovat jääneet erityisesti Outdoor-Oksasen eli Teemun postaukset. Blogista löytyy paljon muutakin, mutta kisarapsat klikkaan aina auki heti. Ne ovat yksityiskohtaisia kertomuksia, joissa juoksun kulku käydään kilometri kilometriltä läpi. Lajin harrastajalle ne ovat täynnä samaistuttavia fiiliksiä, neuvoja ja oppeja.

Saman tyyppisestä syystä seuraan Lifedream -blogin Hannan raportteja kiipeilytreeneistä – ne ovat yksityiskohtaisia ja henkilökohtaisuudessaan mukavaa luettavaa. Hanna kirjoittaa muistakin lajeista samalla pieteetillä – erityisen kiinnostuneena seurasin sukelluskurssin etenemistä.

Ja sitten ovat ne muutamat blogit, joita on vaikea kategorisoida. Nella Himarin Kaukokaipuu on ajatuksineen ja tarinoineen kuin mestarillinen novellikokoelma, joka ei lopu koskaan. Valokuvaaja Suvi Höydénin nimikkoblogi puolestaan on kokonaisuutena kerrassaan mieletön.

Osasitte ehkä arvata, että tältä listalta ei löydy montaa ruokablogia. En ole tunnettu keittiölahjoistani, mutta kuten äitini syvän huokauksen jälkeen aina toteaa: ”osaathan sinä tietysti monta muuta asiaa…” Eli jätän köökkihommat suosiolla niille, jotka sen osaavat! Hyvän ystäväni sisar Pian elämänmakuinen ruokablogi Lyhyenä hetkenä tarjoaa pysähtyvine ajatuksineen ja pureskeltuine pohdintoineen aina hetken hengähdystauon – ja nostaa esiin teemoja, jotka jäävät mietityttämään. Resepteistä en osaa sanoa muuta, kuin että kaikki näyttää aina herkulliselta.

Vapaalaskupuolella olisi aktiivisille bloggaajille tilausta! Eetu Leikaksen Kaakaolla-blogissa liikutaan paljon Ylläksellä sekä pohjoisessa, ja jutut ja kuvat sieltä ovat aina upeita. Elämää tyylillä -blogista löytyy myös usein juttua vauhdikkaista lajeista.

Retkeilyblogeista mainittakoon vielä Kea Creutzin Kean retki -blogi sekä Annen ja Heikin Rinkkaputki. Molemmista löytyy nuotiotulille tuoksuvia juttuja, omien rajojen tutkimista ja ylittämistä sekä pohdintoja luonnosta ja siihen mitoitetusta elämästä. Samaten Live now, dream later -blogin Saana kirjoittaa matka- ja retkikohteista maanläheiseen tyyliinsä, huumorilla höystettynä.

Anna Pietilän Vuorenvarma-blogin löysin vasta hiljattain. Mielenkiinnolla seuraan, miten hänen matkansa kohti Everestiä etenee.

27.12: Listalta unohtui Minna Jakosuon, Kuukausi yksin erämaassa -blogi.

****
Kiilopää maaliskuu 2016Olen kirjoitellut erinimisiä blogeja jo pitkään – jo vuosikymmenen ajan. Pipo silmillä blogi syntyi, kun vuonna 2015 aloitin vuoden mittaisen sapattivapaan. En keksinyt sopivaa nimeä heti, ja annoin blogille ensimmäiseksi pariksi kuukaudeksi työnimen. Kunnes viimein kaksi vuotta sitten joulukuussa tämä nimi eräänä päivänä tipahti syliini ja tiesin heti sen olevan se oikea.

Lyngen 2016Valokuvat ovat olleet alusta lähtien tärkeä osa blogia, ja ehdottomasti sen aikaa vievin osa. Kuvassa editoin valokuvia lauttarannassa Lyngenissä, lossia odotellessa. Takana on telttayö revontulten alla sekä laskupäivä, jolloin juutuimme alamäkeen, koska puuterilunta oli liikaa.

Ajatuksia, kommentteja? Minkälaisia blogeja tykkäätte lukea? Hyviä blogivinkkejä? Kommenttikenttä is all yours! 🙂

9 kommenttia

 1. Kyllähän nämä sinun jutut tulee luettua ja noiden jo mainittujenkin (elämää tyylillä ja kaakaolla) lisäksi ainakin Suomisen Teemun teemuihanpihalla.blogspot.com ja sitten musiikin, tai vielä enemmän miksauksen ja muun audiohöpinän saralta jazmanaut.blogspot.com. Loppujen lopuksi aika harvaa blogia seuraan säännöllisesti. Toki oma lumipallo.fi/alankoulkoilee pitää tähän mainita kun vapaalaskun alueelta kaipailit luettavaa. Se on niin uusi blogi että ei vielä ole oikein kerennyt laskuhommia sinne kirjoitella. Eiköhän tässä kun talvi etenee 🙂 Mutta kyllä itsekin kaipaisin laskettelun saralta enemmän blogeja ja tosiaan säännöllisesti, ainakin pari kertaa kuukaudessa, päivittyviä.

  T. Mika

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista! Hyvä kun lisäsit oman blogisi listaan; hauskaa seurata myös teidän laskuja talven mittaan. Samaten Teemu Suomisen blogin löysin vasta hiljattain, joten sekin tuoreiden seurattavien listalla. Huomaan, että minulla vaikuttaa seuraamiseen paljon se, miten blogeja voi seurata: eniten tulee seurattua wordpress-blogeja joita voi seurata tämän saman applikaation kautta jolla päivitän omaa blogia. Bloglovinia käytän myös paljon. Facebookissa nykyään on se harmi, että vaikka seuraa sivuja, ei postauksia useinkaan silti näe omassa fiidissä :/

  Tykkää

 3. Kiitos maininnasta, täälläkin luetaan sun blogia innolla! Osittain sun innostamana lähdimme UKK:lle lokakuussa ja siellä oli tosi hienoa, erityisesti kiitos siis vielä niistä kirjoituksistasi, jotka liittyvät aiheeseen! Minä luen monenlaisia blogeja, mutta enimmäkseen ulkoiluun liittyviä. Rakastan pohdintoja, totuttujen asioiden kyseenalaistamista tutkimisen kautta ja reittien esittelemistä. Ja turvallisuus ja lähiretkeilyn ylistys, niitä ei ole koskaan liikaa!

  Oma suositukseni listalle lisäksi on vähän kotiinpäin, nimittäin Retkipaikka. Vapaaehtoiset kirjoittajat esittelevät rakkaita kohteitaan joka päivä. Helpon retkeilyn ylistys Retkipaikalle!

  Tältä sun listalta tarttui seurantaan Kaakaolla. Olen Pallas-Yllästunturin kansallispuisto-opas, tutustunut huolella Hetta-Pallas-väliin ja ensi kesänä haaveilen paremmasta tutustumisesta Ylläkseen. Juuri parhaillaan näpytän tätä Pallasjärven rannassa ja olisi kiva käydä tällä viikolla Ylläkselläkin talvea ihailemassa – jos siis malttaa!

  Liked by 2 people

 4. Kiitos maininnasta ja linkistä! Ilo kuulla, että noita tarinoita luetaan ja niistä tykätään!
  …ja samoin! On ollut ilo seurata sinun blogia! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Kiitos ihan mielettömän ihanasta maininnasta ja kunniasta, Milja. ❤ Ihan yhtälailla rakastan sun blogia, se on ollut mulle tosi iso inspiraatio etenkin nyt talvilajeihin tutustuessa. Sun jutut autiotuvista nyrjäyttää mun sydämen. Kiitos. Tämä oli ehdottomasti paras tapa kruunata tämä loppuvuosi. ❤

  Liked by 2 people

 6. Oih, sydän nyrjähti täälläkin, kun löysin itseni ja monta omaa lempparinimeä tästä jutusta! ❤ Sinun ja monen tässä jutussa mainitun lisäksi mua miellyttää hurjasti myös Maailman äärellä -blogin Heidin kuvat ja tarinat. Nykyään on niin paljon kauniita ja koukuttavia luonto- ja retkeilyaiheisia blogeja, että muuhun kastiin kuuluvien seurailu on jäänyt tosi vähiin. Silti on niin ihanaa, että matkablogeja löytyy valtavan laaja skaala ja tiedän heti, kenen blogiin suunnata, kun etsin juttuja tietystä aiheesta tai matkakohteesta. Vielä kun ois aikaa lueskella (ja tietty myös kommentoida) blogeja entistä enemmän. Saisin helposti kulumaan päivät sillä tavoin, mutta kun töitäkin pitää joskus tehdä! 😀 Hyvää uutta vuotta ja vauhdikkaita laskuja myös ensi vuodelle, Milja!

  Tykkää

 7. Kiitos maininnasta ja mukava kuulla, että pidät. Sinun blogisi on uuteen alustaan tultua saanut erittäin hienon ulkoasun. Itsekin pohdimme blogialustan vaihtoa, jotta saisimme blogista enemmän oman näköisemme.

  Tykkää

 8. Voi kaunis kiitos maininnasta Milja! Ihanaa. ❤ Sun laskuvideoista saatu inspiraatio johti siihen, että minäkin uskalsin vähän aloitella videoiden parissa viime vuonna. Kiitos mahtavasta blogista!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: