Kotimaanmatkailu Vaellus

Lyhyt hiihtovaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa

Reissu ei alkanut hyvin. Huomasin Kiilopäälle saapuessani, että minulla oli mukana ainoastaan yhdet alushousut – ne jotka olivat jalassani. Vaelluksilla, varsinkaan talvisilla, ei tunnetusti vaihdeta alusvaatteita yhtä tiheään kuin kotona, mutta näin metsittyneeksi en sentään halunnut ryhtyä.

Onneksi sain Kiilopäältä metsästettyä reppuun varavaatteita. Haimme vuokraamosta tunturimonot sekä sukset ja pääsimme matkaan pitkäperjantain aamuna.

Meillä ei ollut ahkiota, sillä suunnitelmissa oli kolmen päivän reissu, ja tavarat mahtuivat hyvin reppuihin.

Ensimmäisen aamupäivän etappi oli Kiilopäältä kohti Suomunruoktua. Ensimmäiset 6-7 kilometriä kulkee tunturissa, ohi Kiilopään ja Niilanpään. Sen jälkeen lasketellaan Suomunlatvan laavun ohi kohti Suomunruoktun jokilaaksoa.

Suomunruoktun tuvalla pidimme kunnollisen lounastauon. Sää ylhäällä tunturissa oli tuulinen, mutta tuvan terassille paistoi lämmin aurinko ja siinä kelpasi paistatella.

Tuvan pihalla oli mukava tuulettaa myös merinovillaisia pitkiksiä!

Suomunruoktulta jatkoimme kohti Tuiskukurua Vintiläojan kautta. Vintiläojan reitti on paikoin hankalakulkuinen, ja iloitsimme siitä, ettei meillä ollut ahkioita mukana.

Vintiläojan jälkeen reitti nousee jälleen ylemmäs tunturiin, missä oli mukava hiihtää. Tuuli tosin oli edelleen aika navakka ja keli vaihteleva.

Aina ehtii yhden tunturiselfien!

Tuiskukurun tuvalla parkkeerasimme sukset, ja menimme etsimään tilaa tuvan lavereilta. Tuvalla olikin melko väljää, loppuillasta meitä oli yhteensä kuusi.

Seuraavana päivänä jatkettiin Tuiskukurua pitkin, joenuomaa myöten. Meitä varoiteltiin reitin hankaluudesta, mutta ilman ahkioita ja melko lyhyillä suksilla selvisimme reitistä ongelmitta.

Tai no, parissa kohtaa rinne meni hieman jyrkäksi.

Ja olihan siellä vähän muitakin esteitä.

Kiilopäältä vuokratuilla tunturisuksilla kyllä hiihti, mutta aivan priimaa ne eivät olleet. Olen aina aiemmin ollut liiketeessä telemark-suksilla, mutta aloin pohtia, josko tarvitsisin omat tunturisukset.

Pysähdyimme iltapäivän evästauolle Salonlatvan laavulle. Keräsin nuotiosta kasan foliota edellisten kävijöiden jäljiltä – tuuli oli luultavasti ehtinyt levittää osan maastoon. On kyllä aivan käsittämätöntä, miten joku viitsii heittää palamatonta metallia nuotioon.

Tässä vinkki vaelluksen roskahuoltoa varten! Uudelleen pestävät vihannespussit toimivat mainosti vaelluksen roskiksena. Ne eivät repeydy, vaikka roikkuisivat rinkan ulkopuolella, ja ne on helppo ripustaa piloon eläimiltä.

Illansuussa hiihdimme vielä ohi Suomunruoktun vanhan tuvan, joka on toiminut vaellustupana jo 1930-luvulla.

Tupa oli pikkuruinen ja aivan mustunut sisältä, koska se on ollut ilmeisesti myös saunakäytössä.

Auringon paistaessa viistosti hiihdimme vielä viimeiset sadat metrin Suomunruoktun tuvalle.

Seuraavana päivänä palasimme tuntureiden yli Kiilopäälle, ja ehdimme vielä käydä saunassa ennen lentokenttäbussin lähtöä. Mainio retki!

Tässä vielä vaelluksen reitti:

Data on träkätty Suunto Spartan Sport -kellolla 10 sekunnin tallennusvälein. Yhdistin eri päivien gpx-failit Gps Prune -ohjelmalla (Linux) ja vein reitin rastit.fi -palveluun.

 

Lisää juttuja samalta reissulta:

Mahtuvatko pääsiäisen hiihtovaelluksen varusteet käsimatkatavaraksi?

Kettu ja talvisen UKK-puiston muut asukit

Käytännön vinkkejä retkivalokuvaukseen

Muut vaellukset UKK-puistossa:

Puuterinmetsästäjät itärajan erämailla

Autiot tuvat, jäätyneet tunturit

Muut vaellukset:

Yhdeksän päivän omatoimivaellus Mongoliassa – lue parhaat vinkit!

Sarekin erämaassa pääsee kauas kaikesta

Kahden naisen keikka Keniassa, osa 2: Vuoristotaudissa Mt.Kenialla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: