Varusteet

Käytännön vinkkejä retkivalokuvaukseen

Olen harrastanut valokuvaamista omaksi ilokseni lähes niin kauan kuin muistan. Lapsena viikkorahat kuluivat Anttilan valokuvaustiskillä kuvien kehittämiseen. Sitä enempää investointeja en kuitenkaan ole harrastukseen tehnyt, ennen kuin vasta viime vuosina.

Tässä muutamia käytännön vinkkejä – ei suinkaan valokuvauksen ammattilaisen vinkkelistä, jollainen en ole – vaan harrastajalta harrastajalle. Näiden avulla olen viime vuosina saanut harrastukseeni entistä enemmän intoa ja inspiraatiota. Toivottavasti sinäkin! Sillä niin kauan kuin kuvaaminen ei ainakaan ole pääelinkeino (kuvaan jonkin verran työnkuvaani liittyen), niin sen on tärkeintä olla hauskaa.

Ota kamera mukaan ja pidä se esillä!

Ota kamera mukaan ja pidä se esillä. Kuvia ei tule otettua, jos kamera on repussa. Tähän auttaa klipsi, jolla kameran saa kätevästi kiinni repun olkahihnaan.

Klipsin vastakappale tulee repun olkahihnaan, kuten kuvassa UKK-puiston hiihtovaellukselta pääsiäisenä 2017.

Kameran pohjassa olevaan ruuvikoloon tulee toinen vastakappale, jonka avulla kamera lukittuu kiinni olkahihnaan. Siinä on lukko, jonka saa yhdellä kädellä irroitettua kätevästi. Kuva UKK-puistosta: Heli Pessala

Valmistaudu liikkuvaan kohteeseen

Jos haluat kuvata liikkuvia eläimiä, kameran asetukset kannattaa pitää sellaisina, että valotusaika pysyy riittävän lyhyenä. Jos ali- tai ylivalotat kuvia, palauta asetukset samantien takaisin neutraaleiksi, sillä äkillisessä tilanteessa niitä ei ehdi muuttaa.

Kun tämä kettu tuli vastaan, sain kameran melko nopeasti yhdellä kädellä olkahihnapidikkeestä kuvausvalmiuteen. Mutta: olin ottanut edelliset kuvat alivalotuksella, enkä ollut palauttanut asetuksia. Ketusta tuli alivalottuneet otokset, mutta kiitos alhaisen ISO-arvon ja täysikennoisen kamerakaluston, sain korjattua mokan Lightroomissa.

Aamu- ja iltapäivän valo

Tämä on klassikko, mutta pätee: valo on parhaillaan auringon noustessa ja laskiessa, kun aurinko valaisee maiseman ja kohteet viistosti. Suomen Lapissa nämä ajankohdat jatkuvat onneksi pitkään.

Kävimme illansuussa Suomunruoktun vanhalla kämpällä. Valo siivilöityi vanhoista ikkunoista kauniisti tummuneeseen tupaan. Kaiken kruunasi rotanmyrkyn väriseen 80-luvulta tuttuun juomapulloon koottu korsiasetelma!

Yökuvaus vaatii välineitä

Yökuvaukseen tarvittaan hyvä kamera, objektiivi sekä jalusta. Itse kuvaan Nikonin pienimmällä täyskennoisella D610-rungolla ja öiseen kuvaukseen hankin täksi talveksi Irix-merkkisen 15-millisen linssin. Jalustana on Siruin melko pieneen kasaan menevä jalusta.

Yökuvauksessa on hyvä muistaa, että pitkät valotusajat kuluttavat kameran akkua enemmän kuin lyhyet. Vara-akkuja kannattaa olla mukana, sillä kannettavia latureita on edelleen aika huonosti saatavilla (poikkeuksia tietysti löytyy). Kannattaa myös huomioida, että akkuja ei saa enää pakata lentokoneessa ruumaan menevään matkalaukkuun, ja jotkut lentoyhtiöt rajoittavat vara-akkujen määrän kahteen per laite.

Revontulia Äkäsjärven yllä. (Pääsiäisenä reposia ei juuri näkynyt).

Jalusta kulkee repun sivussa, kunhan se on tarpeeksi pienikokoinen.

Valokuvauskurssi on hyvä tapa oppia, mitä varusteita tarvitsee

Kunnolliset valokuvausvarusteet maksavat paljon. Hyvä tapa kartoittaa omia varustetarpeita on osallistua valokuvauskurssille, joissa näet paitsi ohjaajan, myös muiden kurssilaisten varusteita. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä hyödytä toista.

Itse en raaskinut käyttää kamerakalustoon tai muihin varusteisiin oikeastaan laisinkaan rahaa, ennen kuin vasta muutama vuosi sitten. Ja jos pitäisi nimetä yksi asia, jota kadun, niin se on juurikin tämä.

Ensimmäinen ostokseni oli kunnollinen kamerarunko. Aloitin hankkimalla siihen kiinteitä, käytettyjä objektiiveja, joiden vaihtelemiseen tottui nopeasti. Viimein tämän vuoden alussa raaskin ostaa laadukkaan, valovoimaisen zoom-objektiivin, minkä lisäksi en enää juuri muita tarvitse.

Varusteet on tehty käytettäviksi

Retkeillessä kameravarusteet joutuvat väistämättä tekemisiin huonojen kelien kanssa: Pölyä, likaa, räntää, vettä ja lunta taivaan täydeltä.  Niin kameroiden kuin muidenkin varusteiden kanssa periaatteeni kuuluu: käyttöä varten ne on tehty ja myös hankittu. Ei ole järkeä hankkia kalliita varusteita, joita ei raaski käyttää. Kamerani pyörii säännöllisesti lumihangessa, tippuu penkeiltä ja kastuu vesisateessa. Joskus kun ystäväni ottavat puolestani kuvia, huomaan että he jäävät kysymysmerkkeinä seisomaan kamera kädessä, kun eivät tiedä mihin sen laskea turvallisesti. Olen unohtanut neuvoa, että sen voi jättää oikeastaan ihan mihin vaan!

Monista näistä vinkeistä kiitos ystävälleni valokuvaaja Sampsa Suloselle. Hän on parhaillaan kiertelemässä Etelä-Amerikkaa, mutta eiköhän hänen vetämiään revontuli- ja tunturikuvauskursseja järjestetä Kiilopäällä jälleen ensi vuonna.

Varusteyhteistyössä: Millet, Halti, Superyellow Headwear, Mons Royale

 

Lisää aiheesta:

Vinkit revontuliretkelle Pyhätunturiin

Kiilopään tunturikuvauskurssi elokuussa 2016

Mahtuvatko pääsiäisen hiihtovaelluksen varusteet käsimatkatavaroihin?

4 kommenttia

 1. Hei, näyttää juuri kaipaamaltani keksinnöltä tuo klipsi, osaatko sanoa saako noita klipsejä jostain Suomesta vai pitääkö tilata netistä? Ja onko sun kamera ja objektiivit sääsuojattuja vai kui oot ratkaissut ne tilanteet kun esimerkiksi tulee vettä kuuroina ja väleissä olisi kiva kuvailla, eli ei raaskisi kameraa rinkkaankaan laittaa? Tai jos se kostuu onko kikkakolmosia sen kuivattamisen suhteen, kun olen juurikin tuolla linjalla myös, että käyttöön ne tavarat on ostettu, mutta ei tietty tiententahtoen haluaisi kalliita kamerakamoja tuhota 🙂

  Tykkää

 2. Moikka Laura! toi runko + obiska mitä useimmiten käytän on sääsuojattuja. Nikonit tuntuu muutenkin kestävän aika karmeetakin kohtelua, mulla pyörii noi lumihangessa jatkuvasti. Ainoa varotoimenpide mitä teen on se, etten vie pakkasessa ollutta kameraa suoraan lämpimään, vaan käärin sen johonkin ja jätän esim autiotuvalla jopa ulos, tai eteiseen. Huurustuessa kosteutta kertyy sinne sisään ja se ei käsittääkseni ole hyvästä. Akku tosin kandee ottaa sisälle, ettei hyydy. Klipsejä en ole nähnyt Suomessa mutta Peak Desingilla on nykyään eu-verkkokauppa niin ei tarvi sitä jenkki-tullihommaa säätää.

  Tykkää

 3. Hyviä vinkkejä! Ja ihan paras tuo viimeinen, varusteet on tehty käytettäväksi. Samalla ympyrä sulkeutuu. Jos kamera ei ole mukana, sillä ei tule otettua kuviakaan.

  Oma järkkärini pölyttyy kaapissa, olen käyttänyt tähän asti Zeissin optiikalla ja mekaanisella sulkimella varustettua Nokian valmistamaa kännykkäkameraa. Mutta tuo laite ei toimi ikuisesti ja on liian hidas nopeisiin tilanteisiin. Mutta onneksi maisemat eivät karkaa 😉

  Tykkää

 4. Niinpä! Toki riippuu vähän, tarvitseeko kameraa sisällä esim studiokuvaukseen ym. Silloin sillä on arvoa vaikkei ulkona käyttäisikään, mut mulla ainakin käyttö on 90% ulkokäyttöä niin silloin se on tavallaan pakko olla mukana, muuten kannattais myydä 😊

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: