Pyöräily Varusteet

Testissä Tacx Neo 2T -trainer: kokoonpano ja ensimmäiset treenit

Yhteistyössä (tuote saatu testilainaan): Garmin Finland

Kerron jutussa ensimmäisistä käyttökerroista ja kokemuksesta Garminin Tacx älyharjoitusvastuksella, puhekielellä smart trainerillä. Yhdistettynä erilaisiin yhteisöllisiin ja virtuaalisiin ajosovelluksiin traineri on kuin kuntopyörä ja pelikonsoli yhdessä paketissa.

Niille, joille termi ei ole tuttu, kyseessä on siis harjoitusvastus, johon kiinnitetään pyörä siten, että omalla pyörällä voi ajaa kuntopyörämaisesti sisätiloissa. En perehdy tässä sen tarkemmin trainereiden hyötyihin tai käyttöön yleensä, vaan esittelen smart trainerin käyttöä yhdistettynä virtuaalisovelluksiin.

Kiinnostuin smart trainereista pyörämaailman sijaan nimenomaan pelimaailman kautta. Olin nähnyt muutamia videoklippejä virtuaalimaailmoista ja applikaatioista, joilla pystyi kisaamaan tuttujen ja tuntemattomien kanssa sekä valitsemaan juoksumatolle tai fillarille erilaisia reittejä. Nopeasti samoihin maisemiin ja treeneihin kyllästyvälle tämä vaikutti avaimelta uusiin seikkailuihin ja hauskaan ajanvietteeseen – joka samalla yhdistyy hyvään treeniin.

Tacx Neo 2T -trainerin kokoonpano

Traineriin kuuluu itse vastuksen lisäksi tukevat, leveälle kääntyvät jalat sekä pieni teline, johon etupyörän jaa asetettua. Pyörä kiinnitetään traineriin ilman takapyörää. Trainerissa on oltava kiinni rataspakka, jotta pyörän vaihteita voi edelleen käyttää normaaliin tapaan. Minä jouduin siirtämään pyörästäni rataspakan laitteeseen, sillä koronan aiheuttaman pyöräbuumin ansiosta kaikki pyörien varaosat alkavat olla kaupoista loppu. Aion kyllä hankkia tähän oman rataspakan, sillä silloin pyörää voi nopeasti käyttää sekä ulko- että sisäkäytössä vuorotellen. Näin keskitalven aikaan sillä ei onneksi ole merkitystä.

Rataspakan asennukseen ja laitteen kokoamiseen on syytä varata muutama tovi sekä tietysti mm. rataspakan irroittamiseen tarvittavat spesiaalit työkalut (jotka ovat nekin kaupoista loppu). Sain itse tähän kulutettua yhden myöhäisillan, mutta se johtui pääasiassa oikeanlaisten työkalujen sekä taitojen puutteesta. En esimerkiksi ollut aiemmin irroittanut pyörästäni rataspakkaa, vaan ne on fiksattu aina huolloissa, jotka olen teettänyt liikkeessä.

Kannattaa huomata, että traineri on myös aika painava (hyvä niin, jottei ole pelkoa sen kaatumisesta), joten sen liikuttelu vaatii hieman voimia.

Garmin Tacx Neo 2T

Neo 2T:ssä on leveät ja tukevat jalat.

Ajaminen trainerilla Tacx-virtuaalimaailmassa

Tacx-virtuaalimaailman reitit ovat oikeita videoita ympäri Eurooppaa. Reittiä voi valikoida vaikeusasteen ja maan mukaan. Mukana on Ranskan ja Italian ympäriajon etappeja, turistikierroksia (kuten Gardajärven kierros), Firenzen sekä Barcelonan kaupunkiajot, Iso-Britannian maaseutua…

Päätin aloittaa treenaamisen helposta ja keskivaikeista pätkistä. Heti ensimmäinen reitti alkoi reippaalla alamäellä ja pääsin tutustumaan Neo 2T:n parhaimpiin ominaisuuksiin: todelliseen ajotuntumaan vauhdin kiihtyessä kovaksi. Laite siis todella ”kiihdyttää” alamäkeen. Yhtä lailla vastus automaattisesti nousee ylämäessä reitin gps-tietojen mukaan. Tämäkin tuntuma tuntuu todella tarkalta.

Tacxin videot on kuvattu mielestäni hyvin, ja eteneminen on sujuvaa. Tacx Neo 2Tn perusominaisuuksiin kuuluu, että se antaa vastusta, kun reitillä on ylämäkeä, mutta myös kiihdyttää kun alla on alamäki. Mukulakivellä se tärisyttää polkimia aivan kuin olisit itse reitillä. Koska videot ovat oikeita videoita, se tarkoittaa, että ympärillä ei näy muiden kuskien avataria, mutta heidän sijaintinsa näkee reittigraafilla sekä näytön oikean reunan leaderboardilla. Sieltä voi seurata miten oma vauhti etenee suhteessa muihin – ja mikä pahinta, jos joku on tulossa selän takaa ohitse.

Laitteeseen totuttelu käy niin ikään nopeasti. Ehkä isoin asia on se, että pyörää ei voi samalla tavalla kallistaa ja hallita kropalla kuin ulkona polkiessa, mutta tähän tottuu nopeasti.

Garmin Tacx Neo 2T

Ensimmäiset lenkit. Ne vähän jännitti!

Tacx Neo 2T:n kytkeminen sovellukseen ja muihin laitteisiin

Jotta Neo 2T:n saa kytkettyä virtuaalipalveluun, se pitää kytkeä sähkövirtaan. Laitteen mukana tulee tavallinen virtajohto. Tämän lisäksi on tehtävä tili haluamaansa virtuaalipalveluun. Minä valitsin nyt ensimmäiseksi kokeiluksi Tacxin oman sovelluksen, johon tuli laitteen mukana kuukauden ilmainen jäsenyys.

Tacxin sovellusta voi käyttää puhelimella, tabletilla tai pc:llä. Asensin sovelluksen läppäriini, koska halusin katsoa polkiessa maisemaa isolta näytöltä. Sovellukseen kirjaudutaan Garminin tunnuksilla, ja Garmin-kellon käyttäjille tiedot synkkautuvat sieltä automaattisesti Garmin Connect -sovellukseen.

Ennen käyttöä laite pitää siis yhdistää siihen tietokoneeseen tai puhelimeen, jossa virtuaalisovellusta aikoo käyttää. Näin laitteen heti tietokoneen Bluetooth-laitteiden listalla, ja yhdistettyäni sen laite ilmestyi myös Tacx-sovelluksen laiteluetteloon.

Garmin Tacx Neo 2T

Tacx-sovelluksessa on näkymä ”Device Manager”, mistä näkyy mitkä kaikki laitteet ovat yhdistettynä sovellukseen.

Syketietojen syöttäminen Tacx-sovellukseen

Nyt seuraa tärkeä yksityiskohta: jos haluaa syketiedot mukaan Tacx-sovellukseen tallentuvaan dataan ja näkyviin treenin ajaksi näytölle, pitää syketiedot lähettää kellosta Tacx-sovellukseen. Koska treeni käynnistetään Tacx-sovelluksesta ja kaikki muu data kulkee trainerista suoraan Tacxiin, ei ole tarkoitus, että treeni nauhoitetaan lisäksi kellossa. Jos näin tekee, treeni tallentuu kaksi kertaa (tämän virheen tein ensimmäisellä kerralla).

Virtuaalisovelluksia varten Garminin kelloissa on Virtual Run – toiminto, joka löytyy lajiluettelosta. Toisin kuin muiden lajien osalta, sitä painamalla ei kuitenkaan aloiteta treeniä, vaan kello alkaa lähettää syketietoa bluetooth-datan kautta. Minun tapauksessa minun tuli etsiä siis tietokoneeni bluetooth-laitteiden valikosta Garmin Fenix 6xPro -kelloni, ja laittaa treenin alettua käyntiin tuo ”laji” kellon valikosta. Tämän jälkeen kello pyytää avamaan virtuaalisovelluksen toisessa laitteessa ja käynnistämään harjoituksen. Huomasin, että on tärkeää, että harjoitus on jo käynnissä silloin kun syketietoa alkaa lähettää Tacxiin – silloin sovellus ainakin poimii lähetettävät tiedot käyttöönsä.

Garmin Tacx Neo 2T

Garmin Fenix 6x Pro lähettää syketiedot bluetoothilla erillisen lajiohjelman kautta. Vaikka näytöllä lukee Virtuaalinen juoksu, se toimii myös pyöräilyssä. Väärä laji ei haittaa, koska treeniä ei tallenneta kellolla, vaan virtuaalisovelluksella.

Muut valmistelut

Laitteen alle kannattaa laittaa jokin suoja, koska sisäpyöräilyssä tulee ilmavirran puuttuessa tietysti hikoiltua aika lailla. Tämä on tuttua ainakin kaikille spinning-tunneilla kävijöille. Itse en tullut tätä ajatelleeksi, koska koronan takia edellisestä spinning treenistä on aikaa melko tarkalleen vuosi. Ensimmäinen treeni menikin sujuvasti persialaismaton päällä. Samoin kuin spinning-tunnilla, huomasin, että pyörässä kannattaa olla kaksi paikkaa juomapullolle, koska juotaavakin kuluu. Muiden valmistelujen ohella lisäsin ketjuihin vielä hieman öljyä, pesin pyöräilykenkien pohjat ja varmistin että Tacx-sovellusta pyörittävä läppäri on kiinni virtajohdossa.  Kannattaa myös tuplatarkistaa, että pyörä on kunnolla kiinni trainerissa, ja että eturengas on myös kunnolla telineessään.

Garmin Tacx Neo 2T

Ensimmäinen treeni meni sujuvasti persialaismaton päällä. Hikisempiä lenkkejä varten kannattaa alle laittaa suojamatto.

Ensimmäiset reitit: Amalfi ja Barcelona

Ensimmäisinä treeneinä ajoin Normandian sekä Amalfin rannikolla ja Barcelonan keskustassa. Katselin myös sivusta, kun Valtteri teki kierroksen Firenzessä. Nämä helpot tai moderate-tason reitit tuntuivat hyviltä lämmittelyyn, ja Barcelonassa treenistä tuli vähän tarkoituksellista kovempi, kun huomasin reitin loppupäässä, että takana tuleva espanjalainen polkija aikoi tulla ohitse. Olin jopa itse yllättynyt siitä, miten toisten polkijoiden näkeminen – vaikkakin ”vain” niminä listalla ja palluroina reittigraafilla, tekee ajamisesta monin kerroin hauskempaa – ja innoittaa polkemaan ekstraa. Kun reittiä valitsee, näkee videon kuvakkeen päällä merkinnän ”Live 5”. Se tarkoittaa, että reitillä on samanaikaisesti 5 polkijaa.

Ensimmäisten ajeluiden jälkeen minun teki mieli treenin päätyttyä jo suunnitella seuraavaa ja huomasin samanlaisia fiiliksiä myös puolisollani. Treenin aloittaminen on todella helppoa, polkeminen on hauskaa, kun voi katsella samalla uusia maastonmuotoja uusissa paikoissa. Laite toimiikin paitsi trainerina ja konsolipelinä, myös korona-ajan matkakoneena. Vaikka rakastan talvea, kummasti ensimmäisiksi treenikohteiksi valikoituivat kesäiset Välimeren reitit. Todella mukavaa vaihtelua pimeän talven ja hiihtojen keskelle.

Garmin Tacx Neo 2T

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan olen jopa hieman yllättynyt, miten haltioissani olen trainerista. Tajusin vasta ensimmäiset treenit poljettuani, että en ole treenannut sisätiloissa vuoteen. Tuntuu myös todella kivalta olla jälleen pyörän selässä. Laitteena Tacx Neo 2T on tietysti aivan huippuluokkaa. Se on Neo-sarjan vakain ja hiljain laite. Äänen suhteen minulla ei todella ollut mitään moitittavaa, enkä usko että naapureillakaan. Laitteella voi myös huoletta ajaa pelkäämättä sen kaatumista.

Laite on toki arvokas – ja pakko myöntää, että tällä hetkellä arvokkaampi kuin siinä kiinni olevan maantiepyöräni, joka minun on pitänyt uusia jo monen vuoden ajan – mutta itse suhteuttaisin sen hintaa enemminkin pelikonsoliin. Pelikonsoliin, jolla saa kunnon treenin.

Virtuaalimaailman havaitsin heti ensimmäisten käyttökertojen jälkeen olevan juuri niin koukuttava, kuin ajattelinkin. Totuttelen nyt käyttämään Tacxin applikaatiota ja pyöräilen läpi hienoimmat reitit pahimpaan matkakuumeeseeni. Sen jälkeen lienee aika siirtyä testaamaan Zwiftin virtuaalimaailmaa, jossa pääsee keskelle varsinaista videopeliä muiden polkijoiden avatarien kanssa.

Linkkejä

Teemu kirjoittaa blogissaan myös Garmin Neo 2T-trainerista ja sen käytöstä Zwiftin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: