Kotimaanmatkailu Retkeily

Mini-hiihtovaellus Nuuksiossa – teimme radio-ohjelman Ylen Metsäradioon!

Olimme viime viikonloppuna (19.-20.1.) retkeilemässä Nuuksiossa, josta tuli kuvattua videokin. Minun ja Miian mukana oli myös Ylen Metsäradion toimittaja Hannamari Vallila, ja reissusta tehtiin radio-ohjelma, jonka voi kuunnella Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-50053550.

Talviretkeilyä 30 kilometrin säteellä Helsingistä

Edellisenä torstaina satoi, kuin tilauksesta, 20 senttimetriä uutta puuterilunta, ja lämpötila pysyi viikonlopun yli pakkaslukemissa. Olosuhteet kunnon umpihankihiihtoon olivat siis täydelliset.

Päätimme ottaa kohteeksi Urjan tulipaikan, jossa oli myös käymälä sekä toivottavasti kuivia puita (oli!). Reittimme kierteli Swinghillistä koilliseen mäkiä ja mutkia – väistelimme ajettuja latu-uria ja tampattuja pohjia. Pääsin itse etenemään Extremin hiilikuituisilla vapaalaskusuksilla, randositeillä, kevyillä randomonoilla ja nousukarvoilla suht hyvin monimuotoisessa Nuuksion maastossa, mutta liukulumikenkäporukalla oli haastavampaa. Niiden sivuttaispito on löysemmistä kengistä johtuen huonompi, joten pienet ylä- ja alamäet ovat haastavampia. Molemmat liukulumikenkäilijät olivat kuitenkin sitä mieltä, että sukset olivat ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin lumikenkä.

Talviretki Nuuksiossa 01/2019

Talviretki Nuuksiossa 01/2019

Kuutamon ja otsalamppujen valossa

Näillä talviretkivarusteilla pärjättiin pakkasessa

Leiriytymisvarusteina meillä oli kaksi telttaa, toinen minun Hillebergin Nallo 2GT sekä toinen Fjällrävenin kupoliteltta (mallia en muista). Nämä eivät ole varsinaisia talvitelttoja, eikä niitä suositella pidemmille talvivaelluksille. 1-2 yön retket ovat kuitenkin mahdollisia. Suurin ongelma on kosteus, joka kesäteltoissa tiivistyy yleensä vielä pahemmin sisälle – lisäksi myrskyisässä talvisäässä kesätelttojen kevyemmät rakenteet eivät välttämättä myöskään pärjää.

Pakkasta oli noin -15 astetta, joten talvimakuupussien lisäksi mukana oli hieman ekstraeristettä – esimerkiksi itselläni Cumuluksen untuvapeitto Joutsenen Ruka -pussin lisäksi. Makuualustana mulla oli Thermarestin NeoAir X-Therm, joka on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön, ja se riitti hyvin eristämään alhaalta päin hohkaavan kylmän.

Päällä mulla oli useammat merinopitkikset sekä the North Facen kevyet Primaloft -toppahousut. Miialla näytti olevan kuorihousut, joiden päällä untuvahame. Hiihdellessä käytin Haglöfsin Mimic Essens -kuitutäytetakkia, joka hengittää untuvaa paremmin, eikä ollut tuossa pakkasessa ja verkkaisessa etenemistahdissa liian kuuma. Käsissä olivat lähes koko ajan powerstretch-materiaalia olevat hanskat sekä niiden päällä Hagöfsin untuvarukkaset. Ja niin, monoissa tietysti Thermicin lämmitettävät akkupohjalliset, joita ilman en aio lähteä enää mihinkään. Leiriä varten minulla oli lisäksi Norronan koteloitu Lyngen Parka -untuvatakki.

Tavarat kulkivat rinkassa – Nuuksion maasto on niin epätasaista, että ahkion vetäminen olisi varmasti tosi hankalaa. Yöpymisvarusteiden lisäksi mukana oli pieni retkikirves, lumilapio sekä bensakeitin.

Talviretki Nuuksiossa 01/2019

Olosuhteet Nuuksiossa olivat lähes taianomaiset, kun vastasatanut lumi kimalteli puissa, vaimensi kaikki äänet ja kuutamo valaisi tienoon. Otsalamppuja ei olisi oikeastaan edes tarvinnut. Jollei taivaanrannasta pilkastanut oranssi kajo olisi paljastanut sijaintiamme pääkaupungin kupeessa, olisi tvoinut kuvitella olevansa kauempanakin erämaassa.

Talviretki Nuuksiossa 01/2019

Aamulla päivä valkeni aivan maagisen hienona.

Talviretki Nuuksiossa 01/2019

Herättyämme havahduimme pian siihen, että nuotiopaikalle oli tulossa lisää porukkaa. Luonnollisesti koiravaljakolla!

Talviretki Nuuksiossa 01/2019

Aamupalan jälkeen hiihtelimme jälkiämme pitkin takaisin parkkipaikalle Swinghilliin.

Muita hiihtovaellus- ja talviretkeilyaiheisia juttuja

Hiihtovaellukset ja talviretket Suomessa

Yhden yön talviretki Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon

Lyhyt hiihtovaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa

Yhden yön kaamosretki Pyhä-Luoston kansallispuistoon

Videotunnelmia Pyhän Adventure Freekend -reissulta

Liikkuva telttarandoleiri Lyngenissä ja Pallaksella

Talviretkeilyvarusteet

Talveretkeilyn varusteet – vinkit palelijalle

Makuupussin ja makuualustan valinta talviretkeilyyn

Mitä mukaan yhden yön hiihtovaellukselle?

Mahtuvatko pääsiäisen hiihtovaelluksen varusteet käsimatkatavaraksi?

Hiihtovaellukset ja talviretket ulkomailla

Vapaalaskua Georgiassa: yhden yön retki Jutan kylään

Videoblogi: Vapaalaskuelämää kazakstanilaisessa jurtassa

Vaihtelu virkistää: hiihdimme yöksi alppimajaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: