Vapaalasku

Vapaalaskua Kazakstanissa: Viiden päivän jurttaretki

Vietimme joulun ja uuden vuoden välipäivät kazakstanilaisessa jurttaleirissä noin 5-6 tunnin ajomatkan päässä Almatysta. Matka ei kilometreissä ollut kovin pitkä, mutta tiet olivat huonokuntoisia, erityisesti mitä lähemmäksi jurttalaaksoa päästiin.

Varasimme jurttareissun Freeride.kz-sivuston kautta, jota pyörittää Almatyssa asuva vapaalaskija Vitaly Rage. Hänellä on remmissä mukana muutama vanhan koulukunnan vapaalaskija, joiden kanssa he järjestävät jurttareissuja.

Jurttaleiri on käytännössä yksi jurtta, jonka he ovat saaneet erityisluvalla pystyttää talvisin luonnonpuistoon. Alueen he olivat kuulemma bonganneet kerran ollessaan helihiihtämässä lähistöllä. Jurtta sijaitsee laaksossa, jota reunustaa harjanne kolmen tuhannen molemmin puolin olevia metsäisiä huippuja. Laskut ovat harjanteen pohjoisrinteellä – laskettavia kuruja ja välikköjä on lukemattomasti.

Kazakhstan Yurt Camp

Maisemia jurttaleirin viereiseltä harjanteelta.

Jurttaan mahtui helposti majoittumaan 9-10 henkeä. Siellä oli kerrossängyt, joissa oli valmiit patjat sekä täkit, kamiina, keittonurkkaus sekä mukava pieni oleskelualue keskellä. Jurtan seinät olivat kolminkertaista pressua, ja sisältä seinät oli verhottu villamatoilla. Kun kamiinassa piti tulta, jurtta pysyi hyvin lämpimänä ja siellä tarkeni ilman päällysvaatteita (muut siis, en minä tietenkään). Yöllä lämpötila tipahti varmaan johonkin viiden asteen tuntumaan, kun se ulkona oli reippaasti kaksinumeroisissa pakkasasteissa. Meillä oli mukana omat makuupussit, minulla untuvapeitto, jonka lisäksi täkit lämmittivät. Kylmä ei ollut.

Kazakhstan Yurt Camp

Järjestäytymässä yhteiskuvaan.

Skinnailimme viisi päivää putkeen hyvää luntaa ja vaihtelevan jyrkkyistä harvaa metsää. Joka laskulta löytyi käytännössä korkkaamatonta linjaa. Iltaisin kokkailimme, joimme vodkaa ja pelasimme Unoa. Puhelimien kuuluvuudesta ei tarvinnut huolehtia – sitä ei ollut. Oleskelu oli kaiken kaikkiaan kovin samanlaista kuin autiotupaelämä pohjoisessa; kun päivän ulkoilut oli paketissa, oli vuorossa ainoastaan ruokailu ja sen jälkeen makoilua ja lueskelua. Oppaat hoitivat pääasiassa vedenhaun sekä puiden hakkuun, vaikka jeesailimmekin heitä välillä. Luin muistaakseni kolme kokonaista kirjaa tuon viiden päivän aikana, kun kerrankin oli aikaa eikä puhelinta tarvinnut räplätä.

Kazakhstan Yurt Camp

Öisin lämpötila tippui reilusti pakkaselle.

Ainoita ongelmia reissussa aiheutti toisen oppaamme auto, joka keitti yli jo menomatkalla, eikä siitä tahtonut tulla peliä paluumatkalle. Mennessä jouduimme ajamaan lähes umpihankeen ylämäkeen useamman kilometrin, mutta Kamchatkalla kasvanut oppaamme Igor käänteli Land Cruiserinsa rattia tottuneesti. Paluumatkalla toisen auton lumiketjut jäivät jumiin, ja jouduimme etsimään läheisestä kylästä apuvoimia renkaan tyhennykseen ja uudelleen pumppaamiseen – käsipelillä tietysti.

Jurttareissu oli Kazakstanin reissun yksi ehdoton kohokohta. Se maksoi 7 hengeltä yhteensä 2500 euroa, eli noin 360 euroa henkilöä kohden. Sen lisäksi ostimme tietysti itse ruoat retkeä varten. Voin kyllä suositella tuota jurttacampia Freeride.kz:n kautta varattuna, jos noille seuduille lähtee.

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Kazakhstan Yurt Camp

Videoblogi jurttareissusta:

2 kommenttia

  1. Kuulostaa ihan mielettömältä, voikun pääsis joskus toteuttamaan tollaisen! 🙂 Tarviiko olla oma porukka kasassa ja hinta vakio?

    Tykkää

  2. Moikka! On hyvä olla oma jengi, sillä tuolla oli sen verran vähän porukkaa liikenteessä. Heillä oli jotain hintoja verkkosivuilla, mutta lähtisin siitä että Viipurista itään ja kaakkoon kun mennään, niin mikään hinta ei oo koskaan vakio 😅

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: