Matkat

Kesäsuunnitelmat 2018: soolovaellus Haltille ja pyöräillen Venäjälle

Viime jutussa listasin vinkkejä kesälomaretkille ja reissuille. Mukana oli muutamia viime vuoden ehdottomia suosikkeja. Samalla tulevan kesän suunnitelmat selkiytyvät pikkuhiljaa. Ohjelmassa on taas (tietty) polkujuoksua sekä pyörä- ja kiipeilyretkiä, mutta erityisesti vatsanpohjassa kutkuttelee juhannuksen sooloseikkailu: Haltin huiputus, viimeinkin! Mutta aloitetaan toukokuusta.

NUTS Karhunkierros 53km

Tämä mörkö on kummitellut mielessä koko talven – tarkalleen siitä lähtien kun ilmoittauduin kisaan. Se tulee olemaan ensimmäinen yritykseni ultramatkalla. (Ultramatkalla tarkoitan tässä mitä vaan maratonia pidempää.) Tiesin jo etukäteen, että kisan aikainen ajankohta on haastava: en talven laskuilta ehdi kuitenkaan juosta riittävästi ennen kisaa.

Pääsin onneksi Lyngenin matkan jälkeen hyvään juoksuvauhtiin, mutta huhtikuun tokavikalla viikolla iskenyt flunssa jyräsi hyvän treenisuunnitelman.

Mutta sairauksille ei voi mitään. Huvittavaa sinänsä, että olin juuri kirjoittanut edellisessä treenaamista koskevassa kirjoituksessani, etten ole sairastanut pitkään aikaan.

Running summer 2017Mutta tärkeintä ei polkujuoksussa onneksi ole se, että menee täysillä, vaan se että on kivaa!

Haltin vaellus

Kävin maaliskuussa ensimmäistä kertaa pidemmällä Käsivarren erämaassa, kun tsekkailimme Suomen parhaimpia vapaalaskupaikkoja. Maisemien avaruus ja jylhyys puhuttelivat niin paljon, että varasin lähes samantien junaliput juhannukseksi, tällä kertaa tavoitteena päästä Suomen korkeimmalle huipulle. Yksin sen takia, että olen kaivannut sapattivuoden ja yksin tekemän Trans-Siperian matkani jälkeen yksin matkustamista ja vaeltamista. Sattui myös niin, että avopuolisolla on juhannuksena pelimatka, joten perinteinen juhannuksen pyöräretki jäisi joka tapauksessa väliin.

Tarkoituksenani on kipittää Haltille melko kevyin varustein ja reipasta vauhtia. Se käy helpoiten, kun on matkassa yksin ja voi jatkaa matkaa joka päivä niin pitkälle kuin omat voimat sallivat, eikä nälkäkiukkukaan häiritse muita matkalaisia.

Tarkoituksena on lähteä keskiviikkona yöjunalla kohti pohjoista, ja torstai-iltapäivänä aloittaa vaellus Kilpisjärveltä. Perjantai, lauantai ja sunnuntai ovat kokonaisia vaelluspäiviä, kun taas maanantaina olisi oltava taas jo takaisin Kilpisjärvellä, että ehdin paluujunaan kohti Helsinkiä.

Käsivarren alueella on ollut tänä talvena vähän lunta, joten siksi uskalsin tehdä suunnitelman näinkin pitkälle. Tavallisena talvena juhannuksena kelirikko voisi kai käsittääkseni olla kesäkuun lopulla vielä pahimmillaan, mutta nyt elättelen toiveita, että pahimmat sulamisvedet ovat jo tiessään. Se tietysti riippuu paljon myös kevään ja kesän lämpötiloista, joten tilannetta pitää seurata tarkasti. Jos keli näyttää jalankulkijalle mahdottomalta, toinen vaihtoehto on mennä Norjan puolelle metsästämään vielä kauden viimeisiä laskuja korkeammalta.

Kebnekaise 2011Kebnekaise 2011Fiilistelykuvia Kebnekaisen vaellukselta vuosien takaa, Ruotsin puuttomista erämaista. (Siitäkin on muuten juttu vielä kirjoittamatta!)

Retki Rauman saaristoon

Sain kevättalvella vinkin Live now dream later -blogin Saanalta, että Rauman saaristossa on monta mielenkiintoista retkisaarta – kuten esimerkiksi Merisäästä tuttu Kuuskajaskari. Ajattelimmekin ystävieni kanssa tehdä sinne täsmäiskun. Viime syksyn retki Jurmoon ja Utöseen oli aivan huippu, ja päätimme silloin, että haluamme jatkaa Suomen saariston tutkimista.

Kaunissaari 2017Saaristo ❤

Pyöräretki Karjalan Kannakselle

Tämä on vielä hieman kysymysmerkki, sillä en ole saanut puolisoani vakuutettua Venäjällä pyöräilemisestä. Minua kuitenkin kiehtovat Svetogorskin (ent. Enso), Sortavalan ja Viipurin alueet. Toissa kesänä Trans-Siperian junan kyydistä tuijottelin Venäjän maaseutumaisemia; eihän niitä hiekkateitä ja niitä reunustavia ränsistyneitä datsoja voi vastustaa!

Molemmat isoäitini ovat kotoisin Karjalasta, ja olisi hienoa käydä heidän kotikonnuillaan ja nähdä ne paikat, joista olen kuullut monta tarinaa. Olen kyllä käynyt siellä lapsena, mutta siitä on niin kauan, etten oikein muista – ja 90-luvulla lapsen huomion noilla seuduilla kiinnitti enimmäkseen Neuvostoliiton jälkeensä jättämä yhteiskunta, eivät niinkään muistot sitä edeltävältä ajalta.

Pyöräretki Viron Terviseteellä
Pyöräretki Viron TerviseteelläKuvat Viron pyöräretkeltä viime kesältä.

Pyhä Tunturimaraton – taas

Tämä on pyörinyt yhtenä kesän vakiotapahtumista jo monta vuotta. Tänä vuonna haluaisin parantaa viime vuoden aikaani täysmatkalta, koska viime vuonna oli vain tavoitteena päästä maaliin. Tämän tapahtuman ajankohta on kiitollinen, sillä siihen mennessä on ehtinyt koko kesän juosta. Elokuussa ei ikinä ole pohjoisessa liian kuuma – muttei myöskään liian kylmä. Itikatkin ovat usein juuri hävinneet.

Kiipeilyretki Kreikkaan + soolovaellus Via Dinaricalla?

Tämä syyskuun mahdollinen seikkailu on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Kalymnoksen kiipeilyreissu oli  viime vuonna yksi kesän siisteimmistä matkoista, ja tänä vuonna olisi kiva suunnata samoille seuduille. Tarkka kohde on vielä valitsematta. Lisäksi, koska kerran lennän sinne saakka, haluaisin yhdistää samaan reissuun Balkanilla kulkevan vaellusreitin Via Dinarican. Via Dinarica kulkee Slovenian, Croatian, Serbian, Bosnian and Herzegovinan, Montenegron, Kosovon ja Albanian läpi. Minua kiinnostaa erityisesti Bosnian ja Hertzegovinan puolella kulkeva osuus Sutjeskan kansallispuistossa. Tuo jossain yhteydessä Euroopan Yosemiteksikin ylistetty puisto on vakuuttanut siitä lukemissani jutuissa, kuten esimerkiksi Kaukokaipuu -blogin Nellan kirjoituksessa.

Via Dinaricalle menisin yksin, sillä kiipeilyseurallani on vain yksi viikko lomaa. Yksi vaihtoehto on myös, että jään toiseksi viikoksi kiipeilemään. Saattaa olla, että jätän ratkaisun päätettäväksi reissun päälle, ja menen sinne mihin silloin huvittaa mennä. Pelkkä ajatuskin sellaisesta vapaudesta tuntuu ihanan kaihoisalta ja muistuttaa sapattivuodesta, jolloin kädessä oli useimmiten vain menolippu. Se toimii parhaiten yksin matkustaessa, kun päätökset voi tarvittaessa tehdä nopeasti ja hetken mielijohteesta.

Seuraa blogia:

Instagram: https://instagram.com/piposilmilla

Facebook: https://facebook.com/piposilmilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: