Polkujuoksu

Syksyn ohjelmaa: Jalanjälki Juoksuvalmennus eli polkujuoksun treenaamista asiantuntijoiden opissa

Yhteistyössä: Jalanjälki juoksuvalmennus

Olen pohtinut pitkään suunnitelmallisen juoksuharjoittelun aloittamista. Taustalla on  kypsynyt haave siitä, että pystyisin jonain päivänä juoksemaan polkujuoksukisoja ihan kunnon vauhdilla. Voisi myös sanoa suoraan, että kyllästyin tänä kesänä lopullisesti siihen, että mun juoksukunto ei ole ollenkaan niin hyvä, kun haluaisin sen olevan. Tavoitteena olisi parantaa aikoja ensi vuoden Trail Tourilla sekä mahdollisesti osallistua johonkin ulkomaan kilpailuun.

Ajatukseni juoksuharjoitteluun keskittymisestä sai uutta potkua, kun kuulin polkujuoksuun erikoistuneesta Jalanjälki-juoksuvalmennuksesta tavatessani ensi kertaa Buff-tiimiimme kuuluvan Miikka-Pekka Rautiaisen Rukalla viime keväänä. Olimme tiimin kanssa reissussa NUTS-Karhunkierroksella. Kävi ilmi, että Miikka-Pekka eli M-P pyörittää yhdessä Juuso Simpasen kanssa polkujuoksuun erikoistunutta Jalanjälki -juoksuvalmennusyritystä.

Rukalla kuuntelin tiimimme kundien juttuja ja katselin polkujuoksijoiden meininkiä – ja on myönnettävä, että yllätyin. Nämä polkujuoksijathan tuntuivat olevan aika maanläheistä porukkaa! Ja mikä parasta, heillä tuntui olevan aivan yhtä musta huumorintaju kuin minullakin. Näiden kanssa harjoittelusta voisi tullakin jotain, mietin. Kolme kuukautta myöhemmin ja muun muassa hyvin sujuneen Pallas-Hetta – kisan jälkeen asian mutustelu oli edennyt siihen pisteeseen, että olin sopinut valmennusohjelman aloittamisesta Jalanjäljen kanssa.

Jalanjälki -tiimi: ketä nämä valmentajat sitten oikein ovat?

Vasemmalla M-P ja oikealla Juuso

Jalanjälki -tiimi on siis kahden hengen juoksuvalmennustiimi, ja M-P:n lisäksi toisena valmentajana toimii Juuso Simpanen, jonka nimen tunnistin toki myös sen kuullessani – olinhan ollut paikalla hänen voittessaan Kolin Vaarojen Maratonin 130 kilometrin kilpailun edellissyksynä. M-P puolestaan voitti samassa tapahtumassa 86 kilometrin kilpailun. (Itse taivalsin vaivoin pikamatkan 12 kilometriä). Näillä kundeilla, jos jollain, olisi lajin harjoitteleminen siis aika hyvin hyppysissä.

Mutta mistä tässä kaikessa oikein oli kyse ja mihin olin lähdössä? Kyselin kundeilta heidän omasta taustastaan sekä valmennusfilosofiastaan.

Miten päädyit poluille?

Juuso: ”Päädyin polkujuoksijaksi rakastuttuani ensin luonnossa liikkumiseen, ja myöhemmin tutustuttuani Thaimaassa vuori -ja polkujuoksijoihin. Sittemmin olen käynyt edelleen säännöllisesti Thaimaassa harjoittelemassa.”

”M-P: ”Päädyin kestävyysurheilun pariin elämäntapamuutoksen myötä. Urheilutaustaa on nuoruudesta useastakin lajista, mutta aikuisiällä liikunta jäi vähemmälle. Kun olo alkoi käydä tukalaksi ylipainoisessa kropassa, hölkkäily tuntui hyvältä ratkaisulta. Minulla on erittäin kova kilpailuvietti, joten juoksentelu oli haastavaa jättää vain omaksi puuhasteluksi. Kun kisoissa ei pärjännyt satunnaisella tekemisellä, treenaamisesta tuli totisempaa ja tavoitteellisempaa. Sillä tiellä ollaan edelleen, ja välillä kisatkin kulkee!”

Millainen valmentaja olet?

Juuso: ”Kuvailisin itseäni melko armolliseksi valmentajaksi. Mun mielestä on aina parempi jättää treeneissä 10% varastoon ja olla motivoitunut ja valmis laittamaan kaikki likoon silloin, kun on sen paikka – sen sijaan, että juoksisi jalat alta jo ennen kisaa.”

”M-P: ”Juoksuvalmentajana olen kannustava, mutta samalla vaativa. Palautteen antaminen suorituksesta on tärkeää, tietysti unohtamatta hyvien asioiden ja oikean tekemisen korostamista! Itse monetkin ”perusvirheet” kantapään kautta oppineena osaan jakaa kokemuksen kautta hankittua tietoa asioista, joita kestävyysjuoksuharjoittelussa kannattaa ja ei kannata tehdä. Käytännön kilpailu- ja harjoittelutaustan lisäksi olen aina innostunut tutustumaan harjoittelua ohjaavaan tutkimuspohjaan ja kirjallisuuteen. Kestävyysurheilussa ja erityisesti juoksuvalmennuksessa on montaa eri koulukuntaa – viisautta on kerätä hyväksi todettuja metodeja monesta eri lähteestä ja yhdistää näitä käytännön tekemiseen!”

Miksi kannattaa mennä juoksuvalmennukseen?

Tämä oli asia, jota olen paljon pohtinut. Olen luonteeltani yksin tekijä, joten kundien tarjoama henkilökohtainen etävalmennus sopii minulle paremmin kuin hyvin. Sen lisäksi, että lenkille lähteminen on välillä pitkän työpäivän jälkeen vaikeaa, se olisi tuplasti haastavampaa, jos pitäisi joka kerta valmistautua myös sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Näin kundit itse kommentoivat asiaa:

”Polkujuoksu- ja juoksuharjoitteluhan on käytännön tasolla tiettyyn pisteeseen asti varsin yksinkertaista: tärkeää on säännöllinen tekeminen. Säännöllisyys ja perusharjoittelu kehittää kuitenkin vain tietylle tasolle, jonka jälkeen harjoittelun monipuolisuus, kausittainen jaksotus, palautuminen ja kisavalmistautuminen korostuvat treenaamisen kokonaiskuvassa.”

”Harjoittelun kausittainen jaksotus ja kehitettävien ominaisuuksien harjoittaminen tietyssä kohtaa harjoituskautta on äärimmäisen tärkeää. Kun elämässä on harjoittelun lisäksi muutakin, perhettä, päivätyötä, muita harrastuksia, niin kestävyysharjoittelun kokonaisuus helposti unohtuu ja treenaamisesta tulee yksipuolista puurtamista, ja kehitys voi olla jopa negatiivista. Ajankäytöllisesti jopa (ja erityisesti) aloittelevan juoksijan kannattaa miettiä valmentajan palkkaamista – treenien suunnittelu ulkoistetaan ja itse voi keskittyä käytännön tekemiseen.”

Yksinharjoittelun yleisimmät virheet

M-P ja Juuso ovat varmasti nähneet monenlaisia harjoitustaustoja. Vaikka minua nolotti täyttää kyselylomaketta, jossa kysyttiin käytyjä juoksukilometrejä, luulen, että en ole ongelmieni kanssa yksin.

”Yleisin virhe aloittelevan juoksijan harjoittelussa on treenaamisen yksipuolisuus. Monesti juoksija odottaa tulosten kasvavan suhteessa harjoitusmäärien lisäämiseen. Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen, ja monesti jopa harjoitusmääriä vähentämällä ja keskittymällä oikeisiin asioihin kehitystä tapahtuu suhteessa käytettyyn aikaan”, Jalanjäljen valmentajat toteavat.

Ymmärsin tämän itse vasta, kun näin ensimmäisen harjoitusohjelmani. Lähes jokaiseen lenkkiin oli sisällytetty erivauhtisia osuuksia, ja myös syketasoja vaihdellaan. En olisi ikinä pystynyt kasaamaan sellaista kokonaisuutta itse, vaikka tietoa sinällään on internetin uumenissa saatavilla. Kun kalenteri vetää punaisella lähes koko ajan, ajatus siitä, että teen oikeita asioita kohottaa kummasti motivaatiota.

Miten Jalanjäljen juoksuvalmennus eroaa muista, miksi  kannattaa valita juuri teidät?

MP: ”Jalanjälki juoksuvalmennuksen vahvuus on ehdottomasti valmennuksen monipuolisuudessa ja siinä, että valmentajia on helppo lähestyä. Kaikkeen valmennukseemme kuuluu säännöllinen yhteydenpito asiakkaisiin ja treenikuulumisien vaihtaminen puolin ja toisin. Valmennuksessa voit olla tarvittaessa vaikka päivittäin yhteydessä valmentajiin ja pohtia harjoituksen onnistumisia ja kompastuskiviä. Yhtäkään harjoitusta ei tehdä ymmärtämättä sen tarkoitusta – treeniohjelmiin on selkeästi avattu yksittäisienkin harjoitusten pitkän ajan tavoite ja treenijaksot rakennetaan aina kokonaisuutta silmällä pitäen.”

Tästäkin syystä emme lähtökohtaisesti tee lyhyitä, alle 2kk valmennuskokonaisuuksia (poislukien tiettyyn tapahtumaan tähtäävät spesifit harjoitusjaksot). Kokonaisuuden kannalta niin valmentajalle kuin asiakkaallekin on tavoitteiden kannalta järkevää suunnitella harjoittelua pidempikestoiselle aikavälille. Kestävyysurheilussa ei yksinkertaisesti ole oikotietä onneen ja meidän valmennusfilosofian kulmakiviä ovatkin säännöllisyys, pitkäjänteisyys, onnistuminen / tavoitteisiin pääsy ja tietysti asiakastyytyväisyys.”

Jos kiinnostuit, tsekkaa lisää heidän omilta sivuiltaan: http://jalanjalki.com/index.html ja laita seurantaan kundien Facebook sivut.

0c0b7ad6-50c9-40f5-a710-8e307e6cc97c

Tällä viikolla on edessä vielä Nuuksio Classic 42 kilometriä – yritän ehtiä kirjoittamaan siitä ja ekoista treeniviikoista pian!

1 kommentti

  1. Tää tuli just täydelliseen aikaan, etävalmennus sopii mulle kuin nenä päähän!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: