Kiipeily

Olhava aloittelevalle kiipeilijälle?

Lue lisää kiipeilystä: Kreikka/Kalymnos | Turkki/Geyikbayiri | Espanja/Siurana

Olhavanvuori Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa on Suomen korkein kiipeilykallio. Sen jylhät seinämät syöksyvät suoraan Olhavanlampeen ja ovat aiheestakin niittäneet kiipeilypiireissä ansaittua kunnioitusta.

Mutta onko aloittelevalla kiipeilijällä mitään asiaa sinne? En itse osannut ajatella retkeä Olhavalle mitenkään erityisenä, olinhan käynyt Repovedellä useaan otteeseen. Suhtautumiseni kiipeilyyn on mutkaton – samanlainen kuin laskuhommiinkin. En maalaile kauhukuvia puheiden perusteella, vaan menen mieluummin itse katsomaan.  Niin kauan kun ei puhuta ylävuoristoseikkailuista, lähestulkoon kaikkia paikkoja on mahdollista mennä katsomaan – ja kääntyä tarvittaessa ympäri, jos homma ei natsaa.

Näin ajattelin myös Olhavasta. Erilaisten juttujen ja verkkosivujen (joita itse asiassa oli aika vähän) perusteella oli tosi vaikea ymmärtää, löytyykö Olhavalta esimerkiksi sellaisia yläankkureita, joihin pääsee helposti kävellen. Otetaan köysi mukaan ja käydään katsomassa, miltä näyttää, mietin. Retkeily on joka tapauksessa mukavaa, vaikkei kiipeilemään pääsisikään.

Tässä aloittelijan havaintoja kiipeilystä Olhavalla: Suuri osa reiteistä loppuu suoraan Olhavanlampeen, ja vaativat kommervenkkejä kiipeilyyn. Niiden oikealla puolella, teltta-alueen vieressä, on kuitenkin reittejä, joita voi varmistaa maalta. Mutta jottei asia olisi liian yksinkertaista, ne ovat vain osin pultattuja, eli liidihommissa vaaditaan traditaitoja. Yläköysiankkurille taas on ylhäältä aika matka, ja ainakin silmävaraisesti näytti siltä, että niille on laskeuduttava.

Aivan kiipeilysektoreiden oikeasta reunasta löytyi kuitenkin yksi ankkuri, jolle pääsi kiipeämään helposti. 60-metrinen köyteni riitti näihin reitteihin juuri ja juuri, ja sillä pystyi kiipeämään ainakin kaksi reittiä, Variaatio Kimpen Ulkonema -reitistä (5+), Nakke Nakuttaja (5+) sekä Kakara (4+). Greidaukset tuntuivat kohtuullisen napakoilta, ja minulle riittii vitosissa hyvin puuhaa ihan yläköydelläkin.

Lisätietoa: https://27crags.com/crags/olhava/topos/teltta-alue

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Suomen mittakaavassa Olhavan laskeutumisetkin ovat hupia hommaa.

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Ensimmäinen riippumattoretki tänä keväänä! Unohdin makuualustan,  ja mukana oli tietysti vain untuvapeitto. Otin autosta mukaan viltin, jonka avulla pärjäsin kevätyössä.

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Olhavan lähin parkkipaikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä, mutta me halusimme tallata polkuja hieman enemmän ja parkkeerasimme kuuden kilometrin päähän Lapinsalmeen.

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Reppuni näyttää, tai tai itse asiassa on, ylipakattu, koska vasta viime hetkellä ennenlähtöä tajusin, että kiipeilykamppeet eivät mahdu kunnolla mukaan. Olin jo myöhässä, joten en jaksanut alkaa enää vaihtaa 40-litraista reppua rinkkaan. Ihan hyvin se sujui näinkin, kun ei satanut.

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Miia paluumatkalla Olhavalta kohti Lapinsalmea.

Repoveden kansallispuisto kevät 2017

Yhteistyössä: Merrell, Mons Royale, Ticket to the moon

Tykkäsitkö? Seuraa blogia

Facebookissa: http://facebook.com/piposilmilla

Instagramissa:

@piposilmilla

1 kommentti

  1. Ihanaa kun viihdyitte! Olhava on mun lempipaikkoja! Mulla on hyvä beta niiden veden päällä olevien pääseinän reittien yläköysittelyyn sitten kun ylhäältä varmistaminen alkaa olla tuttua. Kysyt sit vaan! Mukavia kiipeilyitä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: