Matkat Vaellus Varusteet

Grammanviilausvinkit vaellus- ja rantalomalle

Miten pakata kevyesti vaellus- ja rantalomareissulle Välimeren alueelle? Leirikamppeista, vaelluskengistä, biitsivermeistä ja rantabulevardille sopivista mekoista kertyy aina liikaa kannettavaa. Yhtäältä pitäisi olla mahdollisimman omavaraisesti liikenteessä, ja toisaalta olisi kiva näyttää edes jotenkin fiksulta ihmisten ilmoilla.

Asia on ajankohtainen, kun pakkasin juuri yhdistetylle vaellus- ja rantalomamatkalle Bosnia & Hertsegovinaan sekä Montenegroon. Kahden ja puolen viikon aikana tarkoituksenamme on vaeltaa Via Dinaricaa pitkin BIH:stä Montenegroon ja jatkaa lomailua sen jälkeen Välimeren rannalla Montenegrossa. Emme voi siis jättää mitään varusteita vaelluksen ajaksi säilytykseen. Vuoristossa korkeuseroa tulee aika paljon (korkeimmat huiput ovat yli 2000metrisiä), joten kovin painavaa rinkkaa ei kerta kaikkiaan voi roudata. Yövymme pääosin omassa teltassa, ja kaikki ruoat on tarkoitus kantaa mukana itse.

Päätinkin siis ottaa pakkaamisen tällä kertaa tarkkaan syyniin. Ostin vartavasten keittiövaa’an, jollaista emme ole tähän mennessä omistaneet. Jokainen tavara kulkisi rinkkaan vaa’an kautta.

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Päävarusteet eli ns. big 3 yhteensä 2,8kg

Reppu: Patagonia Ascensionist 35 L – 765gr

Tämä on uusi hankinta, jonka hankkimisessa oli kaksi motiivia: paino ja väri (neonkeltainen). Ei välttämättä tässä järjestyksessä.

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Reppu Sarajevossa huoneistomme sisäpihalla.

Teltta: MSR Carbon Reflex 2 – 960gr

Tämä on vaelluskomeroni tuorein hankinta. Olen retkeillyt 13 vuotta ihanan Hilleberg Nalloni kanssa, mutta viimeisinä vuosina on ollut pakko todeta sen olevan hieman liian raskas, kun kiinnostus vertikaalimetrejä kohtaan on kasvanut.

Hankimme sen rinnalle uuden kevyen retkeilyteltan, MSR:n Carbon Reflex 2:n. Tämä kahden hengen teltta painaa oman vaakani mukaan 960 grammaa, ja on ainakin pitänyt minut kuivana ensimmäisellä sateisella testiretkellä. Mutta tästä siis henkeä kohden painoa 480 grammaa.

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Nukkuminen: Cumulus Quilt 350, Thermarest NeoAir -makuualusta, tyyny: 1052 gr)

Yksi helpoimmista tavoista säästää kolmen vuoden ajan retkivarustuksessa painoa on vaihtaa makuupussi kevyeen untuvapeittoon. Untuvapeitto kiinnitetään makuualustaan siten, ettei yhtään untuvaa ole lintassa nukkujan alla. Oman Cumulus Quiltini limit-arvo on -7, ja olen pärjännyt sillä yksin noin plus viidessä, ja teltassa toisen ihmisen kanssa jopa -10:ssä. Paino: 626 grammaa.

Makuualustana olen käyttänyt jo vuosia Thermarestin kolmen vuodenajan NeoAir -ilmaalustaa, joka eristää pakkasellakin mutta painaa vain 387 gr. Lisäksi Marmotin puhallettava tyyny, joka painaa 49grammaa.

Matkavarusteet Via Dinaricalle

Cumuluksen untuvapeitto vedenpitävässä Sea to Summitin kompressiopussissa.

Matkavarusteet Via Dinaricalle

Thermarestin NeoAir -makuualusta.

Keitin: Jetboil MicroMo + pieni kaasu yhteensä 544 gr

Jetboilin MicroMo -keitin ei ole keittimien osalta aivan kevyimmästä päästä, mutta sen nopeus, kompakti koko sekä helppokäyttöisyys puhuvat puolestaan. Kaasupatruunan kanssa ei saa lentää, mutta Sarajevossa näytti olevan useimpikin retkeilykauppa, josta saa kaasua. Pieni 100gr kaasupatruuna mahtuu kätevästi keittimen sisään pakattaessa. Yhdessä ne painavat 554gr.

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Vaatteet: Haglöfsin kevyet vaellusvaatteet: kuoritakki, sortsit, pitkät housut, kauluspaita, fleece + 2 t-paitaa yht 1068 gr

Tämä osio yhteistyössä Haglöfsin kanssa

Vaikka Välimerellä on lämmin, lämpötila vuorilla tippuu kesäkuussakin öisin lähelle nollaa. Vaelluksella illaksi on siis oltava pitkähihaista vaatetta, ja suomalaisena päivälläkin saattaa tarvita pitkähihaista puseroa, ettei iho pala karrelle. Lisäksi kuoritakki on oltava myrskyn varalta.

Koska lämpimissä maissa ja keleissä ei tule kovin paljoa retkeiltyä, mulla ei ole kevyitä retkivaatteita paljolti. Reissua varten sainkin Haglöfsiltä blogiyhteistyön merkeissä testiin kevyen L.I.M Compkuoritakin (Gore-Tex Paclite -kalvolla), kevyet Lite Zip Off -katkohousut, jotka toimivat sekä housuina että sortseina. Lisäksi kevyt Salo Shirt (tämä on itse asiassa miesten malli), toimii sekä fiinimpänä ravintolapuserona sekä suojaa itikoilta iltaisin ja auringolta päivisin. Lisäksi vielä erittäin kevyt välikerrospaita, Lite Hood ja t-paita.

Matkavarusteet Via Dinaricalle

Kaikki vaatteet vaa’alla (pl alusvaatteet, mekko ja uikkarit)

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Pelkästään t-paidat ja välikerrostakki

Vaelluskengiksi otan Merrellin Agility Peak -polkujuoksukengät, jolla olen juossut kaikki yli neljänkymmenen kilometrin polkujuoksukisani – ne toimivat kivikossa ja tasaisella. Lisäksi reppuun tulevat sandaalit, joita voi käyttää kaupungilla sekä sukkien kanssa leirikenkinä – ei siis varvasmalliset. Nämä noin 200 gr (arvio, ei punnittu).

Näiden lisäksi otan mukaan yhden kevyen mekon, uikkarit sekä kevyet juoksu/ surffisortsit ja juoksulippiksen: yhteensä 688 gr

Lisäksi tietysti Buffin pieneen tilaan taitettava hellehattu!

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Yhteistyö: Buffin hellehattu saatu blogia varten.

Vaellusvarusteet Via Dinaricalle

Hellehattu pakattuna.

Aterimet: Light My Fire -taittomuki, Sea to Summit lautanen sekä lusikka

Nämä ovat ns minisetti, jolla pärjää hyvin vaikka ruokana olisi fiinimpääkin sapuskaa. Lusikka kannattaa olla pitkävartinen, sillä sillä saa paremmin ronkittua ruokaa retkipusseista. Punnitsin nämä, mutta tajusin vasta jälkikäteen, että lukema ei voi olla oikein – pitää siis tarkistaa kotona.

Kameravarusteet: Panasonic Lumix gx-8, 3 x objektiivi, jalusta, akut, laturi yht 1,7 kg

Vaihdoin toissa keväänä täyskennoisen kamerasettini peilittömään, ja vaelluksen kameravarusteista katosi samalla kilokaupalla painoa. Objektiiveista minulle on mukana 80millistä vastaava makro, 15millistä vastaava laajis (tähti- ja taivaskuviin) sekä 22mm vastaava valovoimainen yleislaajis. Näillä kamppeilla saa kuvattua kaiken tarpeellisen, ja kevyt kamera pysyy gorillapodin avulla hyvin pystyssä. Akkuja on mukana neljä, sekä niille laturi.

6-7 päivän ruoat: 2,2 kg

Yhteistyö: Ambronite-pirtelöjauheet saatu blogia varten

Mukana on kuusi aamiaista, kuusi illallista, sekä noin 8 lounasta ja lisäksi paljon Noshtin snäkkejä, joita tilasin kesä polkujuoksutapahtumia varten, mutta jotka sopivat erinomaisesti tähänkin tarkoitukseen.

Lounaaksi ja välipalaksi otin mukaan Ambroniten pirtelöjauheita, jotka on tehty luonnollisista aineksista, kuten manteli, kauraproteiini, omena, pinaatti, nokkonen jne. Niissä on kuitua, ja muutenkin ne pitävät varsinaisista retkiruoista kärsivän pakin paremmassa kuosissa ja ”vihreää” tulee syödyksi edes jonkin verran.

Matkavarusteet Via Dinaricalle

Lisäksi:

Muut piuhat ja elektroniikka: go pro kelluvalla varrella, puhelin, kindle, kuulokkeet sekä niiden laturit yht noin 900 gr

Pyyhe 80 gr

Hygieniatarvikkeet:

Lääkepussi + EA 313 gr

Aurinkorasvat, palashampoo sekä saippua, deodorantti, hammastahna, hammasharja yht 480 gr

Leatherman -linkkari: 268 gr

Cocoon -silkkilakana (esim ludehostelleja yms varten): 156 gr

Otsalamppu 36 gr

Kompassi: 31 gr

Aurinkolasit ja kotelo: 88 gr

Juomaleili: 230 gr

Juomapullo filtterillä: 250 gr (arvio)

Koko repun painoksi tulee näillä spekseillä ilman ruokia noin 9,3 kg. Se on ihan hyvä tulos, kun mukana on myös rantalomavarusteet.

(Keitintä ei ole laskettu tähän mukaan, sillä jaoimme yhteiset tavarat siten, että Valtterilla on keitin sekä kaasu ja minulla teltta.)

Ruoat painavat tälle reissulle 2,2kg, minkä lisäksi vettä on lähtiessä varmasti vähintään 2kg. Kun nämä lisää tuohon, saadaan kokonaispainoksi 13,5 kg. Vielä mahdollinen, vaikkakin tuntuu varmasti raskaalta tuhannen viidensadan vertikaalimetrin nousupäivinä.

4 kommenttia

 1. Hei! Olipa hyvä postaus, kiitos tästä! Onko tuossa Patagonian repussa paikka juomarakolle tai saako sen muuten järkevästi sijoitettua reppuun? 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Hyvä postaus, kiitos! Olitko tyytyväinen reppuun? Miten vertaisit sitä muihin vastaavan kokoisiin, jos on kokemusta? 🙂

  Löysin vasta hiljattain blogisi ja tykkään tosi paljon!

  Tykkää

 3. Kiitos, kiva jos oli hyötyä. Reppu oli hyvä kantaa, mutta verrattuna esim mun Millet Ubic 40:een paljon epäkäytännöllisempi (tuossa Patskussa ei ole mitään muita taskuja kuin yksi pieni päällitasku). Eli kaiken joutuu aina leväyttämään kokonaan pois repusta jotain etsiessä. Mutta kevyt se on!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: