Vapaalasku

Miten vapaalaskun voi aloittaa?

Olen saanut teiltä paljon viestejä ja kysymyksiä vapaalaskun aloittamisesta. Kasasin tähän viisi juttua, jotka ovat olleet minulle tärkeitä steppejä vapaalaskutaipaleeni varrella. Seuraavassa osassa kerron siitä, miten itse päädyin lajin pariin.

1. Oikeat laskukaverit

Etsi hyvä kaveriporukka, jonka kanssa laskuintressinne kohtaavat. Liian vauhdikkaille reissuille ei kannata lähteä, mutta ei myöskään pelätä lähtemistä kokeneidempien matkaan. Jos kavereita ei tunnu löytävän, osallistu vapaalaskutapahtumiin, josta voit löytää samanhenkisiä ystäviä. Pyhän Mimmifreekendistä voi lukea täältä. Lisäksi esim Norjassa voi osallistua ohjatuille randoreissuille. Nykyään suomalaisten matkatoimistojen reissuilla pääsee joka puolelle maailmaa laskemaan oppaan kanssa. Alpeilla voi monissa paikassa kerätä ryhmän ja ottaa oppaan päiväksi tai kahdeksi näyttämään paikallisia offarialueita.

2. Hanki riittävä tietotaito

Opettele lumiturvallisuuden perusteet ja harjoittele turvallisuusvälineiden käyttöä. Siihenkin on saatavilla kursseja, ja vapaalaskutapahtumien ja messujen yhteydessä järjestetään klinikoita. Kaikista hyödyllisintä on, jos  harjoittelee lumiturvallisuusasioita  yhdessä laskukavereiden kanssa, jolloin voi esimerkiksi keskustella siitä, mikä itseä pelottaa tai millaisella prosessilla vaikkapa reittipäätöksiä tehdään.

3. Tee riittävä määrä toistoja

Offareilla turvallisuutta lisää, jos hallitsee sukset tai laudan yllättävissäkin tilanteissa. Esimerkiksi kaatuneen puunrungon tullessa vastaan on hyvä osata hypätä sen yli, koska jarruttaminen ei välttämättä ole vaihtoehto. Ja tämän kannalta toistot ovat tärkeitä. Siltä kantilta kannalta randoreissu Lyngeniin ei välttämättä ole tehokkain vaihtoehto, vaikka siellä oppiikin paljon muuta vuorilla liikkumisesta.

Jotta puuterilumella laskemiseen saa hyvän tuntuman, kannattaa randoreissujen lisäksi hakeutua silloin tällöin hyvien hissipuuteriapajien ääreen. Niitä löytyy sekä Suomesta (esim Pyhä), Ruotsista (esim. Svanstein, Kittelfjäll, Riksgränsen/Björkliden/Abisko) Japanista (itse olen käynyt vain Nisekossa ja Rusutsussa ja siellä lähialueilla), Alpeilta (itse olen ollut mm. Montafonin, Zillertalin laaksoissa sekä Damüls-Mellaun alueella), miksei Georgiastakin. Koin varsinkin alkuun epämiellyttäviksi suositut kohteet, joissa aamuisin pitää juosta kilpaa offareille. Ei myöskään ole huono idea harjoitella huonoissa lumiolosuhteissa laskemista – sen jälkeen hyvä keli tuntuu juhlalta! Eli jos keli vetää sinkiksi tai korpuksi, mäkeen vaan.

4. Satsaa varusteisiin

Ainoa pakollinen asia, joka vapaalaskijan on hankittava, ovat lumiturvallisuusvälineet. Sen jälkeen kaikki on enemmän tai vähemmän vapaaehtoista.  Oma kehitykseni on kulkenut käsi kädessä varusteinvestointien kanssa, sillä hyvät varusteet vain yksinkertaisesti tekevät harrastamisesta kivempaa. Splittilaudalla säästyy paljon voimaa laskemiseen – erityisesti jos liikkuu ainoana lautailijana suksijengissä. Randosuksista, -siteistä ja monoistakin voi karsia aika paljon kiloja. Pujottelusuksilla syvässä lumessa laskeminen on vaikeaa, sen sijaan tavallisella lumilaudalla offarikokeilu on helppoa – painoa (ja siteitä) taakse siirtämällä tekee jo ihmeitä. Monissa vuokraamoissa, kuten vaikkapa Pyhällä, on nykyään hyvä valikoima randovarusteita. Lisäksi vapaalaskussa myös muiden varusteiden (vaatteet, reppu, kypärä) keveys on plussaa.

En halua sanoa, että kaikki tämä on välttämätöntä – päinvastoin, itse olen hyvä esimerkki siitä että varsin puutteellisellakin varustuksella voi aloittaa: ensimmäiset randosukseni olivat Karhun 160-senttiset parkkitelemarkit. Niin monoja, vaatteita kuin käytettyjä skinejäkin on fiksattu jesarilla ja huurtuneilla markettigoggleilla laskettu monta mäkeä. Mutta kuten yllä kirjoitin, hyvät varusteet nopeuttavat kehitystä. Ja harmin paikka on, että niitä harvoin saa edullisesti. Ottaen huomioon välineet, harrastuspaikoille matkustamisen ja muut kulut, esim.hissiliput, ei tätä harrastusta voi sanoa halvaksi. Se tarkoittaa, että suurin osa vapaalaskijoista joutuu karsimaan monesta muusta asiasta voidakseen laskea. Aineellisen mammonan lisäksi tämä tarkoittaa yleensä myös kesälomia.

5. Keskity fiilikseen

Nauti pienistäkin onnistumisista ja opi möhläyksistä. Vapaalaskua ei opi hetkessä. Olen harrastanut lajia itse vähän riippuen laskutavasta 5-7 vuotta, ja opin edelleen uusia juttuja joka laskureissulla.

On myös tärkeää tunnistaa omat fiilikset ja ne päivät, kun ei kannata lähteä mäkeen. Jos yksi on varmaa, niin se että päätä seinään hakkaamalla homma ei etene. Varsinkin alkuvaiheessa randohommat voivat olla sekä henkisesti että fyysisesti raskaampia kuin miltä ne vaikuttavat ja välipäiviä tarvitaan. Silloin ei pidä antaa paineiden ottaa niskalenkkiä: keli ei aina ole priimaa, itse voi epäonnistua juuri silloin kun muut taivaankappaleet ovat kohdillaan. Ylhäällä saattaakin pelottaa enemmän kuin miltä alhaalta katsoen tuli arveltua.

Mutta se on samalla juuri se, mikä tästä lajista tekee niin mielenkiintoisen: sen kerran kun ympäröivät olosuhteet, oma fiilis ja suoritus osuvat yhtäaikaa nappiin, jäät koukkuun. Aivan satavarmasti.

 

p1021379

Fiilis on tärkein! Kuva Georgiasta: Sampsa Sulonen.

Vapaalaskureissuja, kursseja, tapahtumia ja tietolähteitä:

http://www.arcticguides.com/ – Svalbard, Grönlanti, Ruotsin Lappi

http://www.arktisiaelamyksia.com/ – Vuoristo-opas Petter Reuterin lumiturvallisuus- ja vapaalaskukursseja

http://www.adventurepartners.fi/ – randoreissuja Norjaan, tekniikkakurssi Ylläksellä, vuorilla liikkujan EA-kursseja

http://www.blissadventure.fi/en/ – Kaudelle 17/18 vapaalaskureissuja Norjaan

https://www.elamysmatkat.com/r/hiihtomatkat/ – Hiihtovaelluksia, vapaalaskureissuja Euroopassa (Alpit, Pyreneet), Venäjällä, Kirgistanissa, Japanissa

http://huippufreeride.fi/ – Suomalainen vapaalaskumedia

http://www.mountainguide.fi/kurssit/vapaalasku-ja-lumiturvallisuus/ – Jussi Muittarin (UIAGM) Vapaalasku- ja lumiturvallisuuskursseja

http://www.outwardbound.fi/kurssit-ja-koulutukset/kurssi-ja-koulutuskalenteri-2018 – Topptur-kurssi naisille Norjassa

http://www.pallaksenpollot.com/ – Randoretkiä Pallaksella

https://pyha.fi/hiihtokeskus/vapaalasku – Offari- ja randoretkiä, vapaalaskutapahtumia, lumiturvallisuuskursseja Pyhätunturilla

https://pyha.fi/freekend – Pyhän Free’kend -tapahtumat

http://www.rausundrauf.de/en – Vapaalaskureissuja Norjaan ja Chileen

https://www.facebook.com/vapaalaskufestivaalit/ – Vapaalaskuaiheisia tapahtumia, suurimpana GoExpo Winterin yhteydessä järjestettävät Vapaalaskufestivaalit (vapaalaskukansan vuoden seurapiiritapahtuma nro.1)

http://vapaalasku.com/ – Vapaalaskuaiheinen media
Seuraa Instagramissa: 

http://instagram.com/piposilmilla

Seuraa Facebookissa:
http://facebook.com/piposilmilla

 

 

 

Jätä kommentti