Matkat Vapaalasku

Vapaalaskua Georgiassa: Gudaurin randoretket

Georgian Gudaurissa on vähemmän vapaalaskijoita kun Alpeilla, mutta hiihtokeskuksen hissioffarit lasketaan silti perunapelloksi nopeasti, jos uutta lunta ei sada. Kun saavuimme tapaninpäivänä, hissioffareilta löytyi vielä muutamia rakosia. Ensimmäisen päivän jälkeen oli kaivettava skinit repusta.

Gudaurin huipuilta pääsee näppärästi laskemaan hiihtokeskuksen ”taakse”, itä- ja pohjoispuolen alueille. Sieltä löytyy mainiota laskulinjaa, loivaa sekä jyrkempää. Meidän ollessamme reissussa (26.12.-5.1.) Sadzele West Peakille vievä toppihissi oli kiinni, koska lunta ei ollut tarpeeksi rinteiden tekoon. West Peakin takana olevalle Main Peakille pääsi kuitenkin nousemalla toisella toppihissillä Kudebi Peakille, laskemalla sieltä luoteeseen menevää rinnettä ja skinnaamalla Sadzele West Peakin ja Main Peakin väliseen satulaan ja sieltä edelleen haluamaansa suuntaan

Gondolilla noustessa vasemmalle jäävät myös Bidaran molemmat huiput (Lower ja Main Peak), joiden länsiseiniltä löytyy oivallista laskettavaa. Sieltä on noin viiden kilometrin matka takaisin keskukseen Bidaran eteläpuolisen harjanteen yli. Tietä pitkin pääsee takaisin, ja me saimme liftaamalla helposti kyydin.

Sampsa laskemassa länteen Bidara Lower Peakilta.

Minä luukuttamassa kurun jälkeistä kenttää Bidara Lower Peakilta länteen. Ilme kertoo kaiken. Kuva: Sampsa Sulonen


Bidaran laskujen jälkeen on hankittava kyyti takaisin keskukseen. Minä liftaamassa Venäjän rajalta ja Kazbekin kylästä tulevalla tiellä. Taustalla näkyvä lada ei ottanut kyytiin. Kuva: Sampsa Sulonen

Maisemat Sadzele Main Peakin itäpuolelta. Melko jylhää!

Eihän tää skinnaaminen 3000 metrissä mitään…

Eipä! Reissun alkupäivinä päätä särki kevyesti ja ylös kiivetessä sekä pitkiä laskuja laskiessa hengästyin nopeasti. Vajaan viikon jälkeen oireet helpottivat.

Sadzele Main Peakilta näkyi myös pohjoiseen Mt. Kazbekille (5047m), joka on Georgian kolmanneksi korkein huippu ja Kaukasus-vuorten seitsemänneksi korkein huippu.

Valtteri etsiskelemässä sopivaa droppauspaikkaa kuruun Sadzele Main Peakin (3370m) takana. (Suunnon träkki). Joulukuussa sai vielä hieman varoa kiviä, vaikka lunta oli muuten hyvin.

Gudaurissa oli muuten aika tyyntä, mutta huippujen tuntumassa kävi navakka tuuli, eikä takki päällä ollut lainkaan kuuma. Kuva Sadzele Main Peakin itäpuolelta.

Karttaan piirretty liilalla lasketut laskut, katkoviivalla ne, joita suunnittelimme, että voisi laskea. Punaiset ovat hissejä, skiniträkkejä tai muita siirtymiä. Huom! Rinteiden ulkopuolella laskiessa on aina lumivyöryriski, eikä tämä kartta ota kantaa lumitilanteeseen, joka vaihtelee päivästä toiseen.

 

Lisää Georgiasta

2018

Kaoottinen, sykkivä, ihanan mahdoton Svanetia

Georgia freeride roadtrip: osat 4-5

Georgia freeride roadtrip: osat 1-3

2017

Puuterikenttiä ja neuvostoromantiikkaa – ensimmäiset laskupäivät Georgiassa

Vapaalaskua Georgiassa: Lomisan luostari

Vapaalaskua Georgiassa: yhden yön retki Jutan kylään

6 kommenttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: