Retkeily Varusteet Yleinen

Viikonloppuretken pakkauslista

Minulta on kysytty monesti, mitä pakkaan mukaan retkille. Viime perjantaina pakatessani viikonloppuretkelle Teijon kansallispuistoon listasin, mitä reppuun sujahti. Tässä lista ensin kirjallisena ja sen jälkeen kuvin ja tarkemmin selityksin. Suluissa ne, jotka jätin pois, kun keli oli niin lämmin.

Vaatteet

Villasukat
Retkihousut (tai trikoot)
Viileä paita kävelyyn
Pitkähihainen huppari
Untuvatakki
Toppahame
(Kuoritakki- ja housut)
Pipo, hanskat, kauluri, merinoalushousut, urheiluliivit
(Pitkikset)
Pitkähihainen paita
Vaellusjalkineet
(Leirikengät)

Olennaiset

Makuupussi
Makuualusta
Retkityyny
(Pieni pyyhe)
Keitin
Tulitikut
Kompassi
Korvatulpat
Otsalamppu
Puukko
Retkilautanen ja taittomuki
Muutama luha
Särkylääkettä, sideharsoa ja laastaria
Teltta / Riippumatto
Vesipullo
Juomaleili (jos repussa on sille paikka)

Lisävarusteet

Silmälaput
Nenäliinoja
Käsidesi
Istuinalusta
Kamera + jalusta
(Termospullo)
GPS-kello
(Varavirtalähde ja tarvittavat johdot)

Ruoat

kuivattuja retkiaterioita
välipalaksi lämmin kuppi
aamuksi puuroa
herkutteluun suklaata
Pieni pullo jallua
Ruokaideoita kuivamuonan sijaan: pikariisi, tortillalätyt, tonnikalaa (pussissa, ei metallipurkissa), nuudelit, soijarouhe, tofu, juustoviipaleet, riisikakut. Ruokien osalta rajana on vain mielikuvitus ja laiskuus. Itse kannan mieluummin kameratarvikkeita kuin ruokaa, mutta retkikaverini ovat usein toista mieltä.

Jostain syystä aloitan retkelle pakkaamisen aina villasukista. Aina ei välttämättä edes tiedä, mihin menossa, ja silloin villasukat on helppo alku, koska ne tulee aina mukaan.

Käytän kevät-, kesä- ja syysretkillä Marmotin Never Winter –untuvamakuupussia, joka kulkee Sea to Summitin vedenpitävässä kompressiopussissa. Pärjään sillä hyvin noin kymmeneen asteeseen,  mutta viisi astetta lisää saa pukemalla yöksi untuvatakin ja toppahameen. Myös silkkilakanaa käytän usein.

En vaihtaisi tätä makuualustaa mihinkään: Thermarestin kolmen vuodenajan Neoair, joka eristää kylmälläkin tosi hyvin ja pakkautuu ihan minimaaliseen tilaan.

Olen palelija, joten untuvatakeissa en kitsastele. Mulla on kolme untuvatakkia: ohut, keskipaksu ja paksu. Plussakeleillä teen valinnan kahden ensimmäisen välillä. Kuluneen vuoden aikana hankin myös toppahameen, enkä enää tiedä, miten pärjäsin ilman sitä. Tai no, tavallaan tiedän: takapuoli oli aina jäässä. Toppahameet on yleensä sivusta kokonaan vetskarilla aukeavia. Se lämmittää mukavasti kankkuja makuupussissa  ja nuotiolla istuessa ja mahdollistaa sen, että kesällä voi lähteä retkelle vaikka pelkillä jumppatrikoilla. Oma hameeni on Adidaksen, Primaloft-keinokuitutäytteellä. Näitä on myös untuvaisia, ainakin Marmotilla.

Jos luvataan sadetta pakkaan kesällä mukaan superkevyen kuoritakin (Haltin Kaakko) ja superkevyet kuorihousut. Jos ei luvata sadetta, jätän ainakin kuorihousut kotiin.

Pipo ja hanskat. Superyellow’n merinovillaiset pipot on löytäneet tiensä mun sydämeen. Merino ei hiosta, kuivuu nopsaan, lämmittää olematta tukala. Hanskoina käytän lähes ympärivuoden Marmotin powerstretch -materiaalista tehtyjä hanskoja, nyt on jo toiset menossa (ja aika rei’illä). Kävelyä varten otan jonkun hikipannan, nyt mukana oli Superyellow’n hauska lippapanta.

Peruskerroksena käytän merinovillaisia alushousuja, esim. Mons Royalen, merinovillaista urheilutoppia (Smartwool). Ihoa vasten menevä paitakerros on aina merinovillaa, koska se ei haise ja tuntuu mukavalta päällä. En yleensä ota sitä edes pois parin päivän reissuilla, koska se ei mene samalla tavalla lähmäiseksi kuin keinokuituiset. Lisäksi kauluri, sekin merinovillaa. Ja pikku pyyhe sitä varten, että voi käydä uimassa! Mulla on postimerkin kokoinen MSR:n pack towel.

Joskus käytän retkillä pelkkiä jumppatrikoita. Viime viikonlopun reissulle sain Haltilta uudet katkolahjehousut, ja luulenpa että ne kiilaa vakkarivarustukseen jatkossa. Olen pitänyt niitä vähän keski-ikäisten juttuna, mutta onhan ne nyt vaan niin kätevät, kun ei tarvi olla erikseen sortseja mukana. Sitäpaitsi, mä alan olla kohta keski-iässä.

Lisäksi mukana on aina joku kevytkankainen huppari, mieluiten sellainen jossa on pitkä vetoketju, niin sitä saa helposti puettua päältä ja pois kelin vaihdellessa. Talvisin merino on must, kesäisin käy se, joka nyt sattuu olemaan kaapissa puhtaana. Nyt sain testiin uutta Haltia, jossa oli kerrankin mulle tarpeeks pitkät hihat. Ihanaa.

Jos jostain voivat retkeilevät ihmiset olla eri mieltä, ne ovat kengät. Korkeaa, matalaa, Gore-texillä tai ilman, pehmeää vai jäykkää, nahkaa taikka keinokuituista. Olin itse pitkään Partioaitassa töissä, ja siitä pari vuotta Yrjönkadun kenkämyymälässä, ja minusta tuli aika kranttu kenkien suhteen. Viime vuosina olen keventänyt raskaista nahkavaelluskengistä pehmeämpiin jalkineisiin, kun olen treenin avulla saanut lisää voimaa jalkoihin. Nyt loppukesän ja syksyn käytössä olleet Merrellin Moab FST:t ovat aivan täydelliset: mukavat kuin lenkkarit, silti tukevat nilkkaa ja pohjassa ärhäkkä pito. Gore-tex pitää merinosukat kuivina. Niidenkin suhteen olen kranttu: laatikoista löytyy enää vain Bridgedalea ja Smartwoolia.

Ihanat kamalat crocsit! Tämä 2000-luvun keksintö on paras leirikenkä koskaan: kevyet, pestävät, villasukanmentävät.

Särkylääkettä ja laastaria, pieni kompassi, Marmotin puhallettava retkityyny, pieni pullo jallua, silmälaput (teltassa ei oo pimennysverhoja!), Petzlin reaktiivinen otsalamppu ja kamera. (Mulla kulkee mukana myös järkkäri, mutta usein kannan tätä pokkaria myös mukana, siltä varalta että järkkäri hajoaa.) Pokkarikamera on parempi kuin puhelin, sillä niissä kestää akku vähän kauemmin.

Sain viime talvena testiin Moraknivin jytän puukon, jossa on tulus mukana. Pari kertaa olen sytyttänyt kaasukeittimen tuluksella, kun tulitikut on olleet hävöksissä. Istuinalusta lämmittää takapuolta, käsidesi ja nessut on kiva lisäbonus vessareissuilla.

Nyt oli testissä Jetboilin MicroMo –kaasukeitin. Se on yksinkertainen laittaa päälle (pietso) ja kiehuttaa veden hävyttömän nopeasti integroidussa kattilassa. Ruokaillessa voi samoilla vauhdeilla keittää vettä myös termariin, sillä voi sitten syömisen jälkeen vaikka huuhdella astiat.

Kunnon aterimet pitävät kiinni sivistyksessä. Olen tykännyt Sea to Summitin taittolautasesta. Light my Firen taittomuki ja sporkit ovat olleet vakiovarusteita jo pitkään. Sporkkeja kannattaa olla mukana useampi, koska vähintään yksi on koko ajan hukassa. Ne pysyvät puhtaana kätevässä kotelossa.

Vuosikaudet ihmettelin, miksi mulla särki vaelluksilla aina päätä. Sen jälkeen kun hankin ensimmäisen vesileilini, ei särkenyt enää, kun tuli juotua jatkuvasti kävelyn aikana. Camelbakilla vältät siis nestehukan!

Vesileilin lisäksi on hyvä olla luotettava vesipullo, jonka uskaltaa ottaa vaikka makuupussiin sisälle. Suosin retkillä litran pulloja, joissa on desimerkinnät, jolloin voi tarvittaessa myös mitata vettä.

Jos haluaa träkkäillä kuljettuja polkuja, Suunnon kello kannattaa ottaa mukaan. Siihen voi myös tallentaa reitin etukäteen! Muista laittaa lajiasetuksista vaeltamiselle taajin mahdollinen tallennusväli, ettei akku lopu. Vaihtoehtoisesti varavirtalähde mukaan.

Lukuunottamatta termospulloa ja crocseja, nämä sujahtivat Haltin 30-litraiseen päiväreppuun (ja osa vaatteista tietysti päälle). Sen lisäksi mukana oli vielä kameraan pari lisäobjektiivia sekä kamerajalusta, joka kulkee tuossa ulkopuolella. Telttakaaret sopivat toiselle sivulle ja itse teltta repun läpän alle. Ja kuksan otin mukaan, koska se tuo kivaa fiilistä.

Onko jotain mitä listastani mielestäsi puuttuu tai on liikaa? Laita kommenttia alle!

Yhteistyössä Halti, Petzl, CamelBak, Jetboil, Suunto, Superyellow Headwear

5 kommenttia

  1. Sun blogi on kyllä yks mun lemppareista, hyödyllisiä ja kivoja juttuja tämmöselle myöhäisheränneelle luonnossaliikkujalle! 🙂 Ja just hetki sitten itsekkin kirjottelin blogiin pikkureissujen pakkauslistasta ja nyt perjantaina lähden Lappiin viikoksi, joten pakkauslistavinkit tulee tarpeeseen!

    Täällä mun pakkauslista parin yön reissulle: http://lauranmukana.pallontallaajat.net/2016/08/31/mita-kahden-yon-retkelle-metsaan/

    Tykkää

  2. Moi Riitta! Vastasinkin sulle jo Facebookissa. Taidanpa kirjoittaa tästä aiheen, kun siitä on paljon kyselty 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: