Vapaalasku

Vapaalaskua Kazakstanissa: Almaty ja lähikeskukset, Shymbulak & Ak Bulak

”Millainen se Kazakstan oli laskupaikkana?” En tiedä kuinka monta kertaa olen alkuvuoden aikana vastannut kyseiseen kysymykseen – toki mielelläni. Mutta kertoja on monta, joten tässä pitkähkön postauksen muodossa Q&A -henkinen katsaus Kazakstanin reissuun, jonka teimme 17.12.2018 – 6.1.2019. Osassa yksi käsitellään Almatyn kaupunkia sekä sen läheisyydessä sijaitsevia laskupaikkoja, osassa kaksi viiden päivän jurttaleiriä ja osassa kolme Kirgisian Suusamyrin laaksoa.

Kazakstan December 2018

Almaty sijaitsee aivan Zailiyskiy Alatau-vuorten juurella. Ne ovat osa Tian Shan -vuoristoa.

Almaty on kuplivan rosoinen miljoonakaupunki

Almaty, ennen nimeltään Alma-Ata, on Kazakstanin entinen pääkaupunki, joka sijaitsee aivan Tian Shan -vuoriston kupeessa, Kazakstanin eteläreunalla. Siellä asuu 1,5 miljoonaa asukasta, ja se on siten suurempi kuin nykyinen pääkaupunki Astana.

Kazakstan December 2018

Sightseeing-kierroksella Almatyssa.

Kazakstan December 2018

Almatyssa on paljon puistoja täynnä kauniita havupuita.

Kazakstan December 2018

Almatyn kaupunki nähtynä Shymbulakin rinteiltä käsin.

Kazakstan December 2018

Paikallinen kauppakuja – ulkona pakkasessa, luonnollisesti.

Almatyn infrastruktuuri on niin neukkua kuin olla vaan voi, mutta rosoisen kuoren alla sykkii moderni ravintola- ja baariskene. Mainion illallisen trendikkäästi sisustetussa ravintolassa saa 25-30 eurolla – viineineen. Ja viinilistat ovat ihan oikeita viinilistoja, vanhan maailman viineillä. Mieleeni muistuu vuosituhannen vaihteen Itä-Berliini – näissä kahdessa on paljon samaa. Paitsi että Itä-Berliinissä ei kyllä juotu siihen aikaan vanhan maailman viinejä.

Kazakstan December 2018

Kasvisruokailu ei tuntunut olevan vielä aivan samanlaisessa huudossa kuin meillä. Pihvi vaikutti jouluaaton menusta houkuttelevimmalta vaihtikselta.

Shymbulak on moderni hiihtokeskus

Almatyn lähin laskettelukeskus on Shymbulak. Se on moderni hiihtokeskus, jossa kaksi gondolia ja yksi tuolihissi kuskaavat hiihtäjän yli 3000 metriin.

Hissioffareihin sopivaa maastoa löytyy, mutta joulukuussa lumi ei vielä Shymbulakissa riittänyt pyydahommiin yksittäisiä uomia lukuunottamatta. Lämpötila oli kuitenkin reilusti pakkasella, aamuisin kympin alapuolella, mutta päivällä korkealta paistava aurinko lämmitti. Päiväliput maksoivat noin 30 euroa, ja rinneravintolasta sai 10-15 eurolla syötävää ja juotavaa.

Kazakstan December 2018

Kartoittamassa Shymbulakia.

Kazakstan December 2018

Afteristä sai avokado-mansikka -salaattia.

Kazakstan December 2018

Metsäpyydaparatiisi Ak-Bulak

Ak-Bulak sijaitsee 50 kilometrin päässä Almatystä itään. Matka kestää autolla 1-3 tuntia, riippuen Almatyn ruuhkista. Kävimme siellä laskemassa jyrkkää, 30-35 asteista harvan metsän syvää puuteria yhden pitkän päivän. Muita ei näkynyt, ja 700 vertikaalimetriä oli saavutettavissa pienellä haikilla.  Menimme sinne oppaamme kanssa, jonka olimme varanneet freeride.kz-sivuston kautta, joka oli sama firma, jonka kanssa lähdimme myös jurttaretkelle viideksi päiväksi.

Kazakstan December 2018

Ak-Bulakissa lipputiskillä. Tännekin päivälippu maksoi 30 euroa.

Kazakstan December 2018

Kazakstan December 2018

Kazakstan December 2018

Kazakstan December 2018

Metsälaskua Ak-Bulakissa. Vaikka pellolla oli edelleen heinää, lumi tuntui jo ihan reilun syvyiseltä, joten nuo korret lienevät oikeasti useamman metrin mittaisia.

Majoitus Almatyssa

Almatyssa on paljon hotelleja, mutta kannattaa varmistaa, että majoitus on Shymbulakiin kulkevan bussin reitillä (bussi nro 12). Sen päätepiste on Hotel Kazakstanin kohdalla, josta se kulkee käytännössä suoraan ”ylös” etelään kohti Shymbulakin gondolin ala-asemaa sekä legendaarista Neuvostoliiton aikaista pikaluistelurataa, Medeota.

Kazakstan December 2018

Me majoituimme Hotel Kazakstanissa, joka oli länsimaisillakin mittapuilla mitattuna hyvä hotelli – oman ilmoituksensa mukaan 4 tähteä, mutta sanoisin ehkä 4- olevan lähempänä. Hotellissa oli 26 kerrosta, hyvä aamiainen sekä siisti spa-osasto, joka kuului huoneen hintaan (kuten myös kylpytakit!) Hinta oli noin 25 euroa per henki / yö.

Kazakstan December 2018

Hotel Kazakstan on peräisin neuvostoajoilta, mutta se oli remontoitu sisältä täysin.

Kazakstan December 2018

Hotel Kazakstanin aamiaisravintola.

Matkustaminen Almatyyn

Almatyyn on helpointa mennä lentäen Aeroflotilla Moskovan kautta. Lentohinnat liikkuivat ainakin talvella 18/19 noin 550 eurossa / menopaluu.

Jos haluaa matkaan enemmän seikkailua, perille pääsee toki myös junalla.

Juna Jekaterinburg – Astana 22 tuntia

Itse päädyin lentämään Finnarin yhdensuuntaisella lennolla Jekaterinburgiin –  joka oli jo entuudestaan tuttu Trans-Siperian reissulta – ja vaihdoin siellä junaan. Ensimmäinen junani oli vuoro Kazanista (Venäjä) Tashkentiin (Uzbekistan), jonka kyydissä matkustin välin Jekaterinburg – Astana. Tämä väli kesti melko tarkkaan vuorokauden. Matkustin toiseksi halvimmassa, hytillisessä luokassa, kupéssa, mikä oli huomattava upgreidaus edellisen reissun plastkartnyiin. Hyttiseurana minulla oli uzbekistanilainen pariskunta, joka jakoi kanssani innokkaasti teetä ja eväitään. Minäkin olin onneksi osannut varustautua edellisen junareissun perusteella jaettavin eväsvarannoin, kun silloin havaitsin sen olevan tapojen mukaista. Yhteistä kieltä meillä ei pariskunnan kanssa ollut, mutta älypuhelimien välityksellä saimme jonkin verran kommunikoitua.

Matka maksoi kupé-luokassa 76 euroa.

Huom. Venäjän kautta kulkiessa tarvitsee Venäjän viisumin (80 euroa).

Kazakstan December 2018

Vaikka liput Astanan junaan sai ostettua Venäjän rautateiden sivuilta, junaa liikennöi Uzbekistan Railways. Muistan edelleen elävästi fiiliksen, kun juna kirskui Jekaterinburgin asemalle kylmässä pakkasessa ja karvahattuinen henkilökunta astui ovista esiin ja tupakan haju tulvahti ulos. Olinko ottanut junan Astanan sijaan sittenkin 70-luvun Neuvostoliittoon?

Kazakstan December 2018

Express-junan ykkösluokan hytti. Penkit taittuivat kätevästi alas ja tilalle sai seinistä vedettyä kerrossängyt. Hytissä oli myös oma wc sekä suihku.

Kazakstan December 2018

Matkatavaroina oli noin 25 kiloa painava Douchebag, jossa oli splitti, sauvat, siteet, laskukengät, muut laskukamppeet ja laskuvaatteet, untuvapeitto jurttaseikkailua varten, yksi siisti paita sekä housut illallisia varten sekä tarvittava pikkusälä (saippuat, latauspiuhat yms). Ortovoxin 28-litraisessa Avabagissa kulki tietokone etätöitä varten, kamerakamat, kypärä, eväät. Päällä oleskeluvaatteet. Näillä pärjäsin oikein mainiosti kolme viikkoa.

Kazakstanin yllättävä modernius

Jo junassa tapaamani sekä Astanan asemalla tarkkailemani ihmiset antoivat osviittaa siitä, että Kazakstanilla taitaa olla tällä hetkellä melko hyvä vaihde silmässä. Katukuvassa vilisi paljon länsimaalaisia nk. laatubrändejä, suurin osa kohtaamistani ihmisistä puhui englantia, ja Almatyssa mageita, skandinaaviseen tyyliin sisustettuja hipahtavia ravintoloita sekä baareja oli vieri vieressä – täynnä paikallisia nuoria viettämässä aikaa.

Almatyssa on useita yliopistoja, mikä selittää kaupungin vilkasta yöelämää, ja maan luonnonvarat tietysti muuta varallisuutta. En ole perehtynyt Kazakstanin talouteen tai politiikkaan tarkempi, mutta näytti siltä, että ainakin osa varoista valuisi omistavalta luokalta myös keskiluokan käyttöön.

Toki, heti Almatysta ulos ajettaessa maisemat muuttuvat nopeasti savuisiksi kyliksi, jossa Neuvostoliiton aikaiset keltaiset pintavetoina vedetyt kaasuputket reunustivat kuoppaisia katuja ja kotieläinten kirjo kökötti pientareilla. Siihen verrattuna trendikkään salakapakan glitter-bileet tuntuvat olevan toisesta universumista. Mutta molemmat lienevät yhtä lailla totta tämän hetkisestä Kazakstanista, ja siksipä juuri kehotankin ehdottomasti tsekkaamaan meiningin paikan päällä!

Kazakstan December 2018

Muita vinkkejä: paikalliset käyttävät sekä Uberia että paikallista vastaavaa applikaatiota taksien hankkimiseen – kannattaa ladata ne etukäteen. En ole ihan varma, mikä tuo paikallinen applikaatio oli, ehkä Yango?Taksilla ajaminen oli suhteellisen edullista.

Rahan nostaminen automaatista maksoi n. 7-8 euroa, joten hyvä tapa on tuoda käteistä euroina ja vaihtaa ne jossain lukuisissa rahanvaihtopisteissä.

Almatyssa on muutama outdoor-kiipeilykauppa, josta sai esim retkikaasua, sekä mitä luultavimmin muutkin tarvittavat kotiin unohtuneet tarvikkeet. Muutenkin kauppoja löytyy hyvin.

Ravintola-arvosteluita löytyy esimerkiksi TripAdvisorista, ne eivät ole oikein meikäläisen heiniä, joten en ala tässä niitä listaamaan. Georgialainen ruoka on Almatyssa suosittua.

Kazakstan December 2018

Välipäivänä voi käydä legendaarisella Meteon ice rinkillä luistelemassa. Vuokraluistimet olivat tosin aivan tylsiä. Tämä oli luultavasti vaarallisinta mitä olen tehnyt hetkeen.

Videoblogit reissusta:

Junamatka Jekateringburg-Almaty

Laskupäivät Shymbulakissa & Almatyssa

Seuraa Instassa: https://instagram.com/piposilmilla

Seuraa Facebookissa: https://facebook.com/piposilmilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: