Retkeily Varusteet

Matkalakanat testissä Kaunissaaren telttaretkellä

Kaupallinen yhteistyö: Vandernet

Matkalakana on kuulunut reissureppuuni kiinteänä varusteena pian 20 vuotta. Retket, vaellukset, reppureissut, mökkiviikonloput. Mutta: olen kuitenkin käyttänyt koko tänä aikana vain kahta erilaista lakanaa, ja kun koitti mahdollisuus lähteä testaamaan erilaisia matkalakanoita loppukesän telttaretkelle, ei tarvinnut montaa kertaa miettiä.

Sain testattavaksi Cocoonin matkalakanoita: merinovillaisen, silkkisen, puuvillaisen ja coolmax-kuituisen matkalakanan. Kolme ensimmäistä olivat leveämpiä travel sheetejä, ja viimeinen kapeampi makuupussin mallinen, eli niin kutsuttu mummyliner.

Kaunissaari 2017Vasemmalta oikealle testilakanat Kaunissaaren rantakalliolla: merinovilla, egyptin puuvilla, silkki sekä coolmax. Testaajina mukana Heli, Miia ja Hauki.

Retkitavarataivas: MatkalakanatTässä lakanat pakkauksissaan vasemmalta oikealla: merinovilla (600gr), coolmax (255gr), egyptin puuvilla (260gr) sekä silkki (160gr). Referenssinä minun 40-numeroiset varpaani.

Miten testissä kävi? Lopputulemana oli se, että voisin käyttää kaikkia lakanoita aivan mainiosti oikeastaan missä vain.

Vahva ennakkosuosikki merinovilla suoriutui hyvin, sillä se oli ihanan venyvä, lämmin materiaali joka ei hiostanut, vaikka makoilin sen sisällä auringonpaisteessa. Yöllä se lämmitti niin paljon, että untuvapeittoa ei juuri tarvinnut.

Kaunissaari 2017Testiympäristö iltapäivän auringossa.

Testiryhmän jäsen Miia totesi yön jälkeen myös coolmax-lakanan myönteiseksi yllätykseksi. Miiallakin oli untuvamakuupussi peittona, eikä coolmax hiostanut. Venyvyydestä paljon lisäplussaa! Kokeilin coolmaxia vielä itse elokuun lopussa kiipeilyretkellä, kun nukuin riippumatossa untuvapeittoni alla yhden kylmän yön (n.5 astetta). Ei valittamista, päinvastoin, venyvyydestä on riippumatossa vain etua.

Kaunissaari 2017Coolmax-lakana oli ihanan venyvä, ja sopii varmasti niille, jotka pyörivät yön aikana. Haukityyny ei harmi kyllä kuulu tuotepakkaukseen.

Egyptinpuuvillainen lakana todettiin hinta-laatusuhteeltaan mainioksi. Se oli testin edullisin lakana, mutta ei jäänyt +10 asteen kelissä muista jälkeen. Testasin sitä niin ikään vielä myöhemmin Pyhän tunturimaraton-reissulla. Kisan jälkeisenä yönä kelomökissä hikoilin, ja jalat kramppasivat, mutta lakana tuntui hengittävän silti mukavasti, eikä kerännyt itseensä kosteutta. Egpytin puuvilla on materiaalina lähes puolet kevyempi kuin tavallinen puuvilla, joten se sopii grammanviilajallekin. Talvikeleihin en silti arvaisi sillä lähteä.

Kaunissaari 2017Miia kääriytyneenä Cocoonin ruudulliseen silkkilakanaan rantakallioilla.

Testin neljättä lakanaa, Cocoonin silkkistä travel sheetiä olen käyttänyt jo useamman vuoden. Se on testin ylivoimaisesti kevyin lakana ja paino-lämpösuhteeltaan lyömätön. Se ei kuitenkaan ole venyvä, kuten merinovilla ja coolmax, ja saattaa tuntua joistakin ahdistavalta. Silkin kanssa kannattaa myös olla tarkkana: hyvälaatuinen silkki, kuten Cocoonin, kestää käytössä kovaakin repimistä eikä hajoa, mutta halvemmat ovat usein lyhytikäisempiä.

Testin voittaja: silkki

Luulen, että tulen jatkossakin käyttämään silkkistä lakanaa sen paino-ominaisuuksien takia. Sen paino-lämmöneristävyyssuhde on lyömätön, eikä venymättömyys haittaa minua, varsinkin kun tiedän ettei Cocoonin napakka silkki repeä helposti. Merinovillainen on vahva kakkonen, sillä se oli aivan ihanan lämmin. Se olisi oiva lämpimään maahan kohdistuvalle seikkailulle, joissa pitää nukkua esimerkiksi ilmastoiduissa busseissa, asemilla tai satunnaisia öitä ylempänä viileässä vuoristossa. Se on iso ja venyvä, ja se toimii myös peittona ja tarvittaessa myös huivina.

Mitä tulee lakanan malliin, pidän itse leveämmästä lakanamallista, jossa on tyynytasku ja halkio sivussa. Sitä on mukava käyttää pidemmilläkin mökkireissuilla, eikä halkio ole häirinnyt makuupussin sisälläkään. Testin aikana tosin yksi testaajistamme, Heli, totesi, että halkioton versio olisi hänen makuunsa parempi makuupussiin. Eli jos tiedät, että tulet käyttämään lakanaa paljon makuupussissa, on kapeampi mummyliner parempi vaihtoehto.

Kaunissaari 2017Merinovillainen matkalakana toimii myös huivina!

Testatut matkalakanat

Cocoon Travel Sheet Merino Wool

Paketin koko: 11x11x18cm
Paino: 600gr
Suositushinta: 124,90e

Cocoon Travel Sheet Silk

Paketin koko: 6x6x15cm
Paino: 160gr
Suositushinta: 99,95e

Cocoon Travel Sheet Egyptian Cotton

Paketin koko: 8x8x16cm
Paino: 260gr
Suositushinta: 46,95e

Cocoon Mummyliner Coolmax

Pakkauksen koko: 8x8x16cm
Paino: 255gr
Suositushinta: 62,95e

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: