Luin lapsena liikaa. Tai niin lääkäri ainakin sanoi, kun jouduin kouluikäisenä hankkimaan lukulasit. Kyllä siihen varmasti oli joku muukin syy, mutta kirjastosta kannetut urheilukassilliset kirjoja tuskin auttoivat asiaa.
Minulla oli kirja kesken sängyn vieressä, olohuoneen pöydällä, keittiössä ja vessassa. Luin kaikkea mahdollista. Kotimme monimetrisen kirjahyllyn, sitten siirryin mummolan yläkerran kirjahyllyyn. Olin juuri se ärsyttävä pikkuvanha lukutoukka, joka rakasti klassikoita. Monte Criston kreivin luin varmuuden vuoksi ainakin kolme kertaa. Mutta saatoin innostua mistä vain. Kerran vietin kesän lukien niin paljon Tarzan-kirjoja, että kirjaston tätikin alkoi vinoilla. ”Aikamoinen Tarzan-kesä.” Haaveilin elämästä viidakossa. Mielikuvitukseni kuljetti minut kirjojen mukana milloin Ranskan vallankumouksen pyörteisiin, uudisraivaajien matkaan preerialle tai Venäjän tsaarin hoviin.
Lukuhetki Jangtsen risteilijän kannella auringonlaskun aikaan kesällä 2016.
Ja se lukemisessa on edelleen parasta. Siksi koitan usein lukea jotakin, joka vie minut tulevan seikkailun pariin. Silloin tunnen saavani matkustamisesta paljon enemmän irti.
Nykyään sosiaalinen media vie aikaa lukemiselta. Niin surullista kuin se onkin, on vaikea enää keskittyä niin isoon kokonaisuuteen kuin kirjaan. Siksi luen enimmäkseen matkoilla, erityisesti lentokoneissa, kun muuta häiriötä ei ole. Pikkuhiljaa olen alkanut palauttaa lukuharrastusta tietoisesti, vaikka kirjaan tarttuminen ei tapahdu enää automaattisesti. Mutta joka kerta kun päätän jonkin kirjan, mietin, miksi en lue enemmän.
Pallaksella autiotuvalla keväällä 2016.
Kindle on yksi parhaimpia laitteita, jonka omistan
Omakin kotini tursusi kirjoja, kunnes eräänä vuonna jouduin muuttamaan monta kertaa peräkkäin. Heivasin kaikki (luetut) kirjat pois, ja aloin käyttää Kindleä. Siinä missä reppureissuilla olin aiemmin vain hostellien kirjahyllyjen varassa, voin nykyään ladata Kindleen vaikka 50 kirjaa – juuri niitä mitä haluan lukea. Harva asia on niin ihanaa kuin se, ettei enää tarvitse pelätä kirjojen loppumista kesken – se oli aiemmin yksi suurin huolenaiheeni reissuun lähtiessä. Ja mikä parasta, Kindlestä saa valittua tarpeeksi ison fonttikoon rasittuneille silmilleni. Kiinassa tapaamani hollantilaispariskunta, jotka olivat myös innokkaita lukutoukkia, risti minut Jangtsen risteilyllä ”grannyksi”, koska luin niin isolla fontilla, että naapuripöydästäkin saattoi lukea kirjaani.
Ostan e-kirjoja Kindle Storesta sekä Elisa-kaupasta. Lainaan e-kirjoja myös kirjastosta, mutta niihin on usein niin pitkät jonotusajat, että päädyn usein lopulta ostamaan kirjan. Olisin varma käyttäjä Spotifyn tapaiselle kuukausimaksupalvelulle, jos sellaisesta saisi suomenkielisiä kirjoja.
Sekalaiset kirjasuosikkini
Tässä sekalaisia kirjapoimintoja teemoittain seikkailujen varrelta. Minulle kirjojen kontekstit ovat usein yhtä tärkeitä kuin varsinainen sisältö. Samaten yhteiskunnalliset ja historialliset opukset kiinnostavat. Minua voi seurata Goodreadsissa, josta itse saan suurimman osan lukuvinkeistä.
INTIA
Gregory David Roberts: Shantaram
Tätä on vaikea kuvailla sanoin. Tosi tarina uusiseelantilaisesta vangista, joka karattuaan päätyy Intiaan viettämään maanalaista elämää. Olin asunut ja matkustanut Intiassa jo melko paljon, kun tämä kirja ilmestyi. Yksi mieleenpainuvimmista lukukokemuksista.
Shantaram by Gregory David Roberts
My rating: 5 of 5 stars
Todella mielenkiintoinen elämäntarina ja osuva kuvaus Intiasta ulkomaalaisen silmin.
Salman Rushdie: Midnight’s Children
Rönsyilevä tarina Intian ja Pakistanin itsenäistymisestä Iso-Britanniasta 1900-luvun puolivälissä. Luin tämän ensimmäisellä Intian reissullani 2005.
Midnight’s Children by Salman Rushdie
My rating: 5 of 5 stars
Tarquin Hall: Vish Puri -dekkarit
Kaipaan itse ainakin lomalla jotain kevyempääkin luettavaa. Tämän mainion, hieman kieli poskessa tehdyn dekkarisarjan päähenkilö on delhiläinen yksityisetsivä Vish Puri.
Vish Puri & Kadonneen palvelijattaren tapaus by Tarquin Hall
My rating: 3 of 5 stars
Löysin uuden salapoliisisarjan, joka tapahtuu kaiken huipuksi Intiassa!
URHEILU
Andre Agassi: Open
”I play tennis for a living even though I hate tennis, hate it with a dark and secret passion and always have.” Paras elämänkerta, minkä olen lukenut.
Open by Andre Agassi
My rating: 5 of 5 stars
“Life will throw everything but the kitchen sink in your path, and then it will throw the kitchen sink.” – Andre Agassi
Mo Farah: Twin Ambitions
Mo Farah voitti Lontoon olympialaisissa 2012 useita kultamitaleita kestävyysjuoksun eri matkoilla. Elämänkerta kertoo hänen matkastaan sodan runtelemasta Somaliasta menestyksekkääksi huippu-urheilijaksi.
Twin Ambitions – My Autobiography by Mo Farah
My rating: 4 of 5 stars
Zlatan Ibrahimovic: I’m Zlatan
Malmön lähiöistä jalkapallomaailman kultapossukerhoon. Zlatanista tulee kirjassa todella vastenmielinen kuva, mikä lienee ollut sen tarkoituskin.
I am Zlatan Ibrahimovic by Zlatan Ibrahimović
My rating: 2 of 5 stars
Eva Wahlström: Rajoilla
Harrastin nuorempana nyrkkeilyä, en tosissaan, mytta leikittelin joskus ajatuksella, josko siinä olisi voinut kilpaillakin. En päätynyt sille alalle, mutta olen seurannut Eva Wahlströmin uraa erityisellä mielenkiinnolla, ja oli mukava päästä kirjan myötä hieman tarkemmin siihen kiinni.
Rajoilla by Eva Wahlström
My rating: 4 of 5 stars
Hurja ja avoin tarina urheilijan elämän nurjasta puolesta, kivuista ja riippuvuudesta (vai rakkaudesta) lajiin.
Andrea McCloud: The girl’s guide to surfing
Tämä on kaikille, jotka ovat surffanneet, turhautuneet, päättäneet, etteivät koskaan enää surffaa ja sen jälkeen taas päätyneet jälleen seuraavalle surffireissulle.
The Girl’s Guide to Surfing by Andrea McCloud
My rating: 5 of 5 stars
Aivan ässä! Suosittelen jokaiselle surffiuraa aloittavalle.
VAELLUS JA SEIKKAILUT
Cheryl Strayed: Wild
Luin tämän ennen kuin siitä tuli elokuva tai suomalainen käännös, ja olin aivan myyty. Siitä lähtien olen halunnut lähteä vaeltamaan tuon saman reitin. Ehkä vielä joskus.
Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail by Cheryl Strayed
My rating: 4 of 5 stars
Suosittelen jokaiselle, joka on joskus ajatellut lähtevänsä.
Ville Haapasalo: Et kuitenkaan usko… Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä
Haapasalo herättää paljon mielenkiintoa, eikä vähiten siksi, että hän tuntuu olevan sinut Venäjän kanssa. Hänen elämänkertakirjojaan on itse asiassa kaksi, joista ensimmäinen kertoo Haapasalon opiskeluajoista 1990-luvun Pietarissa. Jos edes puolet tarinoista on totta, niin voi morjens. Lueskelin näitä Trans-Siperian junassa viime kesänä.
”Et kuitenkaan usko…” – Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä by Ville Haapasalo
My rating: 4 of 5 stars
No en kyllä uskokaan! Haapasalon tarinat 90-luvun Venäjältä kuulostavat aikamoisilta kalajutuilta. Jos niistä edes puolet on totta, niin voi jestas sentään.
Jon Krakauer: Into thin Air
Tämä on kirja, joka kertoo samasta vuonna 1996 sattuneesta onnettomuudesta Mount Everestillä kuin hiljattain ilmestynyt elokuva Everest. John Krakauer oli yksi epäonnisen retkikunnan jäsenistä, joka kirjoitti kotiin tultuaan tapahtumista kirjan. Luin tämän useita vuosia sitten, ja se kylmäsi jo silloin, kuten nytkin.
Into Thin Air: A Personal Account of the Mount Everest Disaster by Jon Krakauer
My rating: 3 of 5 stars
Rosa Liksom: Hytti nro 6
Klassikko. Luin tämän tosin jo paljon ennen Trans-Siperian matkaa, kenties ajatus jäi sieltä kytemään.
My rating: 3 of 5 stars
MATKAT
Gabriel Garcia Márquez: Rakkautta koleran aikaan
Márquez on yksi latinalaisen amerikan klassikkokirjailijoita, mutta jos ihan totta puhutaan, en ehkä ole saanut hänen tunnettuimmista teoksistaan aivan kaikkea irti. Tämä sen sijaan on hyvin perinteinen tarina ja kuvaa oivallisesti ja yksityiskohtaisesti elämää Karibialla 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Luin tämän Meksikon reissulla vuonna 2007.
Rakkautta koleran aikaan by Gabriel García Márquez
My rating: 4 of 5 stars
Arthur Golden: Memoirs of a geisha
Elämää Kiotossa toisen maailmansodan molemmin puolin. Tästäkin on kai tehty elokuva, sitä tosin en ole nähnyt.
Memoirs of a Geisha by Arthur Golden
My rating: 3 of 5 stars
Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe
Tämän takia matkustin tänä kesänä Normandiaan.
Kaikki se valo jota emme näe by Anthony Doerr
My rating: 4 of 5 stars
Pysäyttävä muistutus sodan järjettömyydestä ja sen melskeisiin hautautuvista kohtaloista. Lukiessa ei voi välttyä mietteiltä, mitä kohti kriisiytynyt Eurooppa on jälleen menossa.
Yaa Gyasi: Homegoing
Tämä on melko tuore kirja, johon sain vinkin ystäviltäni. Oli hurjaa palata tämän mukana ajtuksissa Georgetownin orjavankiloihin, jossa kävin Gambiassa ollessani vuonna 2011.
My rating: 4 of 5 stars
Mieletön tarina, joka kiemurtelee historian lonkeroissa ovelasti. Suosittelen lukemaan, erityisesti, jos haluaa ymmärtää enemmän USA:n orjuuden ja rotuerottelun historiasta.
Jon Lee Anderson: Che Guevara: A revolutionary life
Aloitin tämän Kuuban ja Väli-Amerikan reissulla 2015, mutta sain sen loppuun vasta paljon myöhemmin, sen verran raskassoutuinen se oli paikoin. Massiivinen opus kertoo tarkasti myyttisen ”Chen”, eli Ernesto Guevaran elämän vaiheista. On vaikea olla matkustamasta ajatuksissa kuumankosteisiin Kuuban viidakoihin, joissa vallankumoukselliset vuosikausia lymysivät. Tätä ei ole lainkaan käännetty suomeksi eikä sitä löytynyt edes Helsingin kaupunginkirjastosta. Nyt harmittaa ainoastaan, etten ollut lukenut tätä ennen matkustamistani Kuubaan, sillä tämän myötä paikat olisivat siellä saaneet aivan eri merkityksiä.
Che Guevara: A Revolutionary Life by Jon Lee Anderson
My rating: 4 of 5 stars
Yksityiskohtainen elämänkerta yhdestä 1900-luvun poliittisen historian mielenkiintoisimmasta henkilöstä. Kirja on valtavan laaja ja paikoin raskassoutuinen. Luin välissä paljon muita kirjoja, mutta tämä säesti vapaavuottani, kun aina palasin sen pariin tauon jälkeen. Erityisesti trans-siperian ja Kiinan matkalla tämä sopi teemaan: Che Guevaran elämä seurasi 1900-luvun sosialistisen vallankumouksen etenemistä eri puolilla maailmaa. Hurja historia, hurja tarina, hurja elämä.
Joël DIcker: The truth about the Harry Quebert affair
Niin ikään melko tuore teos, joka vei minut puolestaan ajatusmatkalle Uuteen Englantiin ja USA:n itärannikolle, jossa vietin aikaa vuonna 2006.
The Truth About the Harry Quebert Affair by Joël Dicker
My rating: 4 of 5 stars
En ole ihan varma, pysyinkö kärryillä juonenkäänteissä aivan loppuun saakka – tuli mieleen ysärileffa Epäillyt. Mutta mainiota luettavaa, ja hauskoja yksityiskohtia kirjabisneksestä.
KOTI-IKÄVÄÄN
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Kinnusen raastava tarina kuvaa piskuisen Kuusamon elämää ja suomalaista sielunmaisemaa 1800-luvulta kohti nykypäivää.
Neljäntienristeys by Tommi Kinnunen
My rating: 4 of 5 stars
Ensimmäinen kappale oli mulle sen verran raju, että kirja jäi odottelemaan hetkeä, että sille on tarpeeksi tilaa. Pallaksen autiotuvalla viimein luin loppuun. Tykkäsin, kerronta ja teema olivat juuri sitä tyyliä mistä pidän, yksi miinustähti tuosta alkukappaleesta joka iskee tarpeettoman kovaa päin näköä. Niin ja hauska anekdootti: neljäntienristeys on kait se liikenneympyrä, mistä Kuusamossa nykyään käännytään Rukalle. Isoäitini on ollut opettamassa seuduilla sotien jälkeen, ja koitin koko ajan miettiä ajankuvaa myös hänen tarinoitaan peilaten.
Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta
Hulvaton tarina moottorikelkkavallankumouksesta, joka vertauskuvallisesti kertoo kahdesta eri suomesta, joissa välillä tunnumme elävän.
Terveiset Kutturasta by Mikko-Pekka Heikkinen
My rating: 5 of 5 stars
Kerta kaikkisen mainio kirja. Tyyli upposi meikäläiseen aivan täysin, kuin myös aihepiiri sekä teema. Olisin antanut kuusi tähteä, jos mahdollista.
Virpi Hämeen-Anttila: Björk-dekkarisarja
Sumuinen, savuinen 1920-luvun Helsinki. Rakastin nuorempana Mika Waltarin kirjoja, ja nämä muistuttavat minua vähän niistä tunnelmallaan. Hämeen-Anttila kuvaa etsivä Björkin elämää niin tarkasti, että entistä sosiaalihistorian opiskelijaa ilahduttaa.
Yön sydän on jäätä by Virpi Hämeen-Anttila
My rating: 4 of 5 stars
Miika Nousiainen: Metsäjätti
Monilla ikäisilläni on jokin suhde suomalaiseen metsäteollisuuteen, sillä seon työllistänyt välittömästi tai välillisesti suuren osan vanhempiemme sukupolvesta. Nousiainen kirjassa kipuillaan vanhan ja uuden ajan välillä, sopivasti överisti kuten kirjalijan tyyliin kuuluu.
Metsäjätti by Miika Nousiainen
My rating: 3 of 5 stars
Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
Juha Itkonen on yksi lempikirjailijoistani; sukupolvikokemustemme sanoittaja, ja hänen kirjojaan on vaikea lukea ilman palan nousemista kurkkuun.
Anna minun rakastaa enemmän by Juha Itkonen
My rating: 5 of 5 stars
KUN KAIKKI EI MENE PUTKEEN
Lena Dunham: Sellainen tyttö
Olen aina luullut, että olen hieman omituinen. No, onneksi meitä on muitakin. Oikeasti haluisin sanoa, että olen tainnut päästä ihan helpolla.
Sellainen tyttö by Lena Dunham
My rating: 5 of 5 stars
On kirjoja ja sitten on kirjoja. Tää kuuluu jälkimmäisiin. Elämää juuri sellaisena kuin sitä eletään, absurdina, hulvattoman hauskana, säälittävänä, viiltävän aitona, sekavana.
John C. Parkin: F**k-it
Nimi kertoo kaiken. Kerrassaan mainio kirja, jonka luettuaan on todella paljon helpompi antaa olla. Kaiken.
My rating: 5 of 5 stars
Jes! Lukeminen on parasta! Mutta en kyllä oo noiden e-kirjojen maailmaan päässy käsiksi. En vaan pääse yli siitä että e-kirja voi maksaa enemmän kuin ihan oikea fyysinen kirja. Kindle itsessään ois kyllä tosi näppärä laite, mutta sitten taas toisaalta kun on kirjasto… Pääosin tulee kirjastosta itsellä haettua nykyään luettavaa, se on niin helppoa. Eilen just kolme kirjaa: Ultramaratoonari, Huipulta huipulle ja The Handbook of Climbing.
TykkääTykkää
Onneksi vielä paperikirjojakin saa! Ja kirjasto on mainio, mun kärsimättömälle luonteelle ne jonot uusion kirjoihin vaan on välistä vähän liian pitkiä. Mutta e-kirjojakin alkaa kirjastossa olla ihan kivasti. Mikään ei tosin voita kirjastossa käymisen tunnelmaa 🙂
TykkääTykkää