Matkat

Urheilu- ja seikkailuaiheisia kirjavinkkejä

Luin lapsena liikaa. Tai niin lääkäri ainakin sanoi, kun jouduin kouluikäisenä hankkimaan lukulasit. Kyllä siihen varmasti oli joku muukin syy, mutta kirjastosta kannetut urheilukassilliset kirjoja tuskin auttoivat asiaa.

Minulla oli kirja kesken sängyn vieressä, olohuoneen pöydällä, keittiössä ja vessassa. Luin kaikkea mahdollista. Kotimme monimetrisen kirjahyllyn, sitten siirryin mummolan yläkerran kirjahyllyyn. Olin juuri se ärsyttävä pikkuvanha lukutoukka, joka rakasti klassikoita. Monte Criston kreivin luin varmuuden vuoksi ainakin kolme kertaa. Mutta saatoin innostua mistä vain. Kerran vietin kesän lukien niin paljon Tarzan-kirjoja, että kirjaston tätikin alkoi vinoilla. ”Aikamoinen Tarzan-kesä.” Haaveilin elämästä viidakossa. Mielikuvitukseni kuljetti minut kirjojen mukana milloin Ranskan vallankumouksen pyörteisiin, uudisraivaajien matkaan preerialle tai Venäjän tsaarin hoviin.

Kirjat

Lukuhetki Jangtsen risteilijän kannella auringonlaskun aikaan kesällä 2016.

Ja se lukemisessa on edelleen parasta. Siksi koitan usein lukea jotakin, joka vie minut tulevan seikkailun pariin. Silloin tunnen saavani matkustamisesta paljon enemmän irti.

Nykyään sosiaalinen media vie aikaa lukemiselta. Niin surullista kuin se onkin, on vaikea enää keskittyä niin isoon kokonaisuuteen kuin kirjaan. Siksi luen enimmäkseen matkoilla, erityisesti lentokoneissa, kun muuta häiriötä ei ole. Pikkuhiljaa olen alkanut palauttaa lukuharrastusta tietoisesti, vaikka kirjaan tarttuminen ei tapahdu enää automaattisesti. Mutta joka kerta kun päätän jonkin kirjan, mietin, miksi en lue enemmän.

Kirjat

Pallaksella autiotuvalla keväällä 2016.

Kindle on yksi parhaimpia laitteita, jonka omistan

Omakin kotini tursusi kirjoja, kunnes eräänä vuonna jouduin muuttamaan monta kertaa peräkkäin. Heivasin kaikki (luetut) kirjat pois, ja aloin käyttää Kindleä. Siinä missä reppureissuilla olin aiemmin vain hostellien kirjahyllyjen varassa, voin nykyään ladata Kindleen vaikka 50 kirjaa – juuri niitä mitä haluan lukea. Harva asia on niin ihanaa kuin se, ettei enää tarvitse pelätä kirjojen loppumista kesken – se  oli aiemmin yksi suurin huolenaiheeni reissuun lähtiessä. Ja mikä parasta, Kindlestä saa valittua tarpeeksi ison fonttikoon rasittuneille silmilleni. Kiinassa tapaamani hollantilaispariskunta, jotka olivat myös innokkaita lukutoukkia, risti minut Jangtsen risteilyllä ”grannyksi”, koska luin niin isolla fontilla, että naapuripöydästäkin saattoi lukea kirjaani.

Ostan e-kirjoja Kindle Storesta sekä Elisa-kaupasta. Lainaan e-kirjoja myös kirjastosta, mutta niihin on usein niin pitkät jonotusajat, että päädyn usein lopulta ostamaan kirjan. Olisin varma käyttäjä Spotifyn tapaiselle kuukausimaksupalvelulle, jos sellaisesta saisi suomenkielisiä kirjoja.

Sekalaiset kirjasuosikkini

Tässä sekalaisia kirjapoimintoja teemoittain seikkailujen varrelta. Minulle kirjojen kontekstit ovat usein yhtä tärkeitä kuin varsinainen sisältö. Samaten yhteiskunnalliset ja historialliset opukset kiinnostavat. Minua voi seurata Goodreadsissa, josta itse saan suurimman osan lukuvinkeistä.

INTIA

Gregory David Roberts: Shantaram

Tätä on vaikea kuvailla sanoin. Tosi tarina uusiseelantilaisesta vangista, joka karattuaan päätyy Intiaan viettämään maanalaista elämää. Olin asunut ja matkustanut Intiassa jo melko paljon, kun tämä kirja ilmestyi. Yksi mieleenpainuvimmista lukukokemuksista.

ShantaramShantaram by Gregory David Roberts

My rating: 5 of 5 stars

Todella mielenkiintoinen elämäntarina ja osuva kuvaus Intiasta ulkomaalaisen silmin.

Salman Rushdie: Midnight’s Children

Rönsyilevä tarina Intian ja Pakistanin itsenäistymisestä Iso-Britanniasta 1900-luvun puolivälissä. Luin tämän ensimmäisellä Intian reissullani 2005.

Midnight's ChildrenMidnight’s Children by Salman Rushdie

My rating: 5 of 5 stars

Tarquin Hall: Vish Puri -dekkarit

Kaipaan itse ainakin lomalla jotain kevyempääkin luettavaa. Tämän mainion, hieman kieli poskessa tehdyn dekkarisarjan päähenkilö on delhiläinen yksityisetsivä Vish Puri.

Vish Puri & Kadonneen palvelijattaren tapaus (Vish Puri, Most Private Investigator, #1)Vish Puri & Kadonneen palvelijattaren tapaus by Tarquin Hall

My rating: 3 of 5 stars

Löysin uuden salapoliisisarjan, joka tapahtuu kaiken huipuksi Intiassa!

URHEILU

Andre Agassi: Open

”I play tennis for a living even though I hate tennis, hate it with a dark and secret passion and always have.” Paras elämänkerta, minkä olen lukenut.

OpenOpen by Andre Agassi

My rating: 5 of 5 stars

“Life will throw everything but the kitchen sink in your path, and then it will throw the kitchen sink.” – Andre Agassi

Mo Farah: Twin Ambitions

Mo Farah voitti Lontoon olympialaisissa 2012 useita kultamitaleita kestävyysjuoksun eri matkoilla. Elämänkerta kertoo hänen matkastaan sodan runtelemasta Somaliasta menestyksekkääksi huippu-urheilijaksi.

Twin Ambitions - My AutobiographyTwin Ambitions – My Autobiography by Mo Farah

My rating: 4 of 5 stars

Zlatan Ibrahimovic: I’m Zlatan

Malmön lähiöistä jalkapallomaailman kultapossukerhoon. Zlatanista tulee kirjassa todella vastenmielinen kuva,  mikä lienee ollut sen tarkoituskin.

I am Zlatan IbrahimovicI am Zlatan Ibrahimovic by Zlatan Ibrahimović

My rating: 2 of 5 stars

Eva Wahlström: Rajoilla

Harrastin nuorempana nyrkkeilyä, en tosissaan, mytta leikittelin joskus ajatuksella, josko siinä olisi voinut kilpaillakin. En päätynyt sille alalle, mutta olen seurannut Eva Wahlströmin uraa erityisellä mielenkiinnolla, ja oli mukava päästä kirjan myötä hieman tarkemmin siihen kiinni.
RajoillaRajoilla by Eva Wahlström

My rating: 4 of 5 stars

Hurja ja avoin tarina urheilijan elämän nurjasta puolesta, kivuista ja riippuvuudesta (vai rakkaudesta) lajiin.

Andrea McCloud: The girl’s guide to surfing

Tämä on kaikille, jotka ovat surffanneet, turhautuneet, päättäneet, etteivät koskaan enää surffaa ja sen jälkeen taas päätyneet jälleen seuraavalle surffireissulle.

The Girl's Guide to SurfingThe Girl’s Guide to Surfing by Andrea McCloud

My rating: 5 of 5 stars

Aivan ässä! Suosittelen jokaiselle surffiuraa aloittavalle.

VAELLUS JA SEIKKAILUT

Cheryl Strayed: Wild

Luin tämän ennen kuin siitä tuli elokuva tai suomalainen käännös, ja olin aivan myyty. Siitä lähtien olen halunnut lähteä vaeltamaan tuon saman reitin. Ehkä vielä joskus.

Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest TrailWild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail by Cheryl Strayed

My rating: 4 of 5 stars

Suosittelen jokaiselle, joka on joskus ajatellut lähtevänsä.

Ville Haapasalo: Et kuitenkaan usko… Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

Haapasalo herättää paljon mielenkiintoa, eikä vähiten siksi, että hän tuntuu olevan sinut Venäjän kanssa. Hänen elämänkertakirjojaan on itse asiassa kaksi, joista ensimmäinen kertoo Haapasalon opiskeluajoista 1990-luvun Pietarissa. Jos edes puolet tarinoista on totta, niin voi morjens. Lueskelin näitä Trans-Siperian junassa viime kesänä.

”Et kuitenkaan usko…” – Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä by Ville Haapasalo

My rating: 4 of 5 stars

No en kyllä uskokaan! Haapasalon tarinat 90-luvun Venäjältä kuulostavat aikamoisilta kalajutuilta. Jos niistä edes puolet on totta, niin voi jestas sentään.

Jon Krakauer: Into thin Air

Tämä on kirja, joka kertoo samasta vuonna 1996 sattuneesta onnettomuudesta Mount Everestillä kuin hiljattain ilmestynyt elokuva Everest. John Krakauer oli yksi epäonnisen retkikunnan jäsenistä, joka kirjoitti kotiin tultuaan tapahtumista kirjan. Luin tämän useita vuosia sitten, ja se kylmäsi jo silloin, kuten nytkin.

Into Thin Air: A Personal Account of the Mount Everest DisasterInto Thin Air: A Personal Account of the Mount Everest Disaster by Jon Krakauer

My rating: 3 of 5 stars

Rosa Liksom: Hytti nro 6

Klassikko. Luin tämän tosin jo paljon ennen Trans-Siperian matkaa, kenties ajatus jäi sieltä kytemään.

Hytti nro 6Hytti nro 6 by Rosa Liksom

My rating: 3 of 5 stars

MATKAT

Gabriel Garcia Márquez:  Rakkautta koleran aikaan

Márquez on yksi latinalaisen amerikan klassikkokirjailijoita, mutta jos ihan totta puhutaan, en ehkä ole saanut hänen tunnettuimmista teoksistaan  aivan kaikkea irti. Tämä sen sijaan on hyvin perinteinen tarina ja kuvaa oivallisesti ja yksityiskohtaisesti elämää Karibialla 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Luin tämän Meksikon reissulla vuonna 2007.

Rakkautta koleran aikaanRakkautta koleran aikaan by Gabriel García Márquez

My rating: 4 of 5 stars

Arthur Golden: Memoirs of a geisha

Elämää Kiotossa toisen maailmansodan molemmin puolin. Tästäkin on kai tehty elokuva, sitä tosin en ole nähnyt.

Memoirs of a GeishaMemoirs of a Geisha by Arthur Golden

My rating: 3 of 5 stars

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Tämän takia matkustin tänä kesänä Normandiaan.

Kaikki se valo jota emme näeKaikki se valo jota emme näe by Anthony Doerr

My rating: 4 of 5 stars

Pysäyttävä muistutus sodan järjettömyydestä ja sen melskeisiin hautautuvista kohtaloista. Lukiessa ei voi välttyä mietteiltä, mitä kohti kriisiytynyt Eurooppa on jälleen menossa.

Yaa Gyasi: Homegoing

Tämä on melko tuore kirja, johon sain vinkin ystäviltäni. Oli hurjaa palata tämän mukana ajtuksissa Georgetownin orjavankiloihin, jossa kävin Gambiassa ollessani vuonna 2011.

HomegoingHomegoing by Yaa Gyasi

My rating: 4 of 5 stars

Mieletön tarina, joka kiemurtelee historian lonkeroissa ovelasti. Suosittelen lukemaan, erityisesti, jos haluaa ymmärtää enemmän USA:n orjuuden ja rotuerottelun historiasta.

Jon Lee Anderson: Che Guevara: A revolutionary life

Aloitin tämän Kuuban ja Väli-Amerikan reissulla 2015, mutta sain sen loppuun vasta paljon myöhemmin, sen verran raskassoutuinen se oli paikoin. Massiivinen opus kertoo tarkasti myyttisen ”Chen”, eli Ernesto Guevaran elämän vaiheista. On vaikea olla matkustamasta ajatuksissa kuumankosteisiin Kuuban viidakoihin, joissa vallankumoukselliset vuosikausia lymysivät. Tätä ei ole lainkaan käännetty suomeksi eikä sitä löytynyt edes Helsingin kaupunginkirjastosta. Nyt harmittaa ainoastaan, etten ollut lukenut tätä ennen matkustamistani Kuubaan, sillä tämän myötä paikat olisivat siellä saaneet aivan eri merkityksiä.

Che Guevara: A Revolutionary LifeChe Guevara: A Revolutionary Life by Jon Lee Anderson

My rating: 4 of 5 stars

Yksityiskohtainen elämänkerta yhdestä 1900-luvun poliittisen historian mielenkiintoisimmasta henkilöstä. Kirja on valtavan laaja ja paikoin raskassoutuinen. Luin välissä paljon muita kirjoja, mutta tämä säesti vapaavuottani, kun aina palasin sen pariin tauon jälkeen. Erityisesti trans-siperian ja Kiinan matkalla tämä sopi teemaan: Che Guevaran elämä seurasi 1900-luvun sosialistisen vallankumouksen etenemistä eri puolilla maailmaa. Hurja historia, hurja tarina, hurja elämä.

Joël DIcker: The truth about the Harry Quebert affair

Niin ikään melko tuore teos, joka vei minut puolestaan ajatusmatkalle Uuteen Englantiin ja USA:n itärannikolle, jossa vietin aikaa vuonna 2006.

The Truth About the Harry Quebert AffairThe Truth About the Harry Quebert Affair by Joël Dicker

My rating: 4 of 5 stars

En ole ihan varma, pysyinkö kärryillä juonenkäänteissä aivan loppuun saakka – tuli mieleen ysärileffa Epäillyt. Mutta mainiota luettavaa, ja hauskoja yksityiskohtia kirjabisneksestä.

KOTI-IKÄVÄÄN

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Kinnusen raastava tarina kuvaa piskuisen Kuusamon elämää ja suomalaista sielunmaisemaa 1800-luvulta kohti nykypäivää.

NeljäntienristeysNeljäntienristeys by Tommi Kinnunen

My rating: 4 of 5 stars

Ensimmäinen kappale oli mulle sen verran raju, että kirja jäi odottelemaan hetkeä, että sille on tarpeeksi tilaa. Pallaksen autiotuvalla viimein luin loppuun. Tykkäsin, kerronta ja teema olivat juuri sitä tyyliä mistä pidän, yksi miinustähti tuosta alkukappaleesta joka iskee tarpeettoman kovaa päin näköä. Niin ja hauska anekdootti: neljäntienristeys on kait se liikenneympyrä, mistä Kuusamossa nykyään käännytään Rukalle. Isoäitini on ollut opettamassa seuduilla sotien jälkeen, ja koitin koko ajan miettiä ajankuvaa myös hänen tarinoitaan peilaten.

Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta

Hulvaton tarina moottorikelkkavallankumouksesta, joka vertauskuvallisesti kertoo kahdesta eri suomesta, joissa välillä tunnumme elävän.

Terveiset KutturastaTerveiset Kutturasta by Mikko-Pekka Heikkinen

My rating: 5 of 5 stars

Kerta kaikkisen mainio kirja. Tyyli upposi meikäläiseen aivan täysin, kuin myös aihepiiri sekä teema. Olisin antanut kuusi tähteä, jos mahdollista.

Virpi Hämeen-Anttila: Björk-dekkarisarja

Sumuinen, savuinen 1920-luvun Helsinki. Rakastin nuorempana Mika Waltarin kirjoja, ja nämä muistuttavat minua vähän niistä tunnelmallaan. Hämeen-Anttila kuvaa etsivä Björkin elämää niin tarkasti, että entistä sosiaalihistorian opiskelijaa ilahduttaa.

Yön sydän on jäätä (Björk, #1)Yön sydän on jäätä by Virpi Hämeen-Anttila

My rating: 4 of 5 stars

Miika Nousiainen: Metsäjätti

Monilla ikäisilläni on jokin suhde suomalaiseen metsäteollisuuteen, sillä seon työllistänyt välittömästi tai välillisesti suuren osan vanhempiemme sukupolvesta. Nousiainen kirjassa kipuillaan vanhan ja uuden ajan välillä, sopivasti överisti kuten kirjalijan tyyliin kuuluu.

MetsäjättiMetsäjätti by Miika Nousiainen

My rating: 3 of 5 stars

Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän

Juha Itkonen on yksi lempikirjailijoistani; sukupolvikokemustemme sanoittaja, ja hänen kirjojaan on vaikea lukea ilman palan nousemista kurkkuun.

Anna minun rakastaa enemmänAnna minun rakastaa enemmän by Juha Itkonen

My rating: 5 of 5 stars

KUN KAIKKI EI MENE PUTKEEN

Lena Dunham: Sellainen tyttö

Olen aina luullut, että olen hieman omituinen. No, onneksi meitä on muitakin. Oikeasti haluisin sanoa, että olen tainnut päästä ihan helpolla.

Sellainen tyttöSellainen tyttö by Lena Dunham

My rating: 5 of 5 stars

On kirjoja ja sitten on kirjoja. Tää kuuluu jälkimmäisiin. Elämää juuri sellaisena kuin sitä eletään, absurdina, hulvattoman hauskana, säälittävänä, viiltävän aitona, sekavana.

John C. Parkin: F**k-it

Nimi kertoo kaiken. Kerrassaan mainio kirja, jonka luettuaan on todella paljon helpompi antaa olla. Kaiken.

F**k It F**k It by John C. Parkin

My rating: 5 of 5 stars

2 kommenttia

  1. Jes! Lukeminen on parasta! Mutta en kyllä oo noiden e-kirjojen maailmaan päässy käsiksi. En vaan pääse yli siitä että e-kirja voi maksaa enemmän kuin ihan oikea fyysinen kirja. Kindle itsessään ois kyllä tosi näppärä laite, mutta sitten taas toisaalta kun on kirjasto… Pääosin tulee kirjastosta itsellä haettua nykyään luettavaa, se on niin helppoa. Eilen just kolme kirjaa: Ultramaratoonari, Huipulta huipulle ja The Handbook of Climbing.

    Tykkää

  2. Onneksi vielä paperikirjojakin saa! Ja kirjasto on mainio, mun kärsimättömälle luonteelle ne jonot uusion kirjoihin vaan on välistä vähän liian pitkiä. Mutta e-kirjojakin alkaa kirjastossa olla ihan kivasti. Mikään ei tosin voita kirjastossa käymisen tunnelmaa 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: