Kotimaanmatkailu Vapaalasku

Parasta Pyhätunturilla: kansallispuiston offarit

Yhteistyössä Pyhätunturi

Minulta on kysytty usein, missä Pyhätunturilla on paras laskea. Asia ei ole yksiselitteinen. Jos puhutaan vain laskuista, on valittava hissioffareiden jyrkimmästä päästä Jackson tai Aittakuru. Mutta vastaus siihen, mikä Pyhätunturilla on parasta, on toinen.

auringonnousu pyhatunturilla
Aamuaurinko nousi puiden takaa, kun hiihdimme kohti Karhunjuomalammen päivätupaa.

Rakkaimmat maisemat löytyvät tunturin pohjoispuolelta, sieltä missä ylitän Pyhä-Luoston kansallispuiston rajan. Hiljalleen ylös kohoavat tunturijonon rinteet, lumen peittämät havupuut ja kiviset kurut. Karhunjuomalammen sympaattinen päivätupa ja kansallispuiston muut taukopaikat.

laskijat hiihtamassa kohti karhunjuomalampea
Tämä osuus reitistä Pyhän takamaastoihin vie Pyhän pohjoisrinteiltä kohti Karhunjuomalammen päivätupaa. Se on Pyhän maisemista yksi ehdoton suosikkini, ja suuntaan sinne heti, kun laskukausi marraskuussa alkaa – ja viimeisinä päivinä vapun aikaan, kun lumi sulaa jo vauhdilla. Valo lävistää harvat puut, ja pienellä koukkauksella vasemmalle voin kurkata upeaan Isokuruun.
karhunjuomalammen autiotupa
Pienen nousun jälkeen ollaan Karhunjuomalammen päivätuvalla, jonne aamupäivän aurinko paistaa puiden takaa. Tuvassa on pari pientä pöytää sekä kaasuliesi.

On vaikea päättää, pidänkö enemmän noususta vai laskusta. Noustessa vedän keuhkoihin tunturin täydeltä ilmaa ja nautin hitaasti etenevästä matkasta. Laskut sujahtavat ohi nopeasti, eikä niihin ehdi pysähtyä. Mutta silloin kun lunta on, fiilis on mieletön. Lapin puuteri on  omanlaistaan lunta – ehkä sen harvinaisuus saa sen maistumaan paremmalta.

 

aurinko paistaa ukonhatun rinteella.
Kun lähtee kiipeämään Karhunjuomalammelta ylös kohti Ukonhattua, jota pyhäläiset kutsuvat myös Kakkoseksi, metsä harvenee ja maasto muuttuu loivaksi tunturin rinteeksi. Kuvassa Miia.
telemark-laskua pyhatunturilla
Lasku Ukonhatun päältä takaisin Karhunjuomalammen suuntaan on loiva, mutta lumi säilyy siellä usein hyvänä. Rentoon telemark-menoon se sopii oivallisesti. Kuvassa Heli.
telemark-laskua pyhatunturilla
Pidän tämän puolen laskuista, sillä siellä saa aina olla  rauhassa – suurin osa kävijöistä laskee alas jyrkempää eteläpuolta, jolloin nämä puuterikentät jäävät koskemattomiksi. Miia kurvailee.
laskettelua puuterilumella pyhatunturilla
Tunturipuuteri on paras puuteri! Saara kuvassa.

 

laskettelua ukonhatulla
Eikä se vieläkään lopu! Loivan yläosan jälkeen on laskettavana vielä harva metsikkö, joka jyrkkenee reilusti kohti Karhunjuomalampea. Kuvassa Hanna.

 

telemark-käännös puuterissa pyhatunturilla
Lopun pätkät ovat tosiaan jyrkkiä, ja niiden kohdalla kannattaa olla tarkkana lumiturvallisuuden suhteen. Hannan komea telemark-käännös.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: