Varusteet Yleinen

Millaisia ulkoilukenkiä käytän?

Yhteistyössä: Merrell Finland

Minulle tarjoutui tänä syksynä tilaisuus testata erilaisia Merrellin malleja, joita kutsutaan myös ”speed hiking” -kengiksi. Tämä oli minulle aivan uusi aluevaltaus, sillä en ole käyttänyt tällaisia kevyempiä retkeilykenkiä aiemmin.

Ulkoilukengät sinänsä ovat tuttu teema, sillä työskentelin lukion jälkeen aika pitkään Partioaitan myymälässä Yrjönkadulla. Partioaitalla oli silloin myymälä kellarissa, jonne mentiin ajoluiskaa pitkin. Tämän lisäksi katutasossa oli 2000-luvun alkuvuosina pieni kenkämyymälä, jossa tein aika paljon vuoroja. Se oli hauskaa, sillä kenkien myyminen oli kuitenkin aivan erilaista hommaa kuin muiden varusteiden. Jokaiset jalat ovat erilaisia!

Partioaitan aikojen jäljiltä minulla oli yli kymmenen vuoden ajan nahkaiset, painavat ja jäykät vaelluskengät. Ne tulivat kuitenkin jo tovi sitten tiensä päähän. Mietin, että mitä ihmettä sitten laitan jalkaani. Olisiko tällaisista kevyistä kengistä haastajiksi?

Tykästyin näihin mataliin lenkkarimaisiin kenkiin heti kun vedin ne jalkaan. Varsi ylttää hieman yli nilkan, niin että kostea kanervikko ei kastele sukkia. Lisäksi kengässä on Gore tex -kalvo, jonka turvin saattoi hyppiä yli kosteiden sammalmättäiden. Käytin näitä syksyn ajan mökillä, töihin pyöräillessä kun satoi, kävelin niillä koko tunturivalokuvauskurssin ajan Kiilopäällä, glamping-retkellä Teijossa sekä kiipesin Lofoottien vuoret. Pohjassa on niin hyvä pito, että se ansaitsee erikoismaininnan. En tiedä onko se kiinni pohjan materiaalista, vai mallista – pohjan reunat leviävät ikään kuin hieman alaspäin ja tuntuu melkein, että ne pitävät sinua maassa imukuppien tavoin. Lestin istuvuus on napakka ja aika matala, mutta kärjessä on hyvin tilaa räpylävarpailleni.

(Malli: Merrell Moab FST Mid Waterproof Wmns)

Näissä ihanan sinisissä kengissä on enemmän nilkkatukea, ja kenkä on astetta jämäkämpi muutenkin. Nämä ovat lestiltään huomattavasti reilummat kuin Moabit, ja niihin mahtuu hyvin paksu villasukka. Katsotaan, miltä ne tuntuvat nyt talvikeleissä! Paino 850 grammaa per pari.

(Malli: Merrell Capra Mid Waterproof Wmns)

Näitä rakastan. Barefoot-kengät ovat siis nimenomaisesti paljasjalkajuoksuun tehdyt. Olen koittanut totutella hiljakseen niillä juoksemiseen, mutta käytän niitä myös kiipeillessä oleilu- ja varmistuskenkinä sekä aika usein muutenkin. Ne istuvat kuin se kuuluisa hanska ja tuntuma maahan on ihana. Ja painavat 230 grammaa per pari.

(Malli: Merrell Bare Access Arc 4 Wmns)

Last but not least! Juoksin Pyhän tunturipuolikkaan Merrellin kevyellä All Out Crush -mallilla, mutta päädyin kuitenkin lopulta maastojuoksukengässä tähän astetta jämerämpään All Out Charge -malliin (kuvassa). Siinä on paksumpi pohja ja tukevampi lesti. Nämä istuvat samantapaisesti kuin Moabit, lesti on napakka ja matala, mutta varpaista leveä. Täydellistä.

Olen juossut näillä myös lyhyitä kuuden-seitsemän kilometrin asfalttilenkkejä silloin tällöin. Suunnitelmissani on asentaa kenkään nastat talvitreeniä varten.

(Malli: Merrell All Out Charge Wmns)

Merrells with a view! Tämän syksyn testin perusteella nämä kevyemmät retkeilykengät menevät jatkoon.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: