Vaellus

Käsivarren erämaa osa 2: Kutturakuru ja Termisjärvi

(Jatkoa edelliseen: Käsivarren erämaa osa 1: Soolona Haltin huipulle 24 tunnissa)

3. Päivä: Pihtsusjärvi – Meekojärvi 12km

Kun heräsin Pihtsusjärveltä nukuttuani puoli vuorokautta Haltin huiputuksen jälkeen, olo oli helpottunut. Nyt ei olisi enää kiire, vaan voisin nauttia vaeltamisesta aivan omaan tahtiini.

Kurkkasin sooloteltastani ulos edelleen navakasti puhaltavaan tuuleen ja päätin syödä aamupalan teltassa. Kokkailin rauhassa puuroa, söin leipää ja join kahvia. Jalkoja kolotti edellisen vuorokauden kilometrit, mutta se oli tyytyväistä jomotusta. Olin selvinnyt ylös asti!

Puolilta päivin olin saanut viimein leirini kasattua ja lähdin lampsimaan takaisin Meekojärvelle. Kävelin verkkaista tahtia ja ihailin maisemia. Lumiläikkiä oli vielä runsaasti tunturien rinteillä, pilvet viistivät huippuja ja roikottivat harmaita lonkeroitaan niin matalalla, että niitä olisi melkein voinut koskettaa.

Pihtsusjärvi.

Puolessa matkaa takaisin Meekolle huomasin, että jalkani olivat aika pahasti hiertyneet. Tietysti johtuen edellispäivien vauhdista – ei ollut ollut aikaa katsella, millaisiin kulmiin jalkapohjat taittuivat. Vauhtini hidastui entisestään. Meekon laaksossa, vaivaiskoivujen keskellä aurinko tuli yhtäkkiä esiin hetkeksi ja linnut alkoivat laulaa. Jyrkää tunturinseinämää pitkin kohisi alas valtavan korkea vesiputous. Pysähdyin kuuntelemaan. Kuulin kesäisen erämaan äänet ensimmäistä kertaa.

Meekon laakso ja Meekonvaara.

Päätin mennä syömään myöhäistä lounasta Meekon autiotuvalle. Seurasin polkua, joka ylittää Bierfejohkan lähellä Meekojärven rantaa. Ylitin ensimmäisen jokihaaran, vain todetakseni, että joen ylittäminen näillä vesimäärillä oli aivan turha toivo. Jouduin palaamaan takaisin yli toisen haaran ja kiipeämään vajaan kilometrin ylös sillalle, josta pääsi joen yli kuivin jaloin. Matka ei sinänsä ollut pitkä, mutta jostain syystä se harmitti aivan tolkuttomasti. Kun pääsin tuvalle, oli siellä jo tuttu pariskunta aiemmilta päiviltä. Tein lounasta, pariskunta lähti jatkamaan matkaa. Toinen pariskunta tuli tupaan ja jäin juttelemaan heidän kanssaan. Päätin, että en jatkaisi matkaa enää tänään. Kun oli kerrankin aikaa ottaa iisisti.

Illalla tupaan tuli vielä yksinäinen kalamies, joka oli käynyt Poroharjun suunnalla idempänä erämaassa. Hän sanoi vedenpaisumuksen ajaneen hänetkin takaisin suunniteltua aikaisemmin. Hän tuntui tuntevan alueen kuin omat taskunsa, joten tiedustelin vaihtoehtoista reittiä takaisin Kilpisjärvelle. Kyllä, Kutturakurun kautta pääsisi hyvin kiertämään Termisjärvelle ja sieltä edelleen takaisin länteen.

4. Päivä: Meekojärvi – Termisjärvi 22km

Seuraavana aamuna lähdin aikaisin liikenteeseen. Iso porotokka oli jälleen liikenteessä Meekonvaaran rinteillä. Kävelin reipasta vauhtia kohti Kahperusjokea ja pääsin pian ottamaan suunnan pois merkityltä Kalottireitiltä. En ollut päässyt muutamaa sataa metriä pidemmälle kun mielen valtasi ihana fiilis. Ihanaa, polutonta kanervikkoa ja vapaa suunta – ei tarvinnut seurata enää aivottomasti polkua.

Pääsin yllättäen ylittämään Kahperusjoen melko sujuvasti, vain polvia myöten vedessä kahlaten. Olin pelännyt pahempaa ja varautunut nousemaan pidemmälle yläjuoksuun.

Processed with VSCO with a6 preset

Kahperusjoki ylitetty!

Kun nousin joelta ylemmäs tunturiin alkoi kova tuuli käydä pikkuhiljaa hermoille. Puuskissa se yltyi arviolta varmaan yli 15 metriin sekunnissa, ja oli kaataa minut pariin kertaan kumoon. Pidin parin tunnin kuluttua lyhyen lounastauon lohkareen suojassa, jossa tuuli oli sellainen, että pystyi avaamaan repun. Mutta kun pääsin Jollanoaivin huipun suojaan, keli muuttui kuin taikaiskusta. Aurinko alkoi paistaa, eikä tuulesta ollut tietokaan. Riisuin päältä puolet vaatteista ja jatkoin matkaa kesäisssä tunnelmissa. Makoilin turvemättäillä rakkakivikossa, söin pähkinöitä ja nautin täysin rinnoin siitä, että lähimailla ei ollut ristin sielua eikä minulla ollut mihinkään kiire.

Kutturakuru.

Kääntyessäni jälleen Termisjärven laaksoon vastatuuli iski kovaa naamaa vasten. Viimeiset kilometrit kulkivat kuitenkin mukavasti ja saavuin – yllätyksekseni – autiolle tuvalle. Olin varma, että siellä olisi porukkaa menossa jompaankumpaan suuntaan – mutta ehkä merkittyjen reittien puute ohjaa kuitenkin monet kalottireitille?

Tein ruokaa ja kävin nukkumaan kuuden aikaan illalla. Vuorokausirytmi oli muutenkin jo aivan sekaisin, koska valon määrä pysyi vuorokauden ympäri tismalleen samana. Aamulla heräsin neljältä ja olin matkalla kohti Kilpisjärveä jo viideltä.

Termivaaran jyrkät seinämät pohjoisesta päin katsottuna.

5. Päivä: Termisjärvi – Kilpisjärvi 15km

Kilpisjärven lähestyessä päätin, että ensimmäinen asia jonka tekisin autolla päästyä olisi puhelu VR:lle. Vaihtaisin yöjunan istumapaikkani makuuhyttiin, maksoi mitä maksoi. Olin urheasti ajatellut jaksavani matkustaa kotiin Helsinkiin istuen, mutta mitä lähemmäksi kotimatka kävi, sitä typerämmältä ajatus alkoi kuulostaa.

Termisjärveltä ei ole matkaa Kilpisjärvelle kuin 15 kilometriä, mutta kostean kelin takia maasto oli aika soista ja jouduin nousemaan tämän tästä ylös tunturiin – varsinaista mönkijöiden käyttämää reittiä ei voinut kuvitellakaan kulkevansa, sillä siinä oli paikoin jopa puoli metriä vettä.

Viimeisillä kilometrillä takaraivoon hiipi tuttu tunne aiemmilta vaelluksilta: tähänkö tämä nyt päättyy? Samanaikaisesti väsytti, mutta erämaan jättäminen taakse tuntuu siitä huolimatta aina vaikealta. Kirjoitin viime syksynä pitkän jutun siitä, miten vaelluksen jälkeistä alakuloa voi hoitaa, ja totesin, että olisi jälleen palattava niihin oppeihin.

Seuraavan kertaan, Kilpisjärvi!

Seuraa Facebookissa: https://facebook.com/piposilmilla

Seuraa Instagramissa: https://instagram.com/piposilmilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: