Sapattivapaa Vapaalasku Varusteet Yleinen

Testissä: Otsalamppulaskua Pyhätunturin illassa

Olen pitkään halunnut kokeilla, miten laskeminen otsalampun kanssa onnistuu. Erityisesti pohjoisessa, kun päivät ovat keskitalvella lyhyitä, kunnon valolla saa päivään paljon lisää tunteja.

Sain testattavaksi Pyhän reissulle Petzlin Ultra Rush -otsalampun, jossa valotehot pitäisivät riittää nopeampiinkin lajeihin. Testasin lamppua Pyhän Kultakeron rinteissä, vanhan tuolihissin vieressä, jotka eivät olleet vielä viime viikolla auki (avaustavoite näkyisi olevan ensi tiistaina 22.12.) ja siksi pimeinä. Varsinaisestihan otsalamppulaskuja olisi kiva vetää offareilla, mutta koska olin yksin enkä ole aiemmin laskenut pimeällä, ajattelin että näin alkuun on parempi pitäytyä hiihtokeskuksen läheisyydessä.

Klikkaa kuvaa, niin näet videon Vimeossa

Laskeminen otsalampun kanssa oli todella hauskaa! Ensimmäiseksi mieleen tuli, että tämähän on kuin Jukolassa, mutta monta kertaa siistimpää. Petzlin Ultra Rush lampussa on tehoja kuin Mitsun ajovaloissa, eikä näkemisen suhteen ollut ongelmaa. Laskin testatessa alppisuksillani, jotka ovat minulla kaikista välineistä huonoiten hallussa, joten vauhtini ei kasvanut kovin suureksi. Mutta lampussa olisi ilman muuta riittänyt teho reilusti nopeampaankin laskuun.

Lamppu myös istui mukavasti K2:sen kypäräni kanssa. Kuminauhat ovat tukevat ja lampussa oli mukana akkuvyö, joten takaraivolta meni vain johto ja akku pysyi taskussa lämpimänä.

Otsalamppulaskun lisäksi fiilistä nostivat Pyhän iltatunnelma: avoinna olevat rinteet olivat upeassa kunnossa ja rauhallinen fiilis käsinkosketeltava. Pyhä Express vei minut kerta toisensa jälkeen ylös, nautin kirpeästä ja tyynestä kelistä sekä hiljaisesta tunturista.

Pyhän huipulla hieman ennen auringonlaskua.

Aurinko laskee ravintola Tsokan taakse.

 

Pyhän ilta pimenee. Kohta pääsen testaamaan otsalamppua!

Lisää lampusta
Erityistä kiitosta lamppu saa yksinkertaisesta käyttöliittymästä. Kytkimiä on yksi, ja sitä saa pyöritettyä helposti paksut rukkaset kädessä. Asteet ovat yksinkertaisia: 1,2,3,4 – heikommasta suurempaan tehoon. Käytin lamppua myös hiihtovaelluksella Huttuloman tuvalla (lue postaus täältä), ja sen kanssa oli helppo suunnistaa pimeällä. Valokeila on pitkä – valmistajan mukaan 170 metriä ensimmäiset kaksi tuntia. Vaelluksella pidin lamppua ensin hiihtäessä päällä noin puolitoista tuntia – lämpötila oli n. -15 – minkä jälkeen testimielessä kämpän valona toiset pari tuntia täydellä teholla, edelleen kovassa pakkasessa, kunnes tupa pikkuhiljaa lämpeni. Tämän jälkeen akku näytti olevan punaisella. Jos lamppua käyttäisi esimerkiksi toisiksi kovimmalla teholla (joka oli varsin riittävä, 115 metriä), sen kesto yli tuplaantuu.

Lamppu asettui mukavasti lasien ja kypärän kanssa.

Jos pimeät touhut ja otsalamppurandoilut kiinnostavat, Pyhän hiihtokoululla on tulossa tälle kaudelle mielenkiintoinen uutuus: Petzlin iltarando, jossa randoillaan tunturin läheisyydessä kera Petzlin otsalamppujen.

 

Yhteistyössä:

Pyhätunturi

Vandernet (Petzl Ultra Rush + Belt kit)

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: