Matkat

Mumbailainen Ashu haaveilee paremmasta elämästä

Ashun isä tienaa kuukaudessa 6000 rupiaa, hieman alle sata euroa. Ashun kauhein pelko on, että heidän perheestään tulisi joskus köyhä.

Naapurissani asuu Ashu. Ashu on 16-vuotias tyttö. Hän käy peruskoulun viimeistä eli 10. luokkaa. Sen jälkeen hän aikoo mennä töihin läheiseen vaatekauppaan tienatakseen rahaa. Sen ohella Ashu haluaa käydä iltakoulua, ja opiskella tulevaisuudessa luonnontieteitä.

Ashu haaveilee myös matkustamisesta Eurooppaan. Vaikkapa Lontooseen!

Vapaa-aikana Ashu oleskelee kotonaan ja tapaa kavereita silloin, kun äiti päästää lähtemään.

Ashun lempinäyttelijä on Salman Khan. Komea, hauskan romanttisissa roolihahmoissa viihtyvä Bollywood-tähti.

Ashu voisi oikeastaan olla kuka tahansa 16-vuotias. Pikkuhiljaa vakavoitumassa oleva teini, jonka elämä ei ole enää niin huoletonta kuin pari vuotta sitten.

Tai sitten ei.

Ashu asuu teltassa, joka on tuskin puolet omasta yksiöstäni Kalliossa. Ashun lisäksi teltassa naapuritalon takapihalla asuvat hänen äitinsä, isänsä, enonsa sekä 5 sisarusta.

Ashun isä tienaa kuukaudessa 6000 rupiaa, hieman alle sata euroa. Se on vähän kaupungissa, jossa vuokrat ovat Helsingin tasoa. Se on paljon Intiassa, jossa monet elävät pellosta suuhun. Minä tutustuin Ashuun, kun hänen äitinsä lähetti tytöt tuomaan minulle eräänä iltana itse tekemäänsä ruokaa, parasta intialaista mitä olen koskaan syönyt. He olivat huolissaan siitä, miten pärjään, sillä vanhalle parvekkeelle rakennetussa pikku yksiössäni ei ollut keittiötä.

Kun Ashu menee töihin, hänen päivänsä kestävät kymmenestä kymmeneen. Sen jälkeen on iltalukiota yhdestätoista kahteen. Palkkaa Ashu saa 10 000 rupiaa, jonka avulla hän osallistuu perheensä elättämiseen. Ashun kauhein pelko on hänen omien sanojensa mukaan, että heidän perheestään tulisi joskus köyhä.

Ashu on syntynyt Mumbaissa, samaisella takapihalla. Nyt perhe on kuitenkin häätöuhan alla. He joutuvat ehkä palaamaan takaisin Mathuran kylään Delhin lähelle, josta Ashun vanhemmat ovat kotoisin. Siellä Ashun täytyisi unohtaa haaveet kouluista sekä tulevista matkoista. Siellä hänen ikäisilleen nuorille tytöille järjestetään sopiva avioliitto.

Veimme äidin kanssa Ashun ja hänen sisarensa elokuviin katsomaan tämän syksyn suuren Bollywood-hitin: London Dreams.

Elokuva kertoo muutamasta maalaispojasta Intiassa, jotka monien vaiheiden kautta päätyvät Wembleylle esiintymään. Elokuvan tähtenä loistaa – kukapa muu kuin Salman Khan.

Elokuva ihannoi länsimaista elämää. Lontoota, ylenpalttista kulutusta; kaikkea sitä, mitä minut on opetettu kritisoimaan.

Ashu ei kritisoi. Hän ja hänen sisaruksensa katsoivat elokuvaa silmät kimaltaen. Siellä on Lontoo, siellä on rahaa, siellä on intialainen unelma. Ristiriita ympäröivän todellisuuden kanssa on räikeä, mutta he eivät välitä siitä.

Ehkä meidänkään ei pitäisi. Tätä maata jonkin aikaa seuranneena voisin lyödä vetoa, että he pääsevät vielä Wembleylle. He pääsevät todennäköisesti paljon pidemmälle. Meistä moni ihmettelee silloin vielä varvassandaaleissaan, mitä oikein tapahtui.

London dreams.

Ashun pikkusiskon synttäreillä heidän kodissaan, naapuritalon takapihalle rakennetussa lauta-teltta-majassa.
Ashun pikkusiskon synttäreillä heidän kodissaan, naapuritalon takapihalle rakennetussa lauta-teltta-majassa.

1 kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: