Varusteet

Testissä Garmin Enduro 2 -urheilukello poskettomalla akunkestolla

Olen testannut Garminin urheilukelloja kuluneiden vuosien aikana jo useaan otteeseen; mutta harvaa niistä olin odottanut yhtä paljon kuin Enduro 2:sta.

Miksi? Koska kello on ikään kuin Garminin lippulaivan, Fenix 7X:n paranneltu versio, jossa on vielä Fenixiäkin parempi akunkesto.

Enduro 2 täytti odotukset heittämällä. Olen käyttänyt kelloa nyt syksystä 2022 lähtien, läpi pimeän ja kylmän Lapin talven, eikä latauspiuha ole kovin tiuhassa käytössä. On myös hyvä, että voi lähteä huolettomasti reissuun tai retkille, miettimättä, täytyisikö kelloa matkan aikana ladata.

Garmin Enduro 2
Reitillä ollaan. Talvella hyvä nappulat ovat kellossa erittäin tärkeitä.

Parhaat palat Enduro 2:sta

  • Akunkesto
  • Aurinkolataus
  • Kirkas ”tasku”lamppu – tämä on paljon kirkkaampi kuin Fenix 7X:ssä! – toimii myös vilkkuvana pyörävalona iltaisin (menee automaattisesti päälle auringonlaskun jälkeen)
  • Navigointi
  • Lajitoiminnot ja lajinäytöt
  • Palautumisen, kondiksen ja unen seuranta

Lista voisi jatkua loputtomiin; on korkean ja matalan sykkeen hälytykset, crash detectoria (tämä on erittäin kiva asia, kun ajelen pitkiä matkoja yksin pyörällä: jos kaadun, kello lähettää automaattisesti viestin sijainnista puolisolleni, jonka olen määrittänyt hätäkontaktikseni applikaatiossa), aurinkolasku- ja nousutiedot (erittäin hyödylliset kaamosaikaan liikkuessa), sijainnin jako…

Enduro 2 tulee varustettuna nylon-hihnalla, joka eroaa perinteisestä urheilukellorannekkeesta. Se on mukava, ja sen saa kiristettyä sopivalle kireydelle helposti. Sen lisäksi paketissa tulee perinteinen silikonisträppi, joka oli kiva lisä. Käytin kellossa sekä nylon-hihnaa, että silikoniranneketta – ihan vain molempia testatakseni. Sekä hihna että perinteinen ranneke toimivat mielestäni kellossa hyvin.

Garmin Enduro 2
Kello istuu minusta hyvin käteen. Kuvassa nylon-hihna.

Suurin osa Enduro 2:n ominaisuuksista löytyy myös Fenix 7X Sapphire Solar -kellosta, joka oli minulla testissä aiemmin. Enduroon on lisätty muutamia ultrakisoihin suunniteltuja toiminnallisuuksia, kuten automaattinen lepoajan seuranta, mutta minulla ei testin aikana ole ollut pitkiä kisoja, joten tätä en ole testannut.

Garmin Enduro 2
Käytän kelloa myös pyörätietokoneena. Garminilla on kätevä kiinnitin, jolla kellon saa nopeasti tangosta matkaan yhdellä klikkauksella, eikä tarvitse availla ja sulkea remmiä.

Nopea katsaus päätoiminnallisuuksiin

Tässä muutama nosto päätoiminnallisuuksista, jotka ovat siis identtisiä Fenix 7X:n kanssa:

Akunkesto. Ylivoimainen. Vaikka akunkesto on Garminin Fenix 6x ja 7x Sapphire Solarissa ollut jo enemmän kuin kohdallaan, Enduro liikkuu vielä ihan omalla alueellaan. Kello kestää reilusti yli viikon, jopa kaksi, vaikka käyttäisi tarkinta gps-tarkkuutta päivittäin. En ole kertaakaan Enduro 2:sta käyttäessäni ollut sellaisessa tilanteessa, että akku olisi loppunut laitteesta kesken. Vaikka joskus olisikin käynyt niin, että kellossa on vain vähän latausta jäljellä, vaihtamalla kellon gps-tarkkuutta ja käyttämällä virransäästötilaa, akku on riittänyt aina tarpeeksi. Arjessani on yleensä aika paljon vauhtia, enkä muista latailla laitteita jatkuvasti. On ihanaa, että tämän kellon kanssa asiaa ei tarvitse edes miettiä.

Kosketusnäyttö. Jouhevoittaa kellon käyttöä ja erityisesti kartan selailua.

Aurinkolataus. Kellon näytön reunoilla on aurinkopaneeli, joka lataa kelloa, kun se on auringossa.

Led-”taskulamppu”. Kellon vasemmassa reunassa on valo, jota voi käyttää taskulamppuna tarvittaessa. Lisäksi se on mahdollista ajastaa vilkkumaan auringon laskiessa harjoituksen ollessa päällä. Tämä on käytännöllinen toiminto pyöräillessä.

Navigointi. Perinteistä karttapohjaa hyödyntävä gps-pohjainen navigointitoiminnallisuus on vertaansa vailla. Ilmaiseksi mukana tulee kelpo kartat, muun muassa hiihtokeskusten alueelta, mutta lisäksi kelloon saa Suomen alueelta ladattua valtion maastokarttadatan, jonka helpottaa reitin seuraamista.

Reittisuunnittelu. Garminin applikaatiolla on mahdollista suunnitella helposti reittejä maastoon. Esimerkiksi polkujuoksureittitoiminnallisuus löytää automaattisesti polun lähes huipulle kuin huipulle Euroopassa, jonka jälkeen korkeuskäyrän seuraaminen auttaa oman voimanjaon optimoinnissa, kun näkee missä kohdin nousua tai laskua mennään.

Harjoittelun tuki. Garmin seuraa sykevälivaihtelua sekä palautumissykkeitä ja kertoo aina kulloisenkin treenin vaikutuksen sekä harjoittelun tilan. Keskitalvella minulla oli hetkittäin tilanteita, joissa kokonaisrasitus nousi liian korkeaksi, ja Garmin tunnisti tämän nopeasti. Se kertoo eri mittareiden perusteella armottomasti, mikäli treenit ovat tehottomia ja määrittelee tilan ylikuormitukseksi (overreaching).

Garmin Enduro 2
Garminin avulla on helppo seurata harjoittelun kokonaiskuormitusta.

Real-time Stamina. Tämä toiminnallisuus laskee eri muuttujiin perustuen suhteelliset voimavarat, ja arvion kauan voimavarat riittävät ylläpitämään nykyistä vauhtia. Tämä auttaa vauhdinjakamisessa esimerkiksi kilpailuissa tai pitkillä lenkeillä.

Uniseuranta. Garminin päivityksissä tuli jokin aika sitten kiva toiminnallisuus, joka näyttää herätessä ”uniraportin” tai oikeammin aamukatsauksen, jossa nopealla vilkaisulla näkee, miten uni sujui, hrv:t, univaiheet, päivän treeniehdotuksen – joka voi siis olla myös lepoa – ja päivän ensimmäiset kalenterimerkinnät. Tämä on kätevää, koska yritän välttää puhelimen ottamista käteen aivan ensimmäisenä aamusta, ja muuten uni- ja lepostatsit jäävät helposti katsomatta.

Garmin Enduro 2
Unen seurantatiedot. Nämä ovat minulla lähes samoja kuin Ourassa, pienillä eroilla.

Kunnolliset painikkeet. Kyllä, kellossa on kosketusnäyttö, joka sujuvoittaa käyttöä huomattavasti, mutta pohjoisilla leveyspiireillä arvostan suunnattomasti sitä, että voin käyttää Garminia myös rukkaset kädessä. Useimmiten, ainakin omissa harrastuksissani, kunnolliset hanskoillakin käytettävät painikkeet ovat kullanarvoisia (esimerkiksi paksussa märkäpuvussa ja neopreenihanskoissa surffatessa tai meloessa lokakuisessa Kitkajoessa).

Harjoituksen träkkääminen, lajitiedot yms. Nämä perusominaisuudet ovat hyvin katettu. Nopeudet, matkat, reitin jäljellä olevat ajat sekä kulutetun energian saa kaiken luonnollisesti näkyviin harjoitusnäytölle, ja itselleen sopivalla tavoin konfiguroituna. Vaihtoehtoja informaation visualisointiin on runsaasti.

Garmin Enduro 2
Harjoitusnäytöt ovat täysin kustomoitavissa.
Garmin Enduro 2
Garminin korkeustiedot ovat tarkkoja, verrattuna muihin käyttämiini kelloihin.

Mobiiliapplikaatio. Garminin appi on hyvin intuitiivinen ja vakaa – synkronoinnissa ei ole ollut juurikaan ongelmia koko kolmen vuoden aikana, kun olen Garminia käyttänyt.

Etsi puhelin / kello -toiminto. Monet ymmärtävät varmasti, miksi tämä on hyödyllinen. Useimmiten hukassa on puhelin, jolloin kellosta nappia painamalla puhelimessa soi hälytysääni. Todella monta kiireistä lähtöä on pelastettu tällä. Toimii myös toisinpäin, puhelimen applikaatiolla voi etsiä kellon, jos sitä ei löydy. Niin käy harvemmin, koska kello on minulla päällä lähes 24/7, mutta joskus sitäkin on joutunut etsimään.

Garmin Enduro 2
Hiihdossa hyödyllistä lisätietoa antaa sykevyö, joka mittaa hiihdon tehoja. Koska keli vaihtelee, siitä saa vertailukelpoista dataa edistymisestä.
Garmin Enduro 2
Treenin sykealueet näkyvät kätevästi heti treenin jälkeen näytöllä.
Garmin Enduro 2
Sama tieto aikajanalla.
Garmin Enduro 2
Näytöt ovat myös täysin kustomoitavissa. Käytän kellossa kolmannen osapuolen laatimaa näyttöä, jonka saa Garminin kustomointisovelluksen kautta ladattua kelloon. Se kertoo tulevien päivien sään – päivän sekä yön – sekä kuun tilanteen (ylhäällä), tulevien tuntien sään (alhaalla), päivän kuljetun matkan (vasen yläkulma), seuraavan auringonlaskun tai -nousun (oikea yläkulma), päivämäärän (oikealla), akkutilanteen (vasen alakulma) kerrosnousun tavoitteen toteutumisen (oikea alakulma).

2 kommenttia

  1. Moi Mikko, parhaiten kullakin hetkellä kellon hinnan saa varmaan selville googlettamalla, tarjouksiahan voi tulla ja mennä. Ovh kellon julkaisun aikaan taisi olla n. 1100€.

    Tykkää

Jätä kommentti