Polkujuoksu Varusteet

Esittely: Merrell MTL Skyfire & Merrell MTL Long Sky -polkujuoksukengät

Yhteistyö (kengät saatu): Merrell Finland

Olen käyttänyt Merrellin polkujuoksukenkiä jo lähes viiden vuoden ajan. Pidän niiden keveydestä sekä leveähköstä lestistä, jolloin jalalle jää tarpeeksi tilaa, esimerkiksi varvassukkien kanssa.

Tälle kaudelle Merrell toi kaksi aivan uudenlaista kenkämallia, jotka on suunniteltu yhteistyössä tiimin vuorijuoksijoiden Anna Frostin ja Ragna Debatsin kanssa.

Vaikka edellinen kevyt polkujuoksukenkäni, Merrell All Out Charge, ei ollut huono sekään, oli reaktioni ekoihin lenkkeihin MTL Skyfiren kanssa silti lähellä jääkiekkotuuletusta – minun jalkaan täydellisesti sopivat tossut. Ihanan kevyt rakenne, uskomaton pito, hyvä juoksutuntuma, silti sopivan tukeva. Verrattuna vanhempaan All Out Chargeen, pohja suojaa tosi hyvin jalkapohjaa menettämättä tuntemusta maastoon. Myös muuten kenkä on hieman jämäkämpi ja siten suojaavampi maastossa.

Merrell MTL Shoes

Vasemmalla MTL Skyfire (koko 41) ja oikealla MTL Long Sky (koko 42)

Kaksi kevyttä sisarusmallia

Mallistoon kuuluu siis kaksi tossua, joista MTL Skyfire on aavistuksen kevyempi (242gr) vs. MTL Long Sky (274 gr).

Skyfiressa on Merrellin oma Quantum-grip -pohja, Long Skyssa mennään Vibramin MegaGripillä. Pohjan kuviointi on sama.

Skyfiren droppi on 6mm, Long Skyssa 8mm.

Merrell MTL Shoes

MTL Long Sky on malliston ns. lippulaiva näkyvine heijastavine logoineen. Se on saanut aika hyviä arvosteluita ja se valittiin tällä kaudella Outdoorgearlabin Editor’s Choice -kengäksi.

Se on Skyfirea hieman jämäkämpi ja tukevampi. Siinä on hieman enemmän vaimennusta kuin Skyfiressa. Molemmissa kengissä on kivirantu, Long Skyssa se on hieman leveämpi. Materiaali on hengittävää mutta vahvaa meshiä, ja kun kenkä kastuu, se ei jää painavaksi vaan vesi valuu sieltä pois.

Merrell MTL Shoes

Vasemmalla MTL Skyfiren Quantum Grip, oikealla Long Skyn Vibram MegaGrip

Pohjien pidoissa en ole huomannut oikeastaan mitään eroa tuon Vibramin ja Merrellin oman Quantum Gripin välillä. Voi olla tietysti, että pidemmän ajan kestävyydessä eron sitten havaitsisi. Nyt, käytettyäni Skyfirea koko kesän, pohjan nappulat ovat vielä hyvässä kunnossa, mutta kuten kaikissa polkujuoksukengissä, kulumaa tulee. Riippuu tietysti tosi paljon juoksijasta, mutta minulla kengät tuntuvat kestävän yleensä hyvinä noin vuoden.

Merrell MTL Shoes

MTL Skyfire

Itse otin ensin käyttöön Skyfiren normilenkeille pk-seudulla. Juoksin sillä kakki lenkit poluilta vaihtelevaan hiekka- ja soratiepohjaan. Pääasiassa pituudet olivat 7-20km. Joitain pätkiä juoksin myös asfaltilla. Skyfire tuntui todella toimivalta all around-kengältä.

Merrell MTL Shoes

MTL Skyfire kengässä on todella hyvä pito myös muun muassa kostealla puulla.

MTL Long Skyn otin käyttöön, kun lähdimme Nuuksioon kahden maratonin mittaiselle juoksuvaellukselle. Kenkä toimi hyvin, mutta oli jonkin verran jäykempi kuin Skyfire, eikä samalla tavalla tuntunut heti omalta. Sain viikonlopun aikana varpaaseen rakon, mutta en ole varma oliko kyseessä uudet kengät, vai uusi sukkakombinaatio (kaksi päällekkäistä varvassukkaa).

Olin ajatellut ottaa Long Sky -kengän mukaan pohjoiseen viikon fastpacking -reissulle Lappiin, mutta päädyin lopulta kuitenkin reilumman kokoiseen ja pehmeämpään Merrell Antoraan (viime vuoden malli). En ollut ehtinyt ajaa MTL Long Skyta tarpeeksi sisään ja viikon reissu (230km) on sen verran pitkä keikka, että järkevintä oli luottaa hyväksi havaittuun peluriin. Jos ihmettelette, miksi en lähtenyt reissuun tuolla MTL Skyfirella, niin se on minulla sen verran istuvaa ”lyhyen matkan” kokoa, etteivät pidemmällä reissulla paisuvat varpaat olisi siihen mahtuneet.

Aion ottaa MTL Long Skyn nyt elokuussa yleis- ja patikointikengäksi kesälomareissulle Norjaan. Voin ajaa sitä sisään päiväretkillä ja luulen, että siitä tulee erinomainen pitkien reissujen kaveri jatkossa.

Merrell MTL Shoes

MTL Long Sky Nuuksion juoksuvaelluksella

Molempia kenkiä saa tilattua ainakin Stadiumin verkkokaupasta sekä ruotsalaisista urheiluverkkokaupoista, valitettavasti Suomen liikkeissä niitä on livenä vähemmälti, täällä kun polkujuoksuosastoa hallitsee pitkälti Salomon. Se on tavallaan harmi, koska jalkoja on niin eri lähtöön, ja maailmalla olisi valinnanvaraa, mutta niitä ei ole liikkeissä sovitettavana.

Huom: näistä kengistä on saatavilla myös GoreTex versioita ilmeisesti, itse en tykkää niistä, koska ne hiostavat, kastuvat joka tapauksessa, eikä vesi sitten pääse kengästä ulos, mutta kannattaa siis olla shoppaillessa tarkkana.

Merrell MTL Shoes

Koot

Merrell MTL Skyfire naisten 41 (US 10). Tämä on minulle juoksuun sopiva, tilaa varpaiden jälkeen jää noin 0,5cm ja pohjan malli osuu aika hyvin kohdilleen. Käytän juostessa aina Injinjin varvassukkia, jotka levittävät hieman varvasosastoa, mutta ne toimivat Merrellin lestin kanssa hyvin.

Jalkani on n. 24,3cm pitkä. Tässä muutama referenssikoko: käytän Vanseista kokoa 39, joka on juuri tismalleen oman jalkani kokoinen, Hokat minulla ovat kokoa 41 1/3. Nikesta taitaa olla käytössä useimmiten 41,5. Dynafitin randomonot ovat kokoa 26cm ja Scarpan tellumonot kokoa 25,5cm.

MTL Long Skysta tilasin koon 42, koska halusin sen olevan reilumpi, jotta koosta ei aiheudu ongelmia pitkillä matkoilla.

Mainitsin jo aiemmin, että minulla on polkujuoksukenkiä kahdessa koossa; lyhyen matkan kengät (41) ja pitkän matkan kengät (42). Lyhyillä lenkeillä varpaat eivät elä samalla tavalla kuin pitkillä, ja hyvin istuva napakka kenkä antaa vauhtia. Pidemmillä reissuilla on pakko olla enemmän tilaa, vaikka silloin joutuukin hieman karsimaan tarkkuudesta. Merrellin koosta 41 minulle jää tilaa 0,5cm ja 42 varmaankin jotain reilun sentin verran.

Loppukaneetit

Lyhyesti voisi tiivistää, että Merrellin uudistus on ollut todella onnistunut. Kuten mainitsin yllä, MTL Long Sky voitti Outdoorgearlabin Editor’s Choice -palkinnon. ”The Merrell MTL Long Sky is our Editors’ Choice award winner for its supportive and cushioned midsole, excellent traction, and superior stability. It’s built for long (or short) days on the trail, with the ability to perform on any run, through any condition.

Omaksi suosikikseni tästä mallistosta on valikoitunut kuitenkin kevyempi ja hieman pienemmällä dropilla varustettu MTL Skyfire, joka toimii hyvin omassa arjessani, jossa lenkit ovat yleensä lyhyehköjä (alle 20km) ja vaihtelevaa maastoa asfaltista sorateihin ja kivikkoon.

Käytän kivannäköistä MTL Skyfirea paljon myös yleiskenkänä, ja vedän sen jalkaan melkein aina, kun lähden urheiluvaatteissa ulos.

https://flic.kr/p/2jnq8aA


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: